Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Mercimekli dilim pogaca

mercimekli dilim pogaca

Beschrijving:

Heerlijke Turkse broodjes gevuld met uien, peterselie,  linzen en gehakt,

versierd met wat eigeel en maanzaad aan de bovenkant. Dit gevulde gerecht

komt uit het zuidoostelijk gelegen Gaziantep in Turkije.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

120 minuten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 200 ml water
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 150 ml yoghurt
  • 1 kg bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 eieren
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 200 ml groene linzen (Turks: yesil mercimek)
  • 200 gram rundgehakt (lamsgehakt kan óók!)
  • 2 uien
  • half bosje peterselie
  • 2 theelepels paprika vlokken
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels zonnebloem olie

Ingrediënten voor de topping:

  • 2 eetlepels maanzaad, of zwarte komijn of eventueel sesamzaad
  • 1 eigeel

Bereiding van het deeg: 

  • Breek 2 eieren in een kom. Van het ene ei dien je het eigeel te bewaren voor later, het eiwit mag wel gewoon in de kom.
  • Voeg aan de kom ook de overige ingrediënten toe voor het deeg (behalve de bloem):

  • Klop het geheel gedurende een minuut.
  • Voeg dan ook de bloem toe en kneed het tot een deeg:

  • Dek de kom af en leg hem opzij, het deeg moet daarin nu een uur rijzen.

Bereiding van de vulling:

  • Plaats de groene linzen in een zeef en houd de zeef even onder de kraan om de linzen schoon te wassen. Doe de linzen vervolgens in een pan met gekookt water, laat de boel 15 minuten doorkoken:

  • Doe ondertussen olie en gesneden ui in een andere pan. Laat deze even 5 minuten in de pan braden en voeg daarna ook het gehakt toe Roer wederom 5 minuten tot het gehakt een beetje gaar is:

  • Als de linzen 15 minuten heeft gekookt, zeef de linzen en voeg deze toe aan de pan met het ui-gehakt mengsel. Roer dit 5 minuten door:

  • Voeg daarna ook de peterselie, paprika vlokken, zwarte peper poeder en zout toe:

  • Roer dit nog een beetje door en laat het geheel rusten (met andere woorden: zet het vuurpitje op de laagste stand).

Bereiding van de broodjes:

  • Als het deeg klaar is met rijzen, verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
  • Rol met een deegroller het ene deel uit tot een langwerpige laag deeg.
  • Plaats vervolgens de vulling aan één zijde van het deeg:

  • Rol nu het deeg met vulling om zodat je als het ware een sliert krijgt:

  • Snijd deze vervolgens schuin (diagonaal) af met een pizza snijder:

  • Herhaal de bovenstaande stappen ook voor het andere stuk deeg.
  • Smeer met een kwast het eerder bewaarde eigeel op de bovenkant van het deeg:

  • Strooi vervolgens wat maanzaad (of eventueel zwarte komijn of sesamzaad) over het deeg:

  • Doe de bakplaat in een voorverwarmde oven voor 30 minuten op 175 graden.
  • Dit gerecht is nu klaar. Eet smakelijk! In het Turks: Afiyet olsun!
  • Zie de onderstaande foto's voor het eindresultaat:..

  • Printen
Naam recept: Mercimekli dilim pogaca
Beoordeling: 4/5
Reacties: 21
Auteur:
Publiceerdatum: 09-03-2012
Keuken: Turks
Categorie: Börek
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten
Beschrijving: Beschrijving: Heerlijke Turkse broodjes gevuld met uien, peterselie, linzen en gehakt, versierd met wat eigeel en maanzaad aan de bovenkant....

21 reacties

4 jaar geleden reactie door anoniem
goede morgen Hulya ziet er heerlijklijk uit. niet te moeilijk om te maken.
ik ga het vanmiddag maken.
mmm groetjes yvonne
4 jaar geleden reactie door Hülya
Benieuwd hoe het is geworden, Yvonne. :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya, ik maak dit recept nu al voor de derde keer en het heeft nog niet teleurgesteld! Evenals de tiramisu en simit. Volgende keer ga ik de tulumba tatlısı proberen. Ellerine sağlık, bedankt voor de heerlijke recepten!

Groetjes,
Ilona
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Ilona, fijn om te horen! Laat het me weten of de tulumba tatlisi heeft gesmaakt!
5 jaar geleden reactie door anoniem
hoi Hulya,

die broodjes zien er geweldig uit en ik ga ze zeker uitproberen.
ik vroeg me alleen af of 1 zakje gist wel genoeg is voor een heel kilo bloem. Normaal doe ik 1 zakje in een half kilo.
groetjes Hayat
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Hayat,

Bij mij was 1 zakje genoeg voor dit recept. Probeer het eens, zou ik zeggen. :-)
5 jaar geleden reactie door Heidi Trijssenaar
Ik heb een zak groene linzen gekocht in een turkse supermarkt. Op de verpakking staat dat je de linzen 8 uur moet weken in koud water en dan 1 uur moet koken. In dit recept is dat anders, wat kan ik nu het beste aanhouden?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Heida,

Ik zou de aanwijzingen op de verpakking aanhouden, mogelijk heb je een iets andere soort linzen, dit maakt verder niet uit, maar bij de één duurt het kookproces langer dan bij het ander.
5 jaar geleden reactie door Heidi Trijssenaar
Welke groene linzen gebruik jij dan? Het scheelt wel een hoop tijd als je het vergelijkt met elkaar. Ik heb ze nu van het merk Tropical
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ik zou het eerlijk gezegd niet weten van welk merk ze zijn, ik leeg ze altijd in kleine bakjes en gooi daarna de verpakking weg. Maar, ik kan je nog een tip geven: koop geen 'glimmende' donkergroene linzen, in ieder geval niet voor dit recept. De matte lichtgroene zijn geschikter. Bij de 'glimmende' linzen duurt het namelijk veel langer om ze te koken. Succes!
5 jaar geleden reactie door anoniem
Bedankt voor het kookboek! Ik heb vandaag dit recept gemaakt en het was erg lekker. Ik had alleen geen linzen meer, maar daarvoor in de plaats kikkererwten gebruikt. Ik ga hem zeker nog een keer helemaal goed over doen volgens recept.

Teşekkürler !!!
5 jaar geleden reactie door Hülya
En dat ging prima met kikkererwten? Wel interessant alternatief moet ik zeggen, dank voor de tip!
5 jaar geleden reactie door anoniem
Zou je ook paprikapoeder kunnen gebruiken ipv paprika vlokken?

Groetjes
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Ja, dat moet geen probleem zijn.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Vandaag gemaakt, heerlijk!
5 jaar geleden reactie door Hülya
Geweldig om te horen! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Dit weekend ook dit gerecht gemaakt, erg lekker!!! Ik had nogal wat deeg over, aan één rol had ik voldoende. Van dat deeg een heerlijk brood gebakken. Complimenten voor de site!

Hans, Groningen
5 jaar geleden reactie door anoniem
Het kan wel gewoon met een blokje deeg
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ja hoor, dat kan ook prima.
5 jaar geleden reactie door Leen
Heb eindelijk de printbutton gevonden,maar hij print dus ook alle foto's.Kan dat anders?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ik zal er even naar laten kijken, misschien kunnen er 2 knopjes komen, één voor alleen de tekst, één voor beide, dat zou echt ideaal zijn.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hülya ik ben echt DOL op je, echt fantastisch van je dat je deze Turkse gerechten zo uitgebreid uitlegd. Blijf ons alsjeblieft verasen met nieuwe recepten !!

Voor vanavond staan deze Linzen broodjes op het menu , ze zitten nu in de oven.

Mijn Turkse vriend schuift de laatste tijd met groot plezier aan tafel, benieuwd naar wat er op tafel staat... ik veras hem de laatste tijd steeds met nieuwe Turkse gerechten (dankzij deze site !!) bij het avondeten. Zelfs mijn schoonmoeder is onder de indruk......

Heel erg bedankt voor alles, je hebt m'n leven echt een STUK gemakkelijker gemaakt.

Groetjes en veel liefs

Nicolette
5 jaar geleden reactie door Hülya
Fantastisch om te horen Nicolette, je tovert een glimlach op m'n gezicht!

Groetjes,

Hulya
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo hulya, ik heb deze recept vandaag gemaakt maar hoort er geen zout bij het meel?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dat klopt! Ik heb het recept even aangepast, dank voor je oplettendheid.

Groetjes,

Hulya
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb ze net gemaakt en het is heerlijk! Zelfs met mijn speciale meel (Spelt) smaakt het erg goed. dank je voor het recept
5 jaar geleden reactie door Hülya
Fijn om te horen dat het goed smaakte anoniem, graag gedaan! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya weet je misschien bij wat voor winkels je maanzaad kopen?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Kijk eens bij De Tuinen, ook Turkse winkeltjes hebben die in de schappen liggen meestal.

Groetjes,

Hulya
5 jaar geleden reactie door anoniem
Jaaa ik ken deze recept heel goed!! Ik ben zelf Antepli :-D Heel leuk dat jij deze recept op site heeft geplaatst!
In Gaziantep zijn er veel meeer soorten gerechten en heel heerlijk! Groet, Yasemin.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Leuk om te horen, Yasemin! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
zakje gedroogde gist? Kan je ook bakpoeder gebruiken? Of een blokje gist?
Vriendelıjke groet
5 jaar geleden reactie door Hülya
Helaas, je zult toch echt gedroogde gist moeten gebruiken.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Wow die laatste footo's zien er goed uit, twijfel nu of ik eerst peynirli pide moet gaan maken, of deze pogaca broodjes hihi groetjes Jolijn
5 jaar geleden reactie door anoniem
Dat ziet er heel LEKKER uit! Ik ben het nu aan het uitprinten, dank dank dank.

Groeten Ayten
5 jaar geleden reactie door Leen
Waar vindt ik het "print"knopje bij alle recepten?Zie ik nou wat over het hoofd?

Meer stap-voor-stap recepten:

9,443x bekeken
  • lamskoteletten met rijst
  • 6 personen
  • 120 min
Vlees gerechten 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 17 reacties
34,402x bekeken
  • gehaktbroodjes
  • 6 personen
  • 60 minuten
Börek 4 jaar geleden geplaatst door Hülya 10 reacties
166,449x bekeken
  • spinazie börek
  • 6 personen
  • 60 min
Börek 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 99 reacties vegetarisch recept
159,825x bekeken
  • gehakt broodjes
  • 6 personen
  • 90 min
Börek 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 124 reacties
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)