
Beschrijving
Manti (ook wel gevulde deegbolletjes) is een Turks-Aziatisch gerecht
wat met name in Anatolië wordt gegeten.
Het bestaat uit deegbolletjes gevuld met gehakt.
Aantal personen
4
Bereidingstijd
120 min
Ingrediënten voor het deeg:
-
500 gram meel
-
1 beker water
-
1 ei
-
1 theelepel zout
Ingrediënten voor het gehakt:
-
250 gram lamsgehakt
-
1 ui
-
1 theelepel zwarte peper
-
2 theelepels zout
Knoflooksaus voor op de manti:
-
2 bekers yoghurt
-
3 teentjes knoflook
Pittige saus voor op de manti:
-
1 eetlepel roomboter
-
1 theelepel rode peper
Om in te koken:
-
Water
-
1 eetlepel zout
-
1 eetlepel zonnebloemolie
Bereiding van het deeg:
-
Doe het meel, ei, water en zout in een kom.

-
Kneed dit tot een deegbeslag. Laat dit 15 minuten rusten (dus niet rijzen).
Bereiding van het gehakt:
-
Doe het gehakt in een kom.
-
Snijd de ui in kleine stukjes en voeg dit toe aan het gehakt.
-
Strooi de zwarte peper en zout over het gehakt heen.
-
Kneed met je handen de ingrediënten bij elkaar tot één geheel.

Bereiding van de knoflooksaus:
-
Pak een apart bakje en doe daar de yoghurt in.
-
Rasp de knoflook en voeg deze toe aan de yoghurt. Roer dit goed door.

Bereiding van de pittige saus:
-
Pak een koekenpan en smelt daarin de roomboter.
-
Voeg de rode peper eraan toe en roer dit een beetje door. Zet het vuur uit.

Bereiding van de manti zelf:
-
Verdeel het deeg in tweeën en kneed ieder stuk tot een bal.
-
Neem een deegbal en rol het deeg zo ver mogelijk uit. Het deeg hoort ongeveer een halve centimeter dik te zijn.
-
Snijd het deeg eerst horizontaal en daarna verticaal. Zorg dat je vierkante lapjes krijgt.
-
Doe op elk vierkant lapje deeg dat je gesneden hebt een stukje gehakt.

-
Vouw 2 randen van het lapje naar elkaar toe.

-
Nu heb je 2 uiteindes. Breng deze 2 uiteindes bij elkaar en het deeg er tussen zal buigen. Nu heb je 4 uiteindes gekregen.

-
Zo ziet de manti er uit na het vouwen:

-
Neem een pan en vul het met water. Het water moet boven de manti uitsteken. Er moet wel ruimte zitten tussen de manti.
-
Laat het water koken. Daarna voeg je het zout en de zonnebloemolie toe aan het water.
-
Leg de manti erin. Als het water erg begint te stijgen verminder je het vuurtje een klein beetje.

-
De manti laat je koken voor 15 minuten. De binnenkant moet gaar zijn.
-
Haal de manti eruit. Serveer dit op een bord.
-
Doe de knoflooksaus over de manti heen en daarna de pittige saus.
-
Zie onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!
