Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Karnı Yarık

karni yarik turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Beschrijving

Karni yarik, of ook wel gespleten buik,

is een Turks-Armenisch warm gerecht bestaande

uit gesneden aubergines die gevuld zijn met gehakt en groente.

Aantal personen

4

Bereidingstijd

60 min

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 1 ui
  • een bosje peterselie
  • 1 tomaat
  • 1 groene peper
  • een halve rode peper
  • 200 gram kalfsgehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper

Ingrediënten van de saus

  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • halve theeglas water

Bereiding van de aubergines en gehakt

  • Was de aubergines.
  • Schil een reepje van beide kanten van de aubergine af.
  • Tussen de stukjes die geschild zijn, maak je in de lengte een snee met een mes. De snee moet tot de helft van de aubergine diep zijn. Herhaal dit bij alle aubergines.

  • Pak een frituurpan. Als de olie klaar is om in te bakken, leg je de aubergines er in. De aubgerines bak je voor ongeveer 5 minuten totdat ze zacht zijn van binnen.
  • Haal de aubergines eruit. Leg ze in een schaal.
  • Maak een grotere opening bij de snee door er met een lepel een paar keer doorheen te gaan. Dit doe je zodat het gehakt er zometeen in kan.

  • Neem een koekenpan en voeg hier het gehakt aan toe en laat het gaar worden.
  • Snijd de ui, groene peper en rode peper in kleine  stukjes. Voeg deze toe aan de koekenpan.

  • Dit laat je allemaal goed bakken. Voeg nog de tomantenpuree toe. Roer goed door.
  • Snijd de tomaat en peterselie in kleine stukjes. Voeg deze ook toe aan de koekenpan.

  • Strooi de rode peper en zwarte peper in de koekenpan. Roer het hele mengsel nu goed door.

Bereiding van de saus

  • Neem weer een koekenpan.
  • Voeg hier de tomatenpuree en water aan toe. Laat het water een beetje koken en zorg ervoor dat de tomatenpuree is opgelost in het water.

Bereiding van de Karni Yarik

  • Leg het gehaktmengsel in de opening van de aubergines.

  • Op de aubergines kun je nu bijvoorbeeld een halve groene peper leggen.
  • Giet de saus in de schaal waar de aubergines in liggen (dus niet op de aubergines zelf).

  • Leg de aubergines in de voorgewarmde oven van 200 graden voor ongeveer 20 minuten.
  • Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!

karni yarik turkse recepten

  • Printen
Naam recept: Karnı Yarık
Beoordeling: 4/5
Reacties: 26
Auteur:
Publiceerdatum: 19-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Vlees gerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 0 minuten
Beschrijving: Beschrijving Karni yarik, of ook wel gespleten buik, is een Turks-Armenisch warm gerecht bestaande uit gesneden aubergines die ...

26 reacties

4 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk! De aubergine wel gekookt ipv gefrituurd. Fantastische site!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Kan dit gerecht ook gewoon in de pan? Ik heb nl geen oven..
4 jaar geleden reactie door anoniem
Een heerlijk gerecht, ook niet moeilijk te maken. Een groot voordeel, wanneer je gasten krijgt, kan dit recept makkelijk van te voren worden gemaakt, even in de oven opwarmen en klaar. Sta je niet in de keuken terwijl de gasten er zijn
4 jaar geleden reactie door anoniem
De versie die ik al jaren maak is iets anders,maar ook heerlijk!
Voor de vulling;
4 aubergines,3 uien,1 1/2 pond tomaten,6 tenen knoflook,zout,peper,peterselie.
Voor de saus;
Bulgaarse yochurt,komkommer,4 tenen knoflook,pepermunt.

Ik kook de aubergines voor en hol ze uit!
Voor de rest de zelfde bereiding,fijn gesn.peterselie op het laatste moment door doen dan voor 20 min in oven

Saus met de yochurt,in halve plakjes geschaafde komkommer,met de geperste knoflook en munt naar smaak

Serveren met rijst.

Ze smullen hier al 15 jaar van dit gerecht!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Gister uitgeprobeerd en het was heerlijk. echt een blijver
4 jaar geleden reactie door anoniem
Kan je de aubergines ook voorgaren in de oven i.p.v. frituren ,dit in verband met een vetarm dieet
5 jaar geleden reactie door anoniem
Mag het ook in een gewone pan met olie? Heb geen frietpan. Normale rode paprika? Of zon hete?
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ja je kan de aubergine ook in een pan met olie frituren en een rode spaanse peper is het.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Zo heerlijk dit recept:) Makkelijk te maken bedankt hulya.

Kan je dit recept ook invriezen?
Kan je ook turkse rijst als het klaar is invriezen?
6 jaar geleden reactie door anoniem
Merhaba hulya abla
Kan je ook pastasaus gebruiken en dat bij het gehaktmengsel toevoegen?

Xx
6 jaar geleden reactie door anoniem
ziet er heeeeeerlijk uitttt ! ik ga nu beginnen met uitproberen ben benieuwd!
6 jaar geleden reactie door Hülya
Ik ben ook benieuwd! :-)
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reshown door Hülya
Heeeeeeeeeeerlijk,  ziet goed uit en zo makkelijk om te maken,

Bedankt !!
6 jaar geleden reactie door Hülya
Graag gedaan! :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
ik vind heel leuk hülya dat je zo recepten deelt op deze website,
ik heb deze website in mijn favorieten gezet, zo kijke ik even voor nieuwe ideeën
zelf maak ik ook vaak karni yarik, maar op mijn manier de handelingen zijn zelfde maar ik voeg bijvoorbeeld rode paprikapoeder toe in de vulling en vegeta als zout en ook een beetje tomaten pure, thee lepeltje maar

de sous maak ik ook anders, met meel in oli aanbakken en daar tomatenpuree en paprika poeder toevoegen dan water bij gieten en nog vegeta en zwarte peper toevoegen
ik kom van bosna, deze net genoemde sous is bij ons bij heel veel gerechten gebruikt
deze sous is wat dikker van textuur, maar ook heel lekker en past goed bij karni yarik

groetjes Dünya
7 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Dünya,

De saus die jij beschrijft lijkt me heerlijk! Dank je wel voor het delen. Ik ben dol op de keuken van de Balkan.
7 jaar geleden reactie door anoniem
graag gedaan, jij ook bedankt, voor deze geweldige website, jullie turken hebben hele grote invloed gehad op onze keuken, dus we delen het samen

groetjes Dünya :)
6 jaar geleden reactie door Hülya
Dat klopt helemaal, Dünya! Bedankt voor de complimenten nog. :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
je kan de aubergines ook in zn geheel koken, met het kroontje er dus nog aan zonder gesneden te hebben. Ze zijn gaar wanneer ze verrimpeld en zacht zijn. Dan gewoon open snijden en vullen. Veel lekkerder omdat je niet zon enorme vette hap hebt dan, die dingen zuigen echt veel olie op.
Het is ook nog gezonder ;)
7 jaar geleden reactie door Hülya
Handige tip! Dank voor je bijdrage :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Anoniem,
Ik vind dit een goede tip, hoe lang moet je dit dan ongeveer koken? En hoeveel water moet er dan in de pan (moeten de aubergines onder water staan)?
Alvast bedankt, Ankie
7 jaar geleden reactie door anoniem
uit mn hoofd zo'n 20 min, ik zet ze helemaal onder water. ze drijven wel naar boven als het past kan je een bordje op de aubergines laten liggen tijdens het koken zodat ze naar beneden gedrukt worden. Ze zijn gaar wanneer ze flink verrimpeld zijn en zacht aanvoelen als je erin knijpt.
6 jaar geleden reactie door anoniem
Bedankt voor deze tip! ik hou helemaal niet van aubergine uit de frituur maar ben blij te lezen dat ik ze ook zo kan koken
6 jaar geleden reactie door anoniem
Heel goede tip!! Precies waarnaar ik zocht!
7 jaar geleden reactie door anoniem
Heb het gemaakt , het lukt perfect en is echt heerlijk ! zeker proberen :)
7 jaar geleden reactie door Hülya
Hallo Caroline en Khadija,

Je kunt de aubergines ook in de oven of op de grill klaarmaken! Snijd de aubergine in het midden. Van de snee maak je een grotere opening, daar smeer je nog wat zonnebloemolie in.

Khadija, frituur een volgende keer de aubergines anders wat langer door? Of doe ze in de oven, zal vast net zo lekker smaken! Wat betreft de kommetjes en bekers, ik zal kijken of ik er nog foto's van kan maken als ik wat meer tijd heb! :-)

Sorry voor het late antwoord. Hopelijk hebben jullie er nog wat aan.

Groetjes,

Hülya
7 jaar geleden reactie door anoniem
Leuke site, heel handig met die fotos. Kan je ook een foto maken van de glazen, bekers en kommetjes die je gebruikt!! Heb dit recept uitgeprobeerd, deeels gelukt. De smaak zat er goed in, alleen was de aubergine niet zo heel zacht geworden....


Groetjes,

Khadija
7 jaar geleden reactie door Caatje
Is er ook een alternatief voor het bakken van de aubergine in de frituurpan?

Groet Caroline
7 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Het kan in essentie wel, bijvoorbeeld witte kaas en wat groente, maar dit hoort gewoon met gehakt. Als je dit zonder gehakt doet, dan kun je niet meer spreken van het gerecht Karni Yarik en wordt het een geheel ander gerecht waarvan de bereiding ook anders zal zijn.

Groet,

Hülya
7 jaar geleden reactie door anoniem
ik heb dit receipt uigeprobeert en was heerlijk. erg
bedankt voor dit recept. ook heel handig dat er foto's
bij staan. zijn er ook nog andere vullingen??

groet, anoniem
7 jaar geleden reactie door anoniem
wat een geweldige site is dit heb al wat lekker gemaakt en het was allemaal heerlijk ik heb al vele recepten op andere sites geprobeerd maar die waren zo moeilijk uitgelegd bbrr vreselijk maar je legt het zo onwijs goed uit en het smaakt ook nog eens heerlijk ik hoop dat er heel snel wat nieuwe recepten bij komen kan niet wachten.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Een geweldige site!
Veel heerlijke dingen mee gemaakt
Hoop binnekort op nieuwe recepten
Ga zo door!
7 jaar geleden reactie door Hülya
We gebruiken Nederlandse normale theeglazen :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
Ik wil hem vanavond maken maar heb volgens mij geen turkse theeglazen meer (neem aan dat het water in een turks theeglas moet).

Hoeveel ml water is het dan ongeveer?
7 jaar geleden reactie door anoniem
Je vergeet wel de ander naam voor dit gerecht; Imam bayildi :)
6 jaar geleden reactie door Babette Brouwer
Zo ken ik het inderdaad..."flauw vallende priester" oid betekend dat toch? Inderdaad een heerlijk gerecht...zelfs als je (zoals ik) eigenlijk niet zo van aubergine houd. Erg lekker!
6 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Babette, ik geloof dat er een subtiel verschil is tussen karni yarik en imam bayildi, karni yarik bevat namelijk een vleesvulling, terwijl imam bayildi groente bevat, bovendien wordt de eerste warm geserveerd en de laatste meestal koud.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Dat ziet er heerlijk uit, Hulya!
7 jaar geleden reactie door lydia
bij mij werkt het ook :)

Meer stap-voor-stap recepten:

88,386x bekeken
  • gevulde paprika met bulgur
  • 4 personen
  • 60 min
Dolma 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 26 reacties
85,293x bekeken
  • köfte uit aardappelen
  • 4 personen
  • 60 min
Köfte 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 659 reacties vegetarisch recept
19,303x bekeken
  • gevulde maan broodjes
  • 4 personen
  • 60 min
Börek 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 24 reacties
15,845x bekeken
  • roergebakken sperziebonen
  • 4 personen
  • 60 min
Groente gerechten 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 15 reacties
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)