Simit, ofwel Turkse bagel, is een ringvormig Turks broodje en wordt gemaakt van deeg met sesamzaad erop. Simit lijkt heel erg op een bagel. In Turkije worden simits als ontbijt, bijgerecht of als tussendoortje gegeten, vaak in combatie met Turkse thee. De broodjes worden verkocht door bakkers en door simitverkopers op straat (vooral in Istanbul kom je ze op iedere hoek tegen).
Aantal personen:
4 personen
Bereidingstijd:
60 minuten
Ingrediënten Simit:
-
1 kilo meel
-
20 gram verse gist
-
2 theelepels zout
-
5 eetlepels zonnebloemolie
-
400 ml warm water
-
100 ml (vloeibare) druivenmelasse (Turks: üzüm pekmezi)
-
100 ml water
-
100 gram witte sesamzaad
Bereiding Simit:
-
Neem en kom en voeg het meel, gist, zout en zonnebloemolie toe:
-
Giet steeds in delen het water in de kom en blijf ondertussen het deeg kneden:
-
Als het deeg goed gekneed is, laat het tien minuten rijzen. Dek de kom af met een doekje of zakje.
-
In de tussentijd gaan we een saus maken die de simit op smaak zal brengen.
-
Neem een kom en doe hier 100 ml water en 100 ml vloeibare druivenmelasse (Turks: üzüm pekmezi) in en roer een paar keer door zodat het goed met elkaar mengt. Indien de druivenmelasse niet vloeibaar genoeg is, dien je deze eerst te verwarmen zodat deze vloeibaar wordt.Tip: doe hiervoor de pot met druivenmelasse in een pan met water en breng deze aan de kook. De warmte van het water zal overslaan naar de pot en de druivenmelasse erin vloeibaar maken.
-
Maak 20 langwerpige bolletjes van het deeg.
-
Voor het maken van één simit, maak je eerst je handen nat.
-
Neem 2 bolletjes deeg en rol je deze uit tot 2 lange deegslierten:
-
Vlecht de twee deegslierten:
-
Buig beide slierten naar elkaar toe, maak zorgvuldig een knoop met de 4 uiteindes en druk dit punt een beetje aan:
-
Eventueel kun je ze iets uitrekken door je handen ertussen te zetten en naar buiten te duwen:
-
Leg het sesamzaad verspreid op een bord.
-
Dompel de simit in de druivenmelasse met water saus. Wacht totdat de saus niet meer van de simit afdruppelt:
-
Dompel de simit in het sesamzaad. Zorg ervoor dat het geheel bedekt wordt met de zaadjes:
-
Plaats de simit op een ovenplaat. Herhaal de voorgaande stappen totdat alle 20 bolletjes deeg op zijn. In totaal hoor je dus 10 simit te hebben gemaakt.
-
Leg de ovenplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden. De simit is klaar wanneer de bovenkant goud/bruin kleurt, dit zal ongeveer 20 minuten duren.
Eindresultaat Simit: