Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Şekerpare

Sekerpare turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Word lid van onze Facebook pagina

om dit recept gratis te downloaden en afdrukken.

Link: http://www.facebook.com/TurkseKok.nl

Beschrijving

Een Turks traditionele dessert.

Zoet en hartig van smaak, gaat geweldig met een kopje Turkse thee.

Aantal personen

8

Bereidingstijd

180 minuten

Ingrediënten voor de Şekerpare

  • 250 gram margarine
  • 1 ei
  • 1200 ml  bloem
  • 400 ml theeglazen witte basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 mespunt zout

Ingrediënten voor de stroop

  • 440 ml kristalsuiker
  • 300 ml beker water
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de versiering

  • Nootjes

Bereiding van het deeg

  • Laat de margarine smelten in een pan. Laat dit afkoelen.
  • Neem een kom. Voeg het ei en de basterdsuiker toe en klop dit goed.

  • Voeg de gesmolten margarine ook toe aan de kom.
  • Voeg het meel, zout en bakpoeder toe aan de kom. Kneed alles tot een geheel.

  • Bedek de kom en laat dit 10 minuten rusten.

Bereiding van de stroop

  • Neem een pan en voeg de kristalsuiker en water toe. Laat dit een half uur koken en de suiker zal smelten.
  • Na die half uur voeg je nog de citroensap toe. Laat dit nu 15 minuten samen koken.

  • Na de 15 minuten laat je de stroop afkoelen.

Bereiding van de Şekerpare

  • Neem kleine stukjes van het deeg. Rol dit tot een balletje ter grote van een walnoot.

  • Leg alle balletjes op een bakplaat.
  • Druk een nootje in het midden van het balletje. Zorg ervoor dat hij goed vast zit.

  • Leg de bakplaat in een voorgewarmde oven van 180 graden voor ongeveer 40 minuten. De koekjes zijn klaar als ze goud/bruin kleuren.
  • Haal de koekjes uit de oven. Giet gelijk de stroop over de koekjes heen. Laat dit 2 uur afkoelen.

  • Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!

Sekerpare turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

 

  • Printen
Naam recept: Şekerpare
Beoordeling: 4/5
Reacties: 37
Auteur:
Publiceerdatum: 18-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Toetjes
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 3 uur en 0 minuten
Beschrijving: Word lid van onze Facebook pagina om dit recept gratis te downloaden en afdrukken. Link: http://www.facebook.com/TurkseKok.nl ...

37 reacties

2 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo hulya

Ik heb deze recept geprobeerd maar het is niet gelukt. Volgens mij klopt deze recept niet helemaal, wel je voor mij goed na kijken en corregeren. En ik wil graag precies weten in grammen en niet in mililiter

Groetjes
3 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb het gewoon met kristalsuiker gedaan, een pakje vanillesuiker en twee soeplepels poedersuiker erbij gedaan, en inderdaad 1200 ml meel met 500 gr roomboter, komt perfect uit qua vochtigheid. Ze zijn heerlijk!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Wat maakt haar Nederlandse taal uit. Waarschijnlijk is haar moedertaal Turks en tweede taal Nederlands. Dus het is hartstikke normaal dat er mini taalfouten gemaakt worden, doet ze heus niet bewust. Alsof de mensen waarvan hun moedertaal Nederlands is, hun tweede taal Engels of Duits zonder enige minifouten spreken.

Het gaat om het recept zelf en ik gebruik deze site voor zoveel dingen. Voor-, hoofd-, nagerechten. Heerlijk allemaal. Moge Allah je belonen voor deze mooie site. Sekerpare ga ik maken voor Ied. Dank je wel Hulya!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Dag hulya,

De verhoudingen kloppen niet! Kan je aub het juiste online zetten. Alvast bedankt!
3 jaar geleden reactie door Dolly Astrid
Hey,ivm die witte basterdsuiker,welke is da?kheb juist van het merk candico de bruine en de blond kandij suiker gevonden.die ze ook gebruiken v op pannekoeken te strooien.is die blond dan goe?en die bakpoeder,welke is da juist.welk merk?grt
3 jaar geleden reactie door anoniem
Is het niet verstandig dat je op je Nederlandse taal let, het is zo verkeerd vertaald allemaal.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Het deeg  van Sekerpare was een beetje kruimelig  dus heb ik nog 50 gr margarine bij gedaan en bloem heb ik ongeveer van 1200 ml bloem  950 ml bloem gebruikt. Bij mij was dat precies heel goed gelukt.

Gr.Rabia
4 jaar geleden reactie door anoniem
Dag Hulya,

Ik heb meerdere recepten van jouw website klaargemaakt. Tot nu toe is alles gelukt, lekker ook! Bedankt hiervoor.
Ik ben nu bezig met de sekerpare, alleen ik merk nu al dat de bloem veel te veel is.
Jammer. Ik ga nu kijken wat ik er aan kan doen.

Gr,
Ebru
4 jaar geleden reactie door anoniem
de verhouding van bloem en margarine klopt niet. De bloem is idd veel te veel. Ik heb het opgelost door extra 250 gram margarine te gebruiken en het is prima gelukt.

gr. Ceren
3 jaar geleden reactie door Dolly Astrid
Dus by die bloem blyft het zelfde?1200ml? Gewoon 500gr totaal boter by doen ipv 250gr?
4 jaar geleden reactie door anoniem
Bedankt voor dit recept.
Alleen zijn ze erg hard hoe kunnen ze zachter??
4 jaar geleden reactie door anoniem
ik heb het geprobeerd maar het heeft niet gelukt het valt helemaal uitelkaar wanneer ik er een bolletje van wil maken spijtig
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hoe lang kun je deze koekjes bewaren? En waar kun je ze dan het beste in bewaren? en welke plaats koelkast of in een keukenkastje?
paula
5 jaar geleden reactie door Hülya
Deze koekjes gaan wel een tijdje mee, zolang je ze maar invriest. :-) Het is beter om de koekjes zonder siroop in te vriezen.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya,

ook ik ben erg enthousiast over jouw site. Koken heb ik niet echt meegekregen vanuit huis, dus is jouw site voor mij onmisbaar geworden de laatste tijd. Bedankt dat je je kennis met ons wilt delen. Binnenkort is de tijd voor Asure. Ik zou het op prijs stellen als je dat ook een keertje maakt. Alvast bedankt! En ga zo door! Groeten Gulcan
5 jaar geleden reactie door Hülya
Bedankt voor de complimenten, Gulcan. Asure is mij niet gelukt dit jaar, ik hoop het toch binnenkort op de website te plaatsen. :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi hulya,
Ook bij mij te hard en te droog. Misschien domme vraag maar hoeveel gram is 1200 ml bloem zoals in het recept staat?
Ik had ook te weinig siroop :-(
5 jaar geleden reactie door Hülya
Pak een maatbeker en vul dit met bloem, dan kun je aflezen hoeveel je hebt. :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hi hulya!! Nou tot mijn verbazing heb ik jou recept goed gevolgd met de turkse thee glwzen, en het is heel lekker geworden! Iedereen genoot er van, Dankjewel! Na het lezen van de reacties dacht ik dat het mischien niet goed zou uitvallen. Maar het was super! Nou heel erg bedankt schat! Ik volg jou recepten al een tijdje en ze zijn toch ook zo heerlijk allemaal!! Keep it up!   Groetjes Ceylan
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hülya

Hamurum cok kuru oldu ne yapmam lazım??
Het valt helemaal uitelkaar wanneer ik er een bolletje van wil maken
Acil cevap yazarsan sevinirim

Teşekkürler
Filiz
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Filiz,

Misschien iets minder meel toevoegen, daardoor kan het deeg minder droog worden en moeilijker uitelkaar vallen.
5 jaar geleden reactie door Irene 139
Hallo,
Ik heb net de koekjes gemaakt ,maar helaas zijn ze hard geworden en heb alles volgens recept gedaan!
Jammer nog maar een keer proberen.
Groeten, irene
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Ik heb deze koekjes gisteren gemaakt en ze zijn heerlijk gelukt. Ik heb het volgende aangepast:

- Ik heb poedersuiker gebruikt gebruikt i.p.v. basterdsuiker
- 1 glas griesmeel toegevoegd en dan 1 glas minder meel.

Hierdoor werden de kokejs minder hard en heerlijk zacht.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb ze net gemaakt en bij mij zijn ze ook droog en hard geworden...
Ik heb het precies zo gedaan zoals beschreven in het recept, maar helaas mislukt...

Jammer had er vanavond zo'n trek in en zonde om alles te moeten weggooien...
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dat is inderdaad erg jammer, Anoniem. Ik heb de verhoudingen even omgerekend, misschien heb je er nu meer aan?
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb de koekjes gister gemaakt, ze waren helaas ook bij mij te droog.
En ik heb maar 5 glazen gebruikt i.p.v. 6
Zou je de verhoudingen in grammen willen aangeven,want niet iedereen heeft dezelfde
formaat glazen. Ook bij de rest graag, want zou dat ook allemaal willen uitproberen.


voor de rest ziet het er allemaal heerlijk uit!
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dat is jammer! Je hebt gelijk, ik heb ze wel naar milliliters berekend i.p.v. grammen: dus gewoon even kijken hoeveel ml in je eigen glazen passen, daarna kun je kijken hoeveel bloem er in gaat. :-)

Bij mij zijn glazen gelijk aan 200 ml en bekers gelijk aan 220 ml. Laat het me weten als het nog lukt!
5 jaar geleden reactie door anoniem
kan je ipv van basterdsuiker ook kristalsuiker gebruiken??
5 jaar geleden reactie door Hülya
Nee, alleen basterdsuiker. Als je kristalsuiker gebruikt, zal de koek erg droog en plat worden.
3 jaar geleden reactie door anoniem
ik heb zelf kristalsuiker gebruikt omdat ik geen genoeg poedersuiker had en ze zijn niet plat of droog geworden ze zijn heel lekker, alleen jammer dat mijn suikerwater niet genoeg was om ze helemaal nat tekrijgen. (maar heb een oplossing; gewoon in de oven nadat je de suikerwater er overheen heb gegoten en even laten staan).
5 jaar geleden reactie door anoniem
5 jaar geleden gewijzigd
Hoi Hulya, kan ik in plaats van margarine ook zonnebloemolie gebruiken om dit recept te maken?
Ik was van plan het straks te maken, dus graag een snelle reactie aub!
Alvast bedankt!
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dag anoniem, ik heb nooit zonnebloemolie gebruikt dus ik durf het niet te zeggen. Roomboter in de plaats van margarine kan wél.
3 jaar geleden reactie door anoniem
gewoon een halve glas zonnebloemolie werkt goed genoeg!
5 jaar geleden reactie door anoniem
hulya. kan je in plaats van basterdsuiker ook poedersuiker gebruiken?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem, nee helaas, basterdsuiker is essentieel bij dit gerecht.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Jale,

Jammer dat het niet helemaal is gelukt, dat zal inderdaad te veel meel zijn geweest. Het kan zijn dat de door jouw gebruikte glazen groter zijn dan de die door mij gebruikt. Ik adviseer je dan ook om voortaan 5 glazen meel te gebruiken. Succes!

Groetjes,

Hulya
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi,,,ik heb gisteren gemaakt en had 6 theeglazen meel gebruikt ,gewoon glazen van blokker maar deeg was droog ik dacht dat meel te veel was ,zijn die 6 glazen meel niet te veel,              
Groetje Jale
5 jaar geleden reactie door Hülya
Bij deze antwoord op enkele vragen:

1. Siroop was iets te weinig, Sekerpare was namelijk beetje droog, hoort dat?

Nee, dat hoort niet, kennelijk is er te weinig siroop gebruikt. Ik heb in het recept bij deze de verhoudingen iets aangepast. Let er ook op dat je de siroop over de Sekerpare schenkt wanneer beide nog warm zijn, zodat de siroop goed kan intrekken.

2. De Sekerpare waren te plat.

Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met dat het deeg te lang in de buitenlucht heeft gezet. Als het deeg eenmaal 10 minuten heeft gerust, en de bolletjes deeg zijn geplaatst op de bakplaat, doe deze dan direct in de oven, houd de bakplaat dus niet nog eens een poos in de buitenlucht voordat je 'm in de oven doet. Hoe eerder je de boel in de oven doet, hoe beter! (dit betekent dus ook dat de deeg bolletjes voor op de bakplaat snel moeten worden gemaakt).
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya, ik wil het gaan maken, maar wil je eerst aub reageren op bovenstaande vragen,,,,voordat de mijne ook mislukt..:} alvast bedankt!
6 jaar geleden reactie door anoniem
Heb het nu net gemaakt maar myne syn plat
Geworde hahaha hoe kan dat hulya abla???
6 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb het het uitgeprobeerd heel lekker geworden maar vroeg me af siroop was iets te weinig beetje droog hoort dat??? 2 glazen kristalsuiker en 1 en een 1/2 glas water klopt dat?bedankt .anoniem
6 jaar geleden reactie door anoniem
Ja, is nogal droog :p
6 jaar geleden reactie door Hülya
Dat kan wel kloppen, er zijn natuurlijk meerdere manieren om Sekerpare te maken :-)
6 jaar geleden reactie door anoniem
hallo, in het recept voor sekerpare wat ik heb zit ook nog griesmeel. Klopt dit??
6 jaar geleden reactie door anoniem
ziet er lekker uit! Ik ga dit zeker deze week eens proberen!!!
6 jaar geleden reactie door anoniem
Wat kun je als alternatief voor de nootjes gebruiken ?
6 jaar geleden reactie door Hülya
Van alles: pistache nootjes, hazelnoten, amandel etc.
6 jaar geleden reactie door anoniem
Gebruik je Turkse of Nederlandse theeglazen?!
6 jaar geleden reactie door Hülya
Gewoon Nederlandse theeglazen.
6 jaar geleden reactie door anoniem
ik neem aan dat je bedoel met 1,5 water dat dat 1 1/2 glas moet zijn?
6 jaar geleden reactie door Hülya
Inderdaad, heb het verbeterd :).

Meer stap-voor-stap recepten:

174,810x bekeken
  • deeglaagjes met nootjes
  • 16 personen
  • 180 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 3,956 reacties feestdagen recept
37,548x bekeken
  • gespoten deegtoetjes
  • 8 personen
  • 60 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 29 reacties feestdagen recept
25,654x bekeken
  • griesmeel toetje
  • 6 personen
  • 45 min
Toetjes 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 31 reacties feestdagen recept
13,812x bekeken
  • deeglippen met walnoot
  • 10 personen
  • 120 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 21 reacties feestdagen recept
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)