Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Baklava

Beschrijving

Baklava wordt gemaakt van filodeeg, gemalen nootjes, gesmolten boter

en natuurlijk de zoete stroop. Het wordt vaak geserveerd tijdens het Suikerfeest.

Aantal personen

16

Bereidingstijd

180 min

Ingrediënten:

  • 300 ml zonnebloemolie
  • 300 ml glas melk
  • 2 eieren
  • 1 kilogram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder


Ingrediënten van de stroop:

  • 1 liter water
  • 1 liter suiker
  • 1 eetlepel citroensap

Voor tussen de baklava:

  • 300 gram gemalen walnoten of pistachenootjes

Voor de bereiding van de baklava:

  • 600 gram aardappelzetmeel

Op baklava:

  • 750 gram margarine
  • Gemalen nootjes (pistachenootjes of walnoten)

Bereiding van het deeg:

  • Neem een kom. Zeef de bloem en de bakpoeder in de kom.
  • Voeg de eieren, melk en de zonnebloemolie toe aan de kom met de bloem en bakpoeder.
  • Kneed alles tot een groot stuk deeg.

  • Maak een theedoek vochtig en leg dit over het deeg heen. Laat het deeg nu 20 minuten rusten.

Bereiding van de baklava:

  • Neem het deeg voor je. Kneed dit 5 minuten lang door zodat het wat makkelijker wordt om mee te werken.
  • Als je klaar bent, maak je kleine balletjes uit het deeg. Zorg ervoor dat je 40 balletjes krijgt.

  • Leg de 40 balletjes even aan de kant. Verdeel dit in vier rijen van 10.

  • Neem een balletje. Rol het deeg uit tot een middelgroot formaat (na een bepaald formaat zal het ook niet meer langer worden omdat het deeg anders te dun wordt).

  • Strooi het aardappelzetmeel over het deeg heen. Strooi niet te veel!

  • Neem weer een balletje en rol deze uit. Leg dit over het andere lapje deeg heen.

  • Daarna strooi je weer aardappelzetmeel over het deeg heen en ga je verder met het uitrollen van de andere balletjes deeg. Deze stappen herhaal je totdat je10 balletjes hebt uitgerold en op elkaar hebt gestapeld.
  • Nu heb je een stapel van deeglapjes met er tussen in steeds een beetje aardappelzetmeel. Zet deze aan de kant.

  • Nu ga je de vorige stappen herhalen bij de andere balletjes deeg. (uitrollen van het deeg, aardappelzetmeel eroverheen strooien, weer een lapje deeg eroverheen leggen etc. totdat je 10 balletjes hebt uitgerold).
  • Als je klaar bent met alle 40 balletjes en je hebt ze verdeeld in 4 stapels van 10 lapjes deeg, doe je het volgende:
  • Neem een stapel deeglapjes. Rol deze zo groot mogelijk uit met een deegroller zodat het in je bakplaat zal passen.

  • Herhaal deze stap bij de andere 3 stapels deeglapjes.
  • Nu heb je 4 grote deeglappen (elk bestaande uit 10 deeglapjes).
  • Neem een bakplaat voor je. Deze moet je invetten.
  • Neem een lapje deeg en leg deze in de bakplaat (als het lapje deeg te groot is voor je bakplaat, zoals hier op deze foto, kun je het deeg in stukken scheuren en dit verdelen over de bakplaat).

  • Strooi de gemalen nootjes over het deeg heen.

  • Leg weer een grote lap deeg over de nootjes heen.
  • Daar strooi je weer de gemalen nootjes overheen.
  • Vervolgens leg je er weer een grote lap deeg op.
  • Strooi weer de gemalen nootjes over de grote lap deeg heen. Dit doe je voor de laatste keer.
  • Nu leg je het laatste stuk deeg over de nootjes heen.

  • In totaal heb je dus alle 4 de lapjes deeg gebruikt en 3 keer met de nootjes gestrooid.
  • Snijd  de baklava horizontaal en verticaal.
  • Neem een pan en laat de margarine smelten. De margarine moet heel heet zijn.
  • Giet de gesmolten margarine over de baklava heen.

  • Leg de baklava in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 45 minuten totdat de bovenkant en de onderkant goud/bruin kleuren.
  • Neem een pan. Voeg hier het water en de suiker aan toe.
  • Laat de suiker smelten en het water koken voor een half uur.
  • Na het koken voeg je de citroensap toe in de pan. Dit laat je 15 minuten koken.
  • Laat de stroop helemaal afkoelen.
  • Haal de baklava uit de oven.
  • Giet de afgekoelde stroop over de baklava heen en laat de baklava minimaal een halve dag rusten.

  • Strooi daarna nog wat gemalen nootjes over de baklava heen.

  • Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!

 

  • Printen
Naam recept: Baklava
Beoordeling: 4/5
Reacties: 3956
Auteur:
Publiceerdatum: 29-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Toetjes
Aantal personen: 16
Bereidingstijd: 3 uur en 0 minuten
Beschrijving: Beschrijving Baklava wordt gemaakt van filodeeg, gemalen nootjes, gesmolten boter en natuurlijk de zoete stroop. Het wordt vaak ...

3956 reacties

5 jaar geleden reactie door anoniem
Nou heb zojuist de baklava uit de oven gehaald.. het ziet er iig uit als baklava ! ik heb denk ik de beginnersfout gemaakt door de baklava te klein te snijden..

hij krimpt dus wat in.. wist ik niet... nu maar hopen dat hij niet uit elkaar valt! ik denk dat ik hem goed moet laten rusten he?

verder ... net als bij jou zijn de bovenste vellen droog.. heb ze er toch maar op laten zitten alleen bij het inschenken van de stroop over de baklava vind ik niet echt dat de stroop goed blijft plakken op de bovenste laag?

of moet het eerst goed afkoelen?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ja uiteraard, de siroop moet afgekoeld zijn. Als je de siroop niet-afgekoeld over de baklava giet, dan plakt de siroop inderdaad niet, sterker nog, volgens mij is de baklava dan niet eens lekker meer... of in ieder geval, niet zo lekker als dat je de siroop zou laten afkoelen (tot kamertemperatuur).
5 jaar geleden reactie door anoniem
baklava zit in de oven hulya ben zo benieuwd hoe hij eruit komt :D
5 jaar geleden reactie door anoniem
hay hulya ik had nog een vraagje.. op jou foto zie ik dat de baklava van boven een beetje droog is of heb ik het mis?

Ik wil graag dat de bovenlaag ook heel zacht is.. moet ik hem dan minder lang in de oven doen? of wordt dat vanzelf zacht als ik de sirooop over giet en lang laat rusten?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Het droger worden van de bovenlaag kun je helaas niet voorkomen omdat de hitte van de oven namelijk direct op de bovenlaag afstraalt. Wat je eventueel zou kunnen doen is simpelweg de bovenste laag van de baklava met de hand verwijderen, zodat de zachtere binnenkant eigenlijk overblijft...
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik weet niet of het ook voor baklava werkt.
Maar als ik een gerecht in de oven heb en ik wil niet dat de bovenkant geblakerd of droog wordt (zoals bijvoorbeeld een grote kalkoen), dan doe ik er een stuk folie bovenop voor een poos en haal het er later weer vanaf.
Zo wordt het toch een beetje bruin ipv zwart.

Hoe lang je het er op laat zit moet je een beetje inschatten, dat ligt aan het recept.
5 jaar geleden reactie door anoniem
hulya er gaat steeds wat mis met mn reactie maar ik reageer even zo..

dus als ik het goed begrijp ga ik naar een turkse supermakrt en haal de turkse bladerdeeg.. besmeer ik dit nog ergens mee of plaats ik het gewoon op elkaar? gezien er geen aardappelzetmeel tussen hoeft!
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, je haalt bladerdeeg, dit dien je vervolgens gewoon op elkaar te plaatsen, je hoeft inderdaad geen aardappelzetmeel te gebruiken. Je dient dus eigenlijk vanaf deze foto te werk te gaan:

http://i1219.photobucket.com/albums/dd439/TurkseKok/Baklava/IMG_5142.jpg

Alles ervoor wat betreft het opstapelen van de lapjes deeg, uitrollen, insmeren met aardappelzetmeel hoef je niet te doen als je kant-en-klare bladerdeeg kunt scoren bij de Turkse minimarket, vraag wel expliciet naar "Baklavalik Yufka".
5 jaar geleden reactie door anoniem
hoi damens ik wil dit recept ook graag maken voor het suiker feest en heb de volgende vragen .. misschien kan iemand van jullie mij aub helpen?

- kan ik ook normale filodeeg gebruiken en hoeveel hiervan heb ik nodig?
- gebruik ik ook aardappelzetmeel tussen de normale filodeeg?
- waar kan ik aardappelzetmeel kopen?
- kan je verschillende noten gebruiken? ook amandelen?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Als ik jou was zou ik eerder bladerdeeg gebruiken in plaats van filodeeg, bladerdeeg bestaat namelijk uit dunne laagjes, exact wat er in dit recept in het begint met het deeg wordt gemaakt. In het Turks heet bladerdeeg: "Baklavalik Yufka", dus mocht je dichtbij een Turkse minimarket wonen... aardappelzetmeel heb je trouwens dan ook niet meer nodig. Mocht je het voor iets anders nodig hebben: aardappelzetmeel kun je in bijna alle supermarkten vinden. Je kunt walnoten of pistachenoten gebruiken, het is niet echt gebruikelijk om amandelen of een ander soort noten te gebruiken. :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik kon helaas geen aardappelzetmeeel finden, Vanwaar wel??
5 jaar geleden reactie door anoniem
ziet er zo lekkerrrrrr uit!!
5 jaar geleden reactie door anoniem
waajjjjjjjjjoooooooooowww egt lekkeer heb gemaakt gewoon weg waaauuuuaaaaawww
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi hoi,

Ik heb pistache noten die nog niet in olie gebakken zijn en nog niet gezouten zijn.
Dat ze ongezouten moeten zijn heb ik al gehoord, maar is het erg dat de pistache nog niet in olie gebakken zijn?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dag anoniem,

wat jij nu hebt is zeer geschikt voor de baklava! De nootjes moeten ongezout en ongebakken zijn. :-)
3 jaar geleden reactie door anoniem
Waar koop je het pistache ongezouten? Ik zoek het
5 jaar geleden reactie door anoniem
zeer yummaa
5 jaar geleden reactie door anoniem
Bij sommige recepten van baklava zie ik dat het ook 3 glazen suiker kan zijn en dat je er ook sinaasappel in kan doen bij de stroop...

Kan dat of is het dan gewoon vies....
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Ik zou wel gewoon die 5 glazen aanhouden, anders wordt de stroop te vloeibaar. De sinaasappel kun je erbij doen als smaakmaker, maar persoonlijk vind ik dat niet lekker, met citroen is het lekkerder.
5 jaar geleden reactie door anoniem
het is er !!

yesss
5 jaar geleden reactie door anoniem
Als ik kant en klare filodeeg gebruik,hoeveel gram heb ik dan nodig op basis van de hoeveelheid ingrediënten die ik nodig heb?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Je hebt hiervoor 40 filodeeg bladeren voor nodig. Dit kun je kopen in twee pakjes.
5 jaar geleden reactie door anoniem
baklava is echt super lekker en verslavend
als ik eenmaal baklava eet kan ik niet stoppen met eten
super recept
5 jaar geleden reactie door anoniem
Dit gaan we morgen gelijk uitproberen !!!

Zit nu al te watertanden.. Haha
5 jaar geleden reactie door Hülya
Super! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Bij de ingredienten van de stroop heeft u staan:

- 1 liter water
- 5 glazen suiker
- 1 eetlepels citroensap

hoeveel bedoeld u met 5 glazen suiker, hoeveel gram is dat ongeveer?

Ik wil het namelijk morgen gaan maken, maar ik ben bang dat ik dadelijk te veel of juist te weinig suiker gebruik.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoeveel gram weet ik even niet uit het hoofd, maar ik zou een willekeurig waterglas van 200 ml gebruiken. Een beetje meer of minder suiker is geen punt omdat het je het toch laat oplossen in water. Succes, en laat me weten hoe het is geworden!
5 jaar geleden reactie door anoniem
Kan je de baklava ook met filodeeg maken?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Ja, dat kan zeker. Filodeeg kun je dus kant-en-klaar kopen, en dat is erg handig bij dit baklava gerecht :-)

Groetjes,

Hulya
5 jaar geleden reactie door Hülya
Meltem, laat de baklava minimaal een halve dag rusten voordat je het kan serveren. De stroop zal dan goed intrekken.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Inderdaad Mehtap, wees niet te zuinig met aardappelzetmeel, tevens ook goed verspreiden en aansmeren met de hand. Dat zal waarschijnlijk de oorzaak zijn geweest. Wat bedoel je overigens met 'wanneer wordt de baklava zacht'?
5 jaar geleden reactie door Mehtap
Oke de volgende keer zal ik meer aardappelzetmeel gebruiken!
Ik bedoelde met zacht worden, het intrekken van de stroop. wanneer kan ik het het beste serveren?
5 jaar geleden reactie door anoniem
Je moet een poos wachten voordat je de stroop erover giet, als ik Baklava bijv. in de ochtend maak, dan giet ik de stroop pas in de avond.

Jolijn
5 jaar geleden reactie door Mehtap
Beste Jolijn,

Bedankt voor je reactie!
Moet de stroop dan warm zijn? en trekt het dan gelijk in?

Groet,
Mehtap
5 jaar geleden reactie door anoniem
hallo mehtap ik heb me vergist denk ik bij schrijven van mn reactie, ik bedoelde eigenlijk dat ik de baklava pas in de avond serveer, de stroop giet ik direkt over de baklava nadat de stroop is afgekoeld, en laat het dan dus hele middag intrekken en pas in de avond serveer ik de baklava, ik doe dit bijna bij alle turkse zoetjes waar stroop bij betrokken is.

Jolijn
5 jaar geleden reactie door Mehtap
Beste Hulya abla,

Ik heb vandaag de baklava gemaakt.
Het is redelijk gelukt.
Ik heb wel een aantal bevindingen die ik met je wil delen, misschien heb je suggesties;
- toen ik de de stapel van 10 lapjes uitrolde, werden ze 1 geheel, ik kon ze niet meer uit elkaar halen zodat je die dunne laagjes effect krijgt bij het eindresultaat.
betekent dit dat ik te weinig aardappelzetmeel heb gebruikt tussen elk lapje?
- wanneer word de baklava zacht?

Hoor graag van je.
Groetjes!
5 jaar geleden reactie door anoniem
Wauw. 750 gram boter? Bij de helft van dat verzoop de mijne al?
6 jaar geleden reactie door anoniem
Mmm dit recept ziet er goed uit hulya !

nasil yapilir tarifi cok guzel aciklamisin

zelfs Oktay Usta kan hier nog een puntje aan zuigen hihi ;D
6 jaar geleden reactie door anoniem
Lekker!
6 jaar geleden reactie door Hülya
Oke dan! :-)
6 jaar geleden reactie door anoniem
Heb de baklava gemaakt, maar heb wel het filodeeg kant en klaar gekocht.
De vulling en stroop wel zelf gemaakt, en het was MMmmmmm lekkerrr
6 jaar geleden reactie door Hülya
Vergeet niet, het suikerfeest duurt 3 dagen! :-) Gewoon doen! Hahaha.
6 jaar geleden reactie door Lydia Dekens
wow, dit gaan ik zeker proberen, niet deze suikerfeest want ik heb gister en vandaag al heel wat gebakken van je recepten voor het suikerfeest morgen, dank je Hülya xx

Meer stap-voor-stap recepten:

36,893x bekeken
  • meelkoekjes met siroop
  • 8 personen
  • 180 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 37 reacties feestdagen recept
25,638x bekeken
  • griesmeel toetje
  • 6 personen
  • 45 min
Toetjes 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 31 reacties feestdagen recept
13,803x bekeken
  • deeglippen met walnoot
  • 10 personen
  • 120 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 21 reacties feestdagen recept
9,612x bekeken
  • pompoen dessert
  • 10 personen
  • 45 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 10 reacties feestdagen recept
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)