Cevizli rolo tatlisi

cevizli rolo tatlisi

Cevizli rolo tatlisi is een (gerold) toetje van bladerdeeg. De vulling bestaat uit een mix van walnoten en kaneel. Dit gerecht scheelt niet veel van Baklava, wel is het gemakkelijker te eten door de eenvoudigere vorm. Ideaal is om dit toetje met Turkse thee te serveren.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten siroop:

  • 600 ml water
  • 600 gram suiker
  • halve citroen

Ingrediënten vulling:

  • 150 gram walnoten
  • 2 eetlepels kaneelpoeder

Ingredienten toetje:

  • 3 eieren
  • 175 ml melk
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 125 ml zure room
  • 14 vellen filodeeg (baklava-bladerdeeg, Turks: baklavalik yufka)

Bereiding van de siroop:

  • Doe de suiker en het water in een pan. Laat dit een half uur koken:

suiker toevoegen aan de pan

  • Pers na een half uur koken ook het sap van een halve citroen in de pan:

citroensap erbij

  • Laat dit vervolgens nog eens 10 minuten koken.

Bereidng van de vulling:

  • Breek de walnoten in stukjes en voeg hier kaneel aan toe, meng dit vervolgens:

Bereiding van het toetje:

  • Doe de eieren, melk, zonnebloemolie en zure room in een kom en mix dit:

de ingrediënten mixen

  • Neem een vel bladerdeeg en smeer met een kwast een heel dun laagje van dit mengsel over het vel:

mengsel eroverheen

uitsmeren met een kwast

  • Leg vervolgens direct een rij aan kaneel-walnoten mix aan de onderkant van het vel:

leg een rij aan van het walnoot-kaneel mix

  • Rol DIRECT dit geheel van beneden naar boven:

vervolgens oprollen

  • Let op: dit bovenstaande proces dien je snel en zorgvuldig te doen. Als je te lang wacht zal de yufka te veel vocht opnemen waardoor het oprollen niet lukt en/of de mix aan walnoten-kaneel zal door de yufka heen scheuren.
  • Plaats de rol vervolgens op een bakplaat.
  • Herhaal dit voor alle vellen.
  • Smeer wat van het overgebleven mengsel over de rollen:

overgebleven mengsel eroverheen smeren

  • Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 30 minuten.
  • Haal het gerecht uit de oven.
  • Laat dit gerecht nu een beetje afkoelen.
  • Snijd na het bakken met een pizzasnijder het gerecht zowel verticaal alsmede horizontaal:

het gerecht snijden

  • Giet ten slotte de (warme) siroop over het gerecht:

warme siroop overheen

  • Serveer 4 rollen van dit toetje per bord.

Serveertip bij dit gerecht:

Eindresultaat:

cevizli rolo tatlisi

cevizli rolo tatlisi tarifi

cevizli rolu tatlisi recept

 

  • gerold walnoten toetje
  • 6 personen
  • 90 minuten
Toetjes 7 jaar geleden geplaatst door Hülya
6 jaar geleden recategorized door Hülya
  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Cevizli rolo tatlisi
Beoordeling: 4/5
Reacties: 31
Auteur:
Publiceerdatum: 11-05-2012
Keuken: Turks
Categorie: Toetjes
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Cevizli rolo tatlisi is een (gerold) toetje van bladerdeeg. De vulling bestaat uit een mix van walnoten en kaneel. Dit gerecht ...

31 reacties

welke formaat bakblik raad je aan voor dit gerecht?
3 jaar geleden reactie door anoniem
Kan je dit recept op voorhand maken of moet je het onmiddelijk opeten?
4 jaar geleden reactie door anoniem
dit heb ik 31-01-2014 gemaakt is goed gelukt en heel erg lekker
5 jaar geleden reactie door Marion Verberne
Ik heb het gemaakt en het was erg lekker. Jammer dat ik hier niet een foto bij kan plaatsen dan hadden jullie kunnen hoe het geworden was!.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Eindelijks een baklava recept wat wel goed is. Makkelijk te maken en verschrikkelijk lekker ;)  Dank je wel voor het recept !!
5 jaar geleden reactie door anoniem
Mijn zusje had dit met het suikerfeest gemaakt en wij hebben ervan gesmuld
het was erg lekker. ik ga binnenkort het ook maken inschallah.Erg bedankt voor
het recept. Houria
5 jaar geleden reactie door anoniem
5 jaar geleden gewijzigd
ik vraag me af of je die bakplaat in vet ofzo.. Zo ja met wat..??
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik wil dit recept binnenkort maken voor het suikerfeest. Maar ik woon in turkije. Kun je mij vertellen watbzure room is? Turkse vertaling? Dankjewel!
5 jaar geleden reactie door anoniem
5 jaar geleden reactie door Hülya
Zure room is vrij letterlijk vertaald 'Ekşi Krema' (ek-sji krè-ma). Het is vast wel te vinden in de supermarkten daar. Veel succes! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
volgens mij kan een flinke lepel yoghurt ook....
Ik ga deze recept zeker een keer uitpreberen. Het ziet er lekker uit. Bedankt voor t delen van je recepten.
5 jaar geleden reactie door anoniem
5 jaar geleden reactie door Hülya
Geen dank, laat me weten wat je ervan vindt. :-)
Super praktisch, dit ga ik zsm proberen thuis!
6 jaar geleden reactie door anoniem
ik denk dat de filodeeg bladerdeeg moet zijn nu word het een soort loempia
6 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Ik heb het ook gemaakt, alleen hij is heel hard geworden.
Weet u hoe dat kan komen? het smaakt wel lekker.
6 jaar geleden reactie door anoniem
Net gemaakt en hij is lekerrrrrrr
6 jaar geleden reactie door anoniem
Het water loopt in mijn mond! Dit ga ik zeker weten snel maken ;-)
Bedankt weer dat je je nieuwe recept met ons allemaal deelt.
Dit gaat smullen worden
6 jaar geleden reactie door Chantal Inançıl
6 jaar geleden reactie door Hülya
Snel doen, haha!
Geen dank. :-)
Kan je het ook op een rooster maken in plaats van op een bakplaat
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
Hmm, ik denk niet dat dat handig is. De rolletjes moeten strak tegen elkaar liggen, plus wanneer je de siroop eroverheen giet zal het door de bodem lekken.
hoi ik heb t gemaakt en ze ze zijn heerlijk maar hoe krijg ik de rolletjes wat hoger? Moet ik ze soms wat losser oprollen? en kun je t ook invriezen?
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reshown
6 jaar geleden reactie door Hülya
De vulling hoger maken en daarna oprollen, zodat de rolletjes ook hoger staan. :-) En ja, invriezen is mogelijk.
wil graag dit recept maken voor het slachtfeest overmorgen,
en wil graag weten is het mogelijk om de zure room te vervangen voor griekse yoghurt?
hoop snel van je te horen
mvg
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Nee, je hebt toch echt zure room nodig hiervoor :-)
Wat is 600 gram suiker hoeveel bekers moet het zijn Drie of twee
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Dat zijn 3 glazen. Ik gebruik glazen van 200 ml, ik had voor het gemak even 600 gram geschreven toen ik 3 glazen had gebruikt. Het moeten dus echt gewoon 3 glazen zijn met een volume van 200 ml. Ik weet even niet uit het hoofd hoeveel gram precies is.

En ook 3 glazen suiker inderdaad.
Hey hulya graag met spoed antwoord?

Wat is 600 gram heb geen weegschaal. Is 1  liter ook voldoende ?

En dan drie bekers suiker of twee???

Gr
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
600 gram = 3 glazen.
mag je ook andere nootjes gebruiken,persoonlijk ben ik niet dol op walnoot,hou meer van amandel,kan ik dat dan veranderen of niet.
gr marijam
6 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Even een vraag moet de siroop warm of lauw gegoten worden op het laatst.
Graag hoor ik van je.

Groetjes
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Dat mag je zelf weten. Belangrijk is dat óf de siroop warm is en het gerecht koud, of de siroop koud is of het gerecht warm, maar ze mogen nooit beide dezelfde temperatuur beschikken zeg maar.

Meestal haal ik het gerecht uit de oven, en terwijl dit aan het afkoelen is, begin ik met de siroop. Tegen de tijd dat de siroop klaar is (en nog warm is) is het gerecht afgekoeld, en dan giet ik de siroop er direct overheen :-)

Maar het mag dus ook anders.
6 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Dankjewel voor je tip, ik kan weer verder.
Groetjes
hoi hulya,

waar kan ik de zure room vinden? creme fraiche is weer wat anders denk ik toch?

gr.
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
Klopt, crème fraîche is wat anders dan zure room.

Zure room kun je vinden in de supermarkten. De zure room die ik hier heb gebruikt is te vinden bij de Albert Heijn.
Beste Hulya,

Ik heb het gemaakt en smaakt heerlijk.
Maar ik vraag me af door wat  je zure room mee zou kunnen vergangen.
Bijvoorbeeld ik denk niet dat in Turkije zure room verkrijgbaar is. En wat is zure room in het Turks weet je dat.
Groet Aliye
6 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Aliye,

Ben blij dat het je gesmaakt heeft! Probeer anders normale room? Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar het zou op zich wel kunnen.

Ik geloof dat de naam van zure room in het Turks 'ekşi kaymak' (spreek uit als: ek-shi kay-mak) is.
Ik ben eigenwijs...had geen zin rolletjes te maken en het recept een beetje aangepast aan de inhoud van mijn keukenkastjes. Ik heb een "beslagje gemaakt van 2 eieren, wat volle yoghurt, melk, bakpoeder, vanille- en bruine suiker. Vervolgens een ovenschaal ter grootte van een loempiavel ingevet en oven voorverwarmd op 200°. Klein laagje beslag in de schaal gegoten en daarop een loempiavel gelegd. Van boven bestreken met het beslagje en bestrooid met gehakte walnoten, kaneel en fijne kristalsuiker. Zo verder tot de schaal vol was en bovenste laag geen walnoten of suiker erop. Dit staat nu ca 20-25 min in de oven en afhankelijk van hoe droog eea bakt gaat er wel/niet nog suikerstroop overheen straks... Benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn.
6 jaar geleden reactie door Babette Brouwer
6 jaar geleden reactie door Hülya
Ik ben ook erg benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn!
6 jaar geleden reactie door Babette Brouwer
Was (is) lekker geworden ook al denk ik dat het qua smaak fors afwijkt van het origineel. Lijkt qua smaak niet op baklava...vermoedelijk door het gebruik van yoghurt, kaneel, maar vooral de bruine suiker.

Het is wat "kruidiger" en minder zoet, terwijl ik er zelfs een (zeer geringe) hoeveelheid suikerstroop overheen heb gedaan.

Zeker voor herhaling vatbaar. Reuze makkelijk te maken&net even anders dan anders.

Denk datie met stukjes fijngesneden abrikoos en/of appel bij de walnoten ook lekker wordt.
6 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je wel Babette, dit heb ik even opgeschreven!
Heb dit toetje gemaakt en het smaakte erg goed! Het enige was dat de tatlisi van binnen wat stug/droog bleef, ondanks de ruime hoeveelheid siroop die ik er overheen had gegoten. Is dit een kwestie van niet gaar genoeg, of heb ik iets anders fout gedaan?
6 jaar geleden reactie door Lucienne
6 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Luciënne,

Ik vermoed dat de siroop toch niet helemaal zijn weg heeft weten te vinden naar de binnenkant toe.

Dit kan liggen aan yufka die mogelijk niet voldoende ingesmeerd is, waardoor deze niet zacht genoeg is geworden om siroop doorheen te laten... óf de siroop was niet voldoende warm om door de wand van de rollen door te dringen waardoor hij de binnenkant niet heeft bereikt.

Kortom, volgende keer zou je de yufka iets meer met het mengsel moeten insmeren en/of de siroop met een wat hogere temperatuur over het toetje gieten.

Hulya
Çok güzel oldu,
ellerine sagalik canim!

:-)
Aysenur
7 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk en goed gelukt.

Ik heb voor het oprollen een soort rolmatje gemaakt van een dikke plasticzak iets groter dan een filovel en dat werkt perfect op deze manier gaat het ook niet zo gauw stuk.

gr Gerrie
7 jaar geleden reactie door anoniem
7 jaar geleden reactie door Hülya
Ah, dat is een handige tip. Dank je wel, Gerrie!
Super lekker lijkt het mij!!!
Ga ik zeker uitproberen.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Bedankt voor je snelle reactie, dan ga ik het met honing maken laat je weten of dat is gelukt.

Ja in honing zit ook suiker maar dat zijn natuurlijke suikers geen toegevoegde, mag ik ook niet teveel van maar voor een keer kan het wel.
Gr. Karin
7 jaar geleden reactie door karin
hheerlijk heeerlijk heeeeerlijk gelijk maken.
7 jaar geleden reactie door anoniem
7 jaar geleden reactie door Hülya
Laat me weten hoe is geworden! :-)
Hoi Hulya,
Kan ik voor de siroop ook honing gebruiken? Want ik mag geen suiker wel honing.
Gr, Karin
7 jaar geleden reactie door karin
7 jaar geleden reactie door Hülya
7 jaar geleden gewijzigd door Hülya
Hoi Karin,

Ik heb dit nooit geprobeerd maar ik denk dat je de siroop wel met honing kunt vervangen, je dient de honing wel te koken zodat het minder stroperig wordt, ik zou de honing daarnaast ook aanvullen met water zodat deze ook iets minder zoet wordt.

Zit er trouwens ook geen suiker in honing?
7 jaar geleden reactie door anoniem
hallo Hulya,

wat voor zure room gebruik je??

al vast bedankt
7 jaar geleden reactie door Serkan Yilmaz
Hoi anoniem, ik gebruik zure room voor koude gerechten van het merk Melkan, deze bevatten 15% vet.
7 jaar geleden reactie door Hülya
Dat klopt Serkan, dat is inderdaad de goede. Ze gaan per 125 gram.