Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Etli ekmek

Etli ekmek pide

Etli ekmek, in het Nederlands: brood met vlees, is een langwerpige deeg met een gehakt topping. Dit Turkse gerecht is verwant aan Kiymali pide en Kiymali ekmek en leent zich goed voor het avondeten. Gerechten zoals Etli ekmek worden doorgaans in het Oosten van Turkije gegeten en gaan geweldig met Turkse ayran.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten deeg:

  • 1 kg bloem
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 blokje gist (42 gram)
  • 400 ml lauwwarm water

Ingrediënten gehakt-topping:

Extra:

  • 1 ei
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding van het deeg:

  • Scheid het eigeel van het ei en bewaar dit voor later.
  • Het eiwit van het ei kun je weggooien, maar ook als ingrediënt voor het deeg gebruiken.
  • Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom:

bereiding etli ekmek deeg

  • Kneed nu het geheel gedurende enkele minuten.
  • Dek de kom vervolgens af met een zak (of doek) en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Let erop bij het mengen van de ingrediënten dat het water lauwwarm moet zijn.
  • Tevens dien je niet volledig 1 kg meel te gebruiken, maar laten we zeggen: 850 gram.
  • De overige 150 gram dien je te bewaren voor later (bij het uitrollen van het deeg).

Bereiding van de gehakt-topping:

  • Begin met het verwijderen van de pitjes van de groene pepers.
  • Snijd de 5 groene pepers, samen met de uien en rode paprika in stukjes:

etli ekmek gehakt bereiding

  • Voeg deze groenten toe aan het gehakt, samen met het zout, paprikavlokken en zwarte peper.
  • Voeg tot slot ook 100 ml water toe (gewoon koud)
  • Meng het gehaktmengsel gedurende enkele minuten tot het gehakt en groenten het water goed hebben opgenomen:

gehakt etli ekmek

Uitrollen van het deeg:

  • Maak 4 bolletjes van het deeg.
  • Strooi wat van het overgebleven meel op het aanrecht.
  • Rol met een deegroller de 4 bolletjes uit tot een langwerpig (dunne) deeg:

etli ekmek deeg uitrollen

Plaatsen van de gehakt-topping:

  • Leg één van het uitgerolde deeg op de bakplaat (gebruik bakpapier om kleven te voorkomen)

etli ekmek deeg bakplaat

  • Verspreid de gehakt-topping over het deeg. Zorg ervoor dat er ruimte overblijft bij de randen:

etli ekmek deeg bakplaat

  • Vouw nu de randen naar binnen:

etli ekmek randen opbouwen

  • Zo ziet het eruit nadat de gehele rand omgevouwen is:

rand opgevouwen etli ekmek

  • Pak het eerder bewaarde eigeel erbij, en voeg hier 2 eetlepels zonnebloemolie aan toe. Meng dit goed.
  • Smeer vervolgens met een kwast dit eigeel op de randen van de Etli Ekmek

etli ekmek eigeel smeren randen

  • Indien gewenst, kun je nog wat gesneden pepers als dressing gebruiken:

etli ekmek met peper

  • Doe de bakplaat in een voorverwarmde oven voor 15 minuten op 225 graden.
  • Het bovenstaande proces kun je herhalen voor alle 4 uitgerolde deeg.

Foto's eindresultaat:

etli ekmek uit de oven

etli ekmek met peper

etli ekmek vooraanzicht

etli ekmek

etli ekmek eindresultaat

 

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Etli ekmek
Beoordeling: 4/5
Reacties: 10
Auteur:
Publiceerdatum: 13-04-2012
Keuken: Turks
Categorie: Pizza
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Etli ekmek, in het Nederlands: brood met vlees, is een langwerpige deeg met een gehakt topping. Dit Turkse gerecht is verwant aan ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

10 reacties

11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi

Ik heb al veel van je recepten gemaakt, en allemaal goed gelukt en erg lekker.
Vanmiddag heb ik dit recept gemaakt, was ook heel lekker, alleen was het gehakt naar het midden getrokken en er kwam ook veel vocht uit het gehakt, waardoor het deeg een beetje klefig was bovenop, ik heb gewoon lamsgehakt gebruikt. Heb jij enig idee hoe dit komt en hoe ik dat de volgende keer kan voorkomen?
Verder heb je werkelijk een supersite, erg duidelijk ook!

Groetjes Monique
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Monique,

Ja, dit probleem heb ik ook wel eens, met name dat stukje over klevig zijn herken ik ook, soms gebeurt het wel eens dat het gehakt gewoon van het deeg valt omdat het niet helemaal gebonden is. Oorzaak ligt meestal in het vetgehalte van het gehakt, iets waar je dus weinig invloed op kunt uitoefenen. Ik zou het eens met rundgehakt proberen en kijken of dat een andere uitwerking heeft. Wat betreft de vochtigheid van het gehakt, dit kan komen doordat je wellicht iets te veel groente hebt gebruikt (groente houdt immers vocht vast...).
11 jaar geleden reactie door anoniem
Bedankt voor je reactie! Ik ga het de volgende keer eens met rundergehakt proberen.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ben benieuwd!
11 jaar geleden reactie door Assy
Hoi Hülya,

Gebruik je in dit gerecht "Turkse" pepers? Ik ben echt een beginner in de Turkse keuken maar vindt alle gerechten zo geweldig dat ik helemaal enthousiast ben. Morgenavond krijgen wij gasten en ik wil dit gerecht maken :)

Groetjes,
Assy
11 jaar geleden reactie door Hülya
Nou ja, niet specifiek Turks, haha. Maar het zijn wel kruiden die vaak in Turkse gerechten worden gebruikt. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
beste hulya,

kan je gist vervangen door bakpoeder?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dat zou wel moeten kunnen, bakpoeder is in het algemeen een vervanging van gist als rijsmiddel.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Kun je het recept ook halveren?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, uiteraard.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Gewoon:

    500 g bloem
    half theelepel suiker
    1 theelepel zout
    half blokje gist
    200 ml lauwwarm water

Is dat goed?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, en dit moet uiteraard ook voor de topping (de helft nemen bedoel ik).
11 jaar geleden reactie door anoniem
Oke bedankt voor de snelle reactie.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben hier nu mee bezig, ziet er goed uit, even afwachten hoe het uit de oven komt hihi.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Gisteravond deze ekmek gemaakt, zeer gewaagd aangezien mijn schoonmoeder uit Konya komt en ik dus hiermee haar "domein" binnen getreden ben ;) Maar viel erg goed in de smaak bij mijn man en hij riep al om meer. Dank weer voor dit recept!
11 jaar geleden reactie door Hülya
Je hebt dus aardig wat puntjes gescoord bij je kaynana, super! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
karaman/konya is niet het oosten hoor :).
ik dacht ik zeg t maar even want het zijn wel DE etli ekmek makers van turkije.

groetjes, een karamanli
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ha, bedankt! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
ziet er lekker lekker uit ! ik heb het uitgeprint, ga er nu mee aan de slag
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi hulya dit ziet er lekker uit kun je binnenkort misschien het ayran recept ook plaatsen alvast dank, ga zo door
11 jaar geleden reactie door Hülya
Trouwens, op de laatste foto zie je Sambal liggen in het schaaltje. Sambal op deze broodjes is best lekker! Vooral in combinatie met wat Ayran (hier zal ik binnen ook het recept van plaatsen).

Meer stap-voor-stap recepten:

248,765x bekeken
  • gehakt broodjes
  • 6 personen
  • 90 min
Börek 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 128 reacties
840,322x bekeken
  • turkse pizza
  • 6 personen
  • 90 min
Pizza 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 485 reacties
63,860x bekeken
  • gehaktbroodjes
  • 6 personen
  • 60 minuten
Börek 10 jaar geleden geplaatst door Hülya 10 reacties
115,734x bekeken
  • rauwe kofta
  • 6 personen
  • 90 min
Köfte 11 jaar geleden geplaatst door Hülya 19 reacties


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)