Lijkt mij lekker, ga ik een keertje proberen.
Op Mallorca heb 35 jaar geleden een keertje een overheerlijke spinazie omelet gegeten. Toen ik een paar jaar later uit huis ging om te studeren en mijn medestudenten en ik wegens geld gebrek halverwege iedere maand allen vegetarisch werden, dacht ik aan de spinazie omelet. Ik ben toen gaan experimenteren en kwam tot het volgende recept (een volledige maaltijd), dat nu nog met een zekere regelmaat bij mij op tafel verschijnt omdat het gewoon lekker is:
Spinazietaart
Ingredienten voor 4 personen:
Een pot of pak bevroren spinazie (laten (ontdooien en) uitlekken in zeef. Ik druk met de achterkant van een pollepel het vocht er uit.
6 (biologische) eieren (biologische eieren zijn kleiner dan niet biologische, van deze laatste zijn 4 of 5 eieren waarschijnlijk genoeg!)
2 ons geraspte kaas jong belegen
pak bladerdeeg
Kruiden naar smaak (zout, (Spaanse) peper,
Ontdooi het bladerdeeg en verwarm de oven voor volgens de verpakking van het bladerdeeg. Klop de eieren los, roer de spinazie, kaas, kruiden er door heen tot alles goed gemengd is. Bekleed een met olijf olie ingevette (of met bakpapier bekleedde) ovenschotel met het ontdooide bladerdeeg, en prik ieder plakje met een vork in (zodat vocht/stoom kan ontsnappen). Giet de ei/spinazie/kaas massa in de vorm en plaats in het midden van de oven. Kijk na 20 minuten of de bovenkant niet te snel gaat. Gebeurt dit wel, dek dan de vorm af met bakpapier. In mijn oven (een combimagnetron) is de taart gaar na 40 minuten. In een grotere oven zal dit langer duren vermoedelijk.
Het belangrijkste is de spinazie goed uit te drukken, wanneer er teveel vocht in blijft zitten wordt de onderkant van het deeg nooit bruin/knisperig.