Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Ezogelin corbasi

ezogelin corbasi tarifi recept nasil yapilir

Ezogelin corbasi, of ook wel “de soep van de bruid Ezo”, is een veelgemaakte soep in Turkije. De hoofdingrediënten zijn bulgur, rijst en linzen. De oorsprong van deze soep ligt bij een bruid genaamd Ezo uit de stad Gaziantep.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

90 min

Ingrediënten voor Ezo gelin corbasi:

  • 3 eetlepels rode linzen
  • 3 eetlepels basmati rijst
  • 3 eetlepels dunne bulgur (kisirlik bulgur)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel (circa 50 gram) roomboter (of margarine)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter gekookt water
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 1 theelepel paprikavlokken (pul biberi)
  • 2 theelepels zout

Bereiding van Ezo gelin corbasi:

  • Breng van te voren drie pannen met een halve liter water aan de kook.
  • Houd de rode linzen, rijst en bulgur onder de kraan zodat ze goed schoon worden:

ezo gelin corbasi linzen wassen

ezo gelin corbasi rijst wassen

ezo gelin corbasi bulgur wassen

  • Wanneer het water in de pannen kookt, voegen we de rode linzen, rijst en bulgur toe in elk een aparte pan en laten we alles doorkoken tot alle drie ingrediënten zacht zijn.
  • Dit neemt gemiddeld 15 minuten in beslag.

ezo gelin corbasi 3 pannen aan de kook

  • Op de foto zien we drie pannen met in iedere pan één ingrediënt. Uiteraard mag de deksel niet op de pan ontbreken voor sneller resultaat.
  • Roer om de 5 minuten zodat de ingrediënten niet aan de bodem kleven.
  • Als de rode linzen, rijst en bulgur gekookt zijn halen we ze elk door een zeef en laten we het water wegstromen.

ezo gelin bulgur zeven

rode linzen zeven

rijst zeven

  • Leg ze alledrie apart op een bord.

ezo gelin corbasi tarifi

  • Snijd ondertussen de ui en het knoflook in kleine stukjes:

knoflook en ui snijden

  • Zet een nieuwe pan op het vuur en doe hier roomboter in en voeg de gesneden ui en knoflook hier aan toe.

ui en knoflook toevoegen

  • Bak het geheel gedurende 5 minuten tot zowel het knoflook en de ui zacht zijn geworden.
  • Nu voegen we de tomatenpuree toe aan de pan. Roer een paar keer tot de tomatenpuree een beetje oplost.

salca toevoegen

  • Giet nu het gekookte water in de pan. Roer goed door en laat het 5 minuten doorkoken.

water toevoegen

  • Voeg nu de linzen, bulgur en rijst toe aan de pan en roer 5 minuten goed door (let er op dat de ingrediënten niet aan de bodem blijven plakken) totdat het alles begint te koken. 
  • Doe nu deksel op de pan, zet het vuurpitje op een lage stand en laat het geheel een half uur nakoken.
  • Na het nakoken voeg je de munt, paprikavlokken en zout toe aan de soep. Laat dit weer 5 minuten nakoken en roer goed door.

ezo gelin corbasi tarifi

  • De Ezo Gelin Corbasi soep is nu klaar om geserveerd te worden, afiyet olsun!

Eindresultaat Ezogelin Corbasi:

ezogelin corbasi tarifi recept nasil yapilir

 

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Ezogelin corbasi
Beoordeling: 4/5
Reacties: 12
Auteur:
Publiceerdatum: 22-07-2012
Keuken: Turks
Categorie: Soep
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Ezogelin corbasi, of ook wel de soep van de bruid Ezo , is een veelgemaakte soep in Turkije. De hoofdingrediënten zijn bulgur, rijst en ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

12 reacties

10 jaar geleden reactie door anoniem
Kan je ze ook alle 3 in 1 keer koken?
10 jaar geleden reactie door anoniem
Een vraagje kan je ook groene linzen gebruiken ?
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik had net deze soep gemaakt (uit een pakje) maar ik ben wel van plan om het een keer zelf te maken nu dat ik deze recept gelezen heb.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya.
De soep is heerlijk maar ik vind hem wat flauw en waterig van smaak.
Ik heb er de 2e keer minder water en 1 groentebouillon blokje bij gedaan en wat extra boter.
Dat maakt de soep wat krachtiger en lekkerder vinden we.
Verder alle lof voor je recepten  mooi en duidelijk beschreven en  
foto;s.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Super!! Echt precies zoals ik me herinner! Dank je wel.
Kris
11 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijke soep is dit. Ik maak ze wel anders en eenvoudiger.
Eerst de ajuin aanstoven in wat boter tot glazig.  Dan water en de gewassen linzen en fijne bulgur erbij en ook de tomatenpuree. 1/2 uurtje koken en regelmatig roeren. Dan eventjes mixen.(er mogen nog kleine stukjes blijven)
Kruiden met paprikapuree of poeder, zout en peper naar smaak.
Op het einde de gedroogde munt even in wat gesmolten boter laten wellen en aan de soep toevoegen. Dit is heel makkelijk en rap klaar en geen gedoe met 3 pannen....(ook geen look en rijst erbij, is echt niet nodig)
11 jaar geleden reactie door Hülya
Bedankt dat je je recept met ons wil delen, anoniem! :-)
10 jaar geleden reactie door anoniem
ik ga het zo eens proberen we zien wel wat er uitkomt :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi hulya,
Ik heb de soep vandaag gemaakt en het was goed gelukt. Bedankt voor het recept! Ik had nog wel een vraagje: is er een speciale reden voor dat de bulgur, linzen en rijst van tevoren apart gekookt worden? Zou je het bijv ook in 1 pan kunnen koken (kooktijd voor deze ingrediënten is toch allemaal ongeveer hetzelfde) of dat je het gewoon ongekookt in de soep doet en het dan langer laat doorkoken?
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi hulya

Kan ik ook turkse rijst gebruiken i.p.v basmati rijst. En pilav bulgur i.p.v. kleine bulgur.

Groetjes Angelique
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Angelique,

Die ingrediënten kun je allemaal gebruiken. Geen probleem!
11 jaar geleden reactie door Lucienne
Hülya, bedankt voor dit recept! Ik ga hem vanavond maken, maar is kisirlik bulgur hetzelfde als köftelik bulgur?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Lucienne, volgens mij zijn ze hetzelfde. Je kunt ze in ieder geval beide gebruiken, geen probleem!
11 jaar geleden reactie door Lucienne
De soep was anders als die ik in Turkije heb gegeten, maar wel erg lekker!
Heb er zowel wat pilavlik als köftelik bulgur in gedaan, en de soep was echt niet waterig.
Ging goed samen met de sarma die ik alweer gemaakt heb!
11 jaar geleden reactie door Hülya
Fijn om te horen dat je deze ook lekker vond! Je hebt wel de smaak de pakken, Lucienne! :-)
11 jaar geleden reactie door Lucienne
Haha, ik ben altijd al gek geweest op Turks koken, en deze site maakt het me een stuk makkelijker. En mijn man kan jouw recepten aanzienlijk beter waarderen dan alles wat ik tot nu toe van andere sites geplukt heb! ;-)
11 jaar geleden reactie door Hülya
Haha, leuk om te horen! Ben blij dat jullie beide tevreden zijn! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

Ik heb deze soep ook gemaakt en het was heel erg lekker, bedankt!
Alleen bij mij is de soep niet te dik geworden maar juist dun, dus hoe moet ik het wat dikker maken zodat het niet op "watersoep" lijkt?

Groetjes,
Ayse
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Ayse,

Er zijn meerdere methoden:

1. Minder gekookt water toevoegen, bijv. 800 ml in plaats van 1 liter.
2. Iets langer laten nakoken, zodat meer water verdampt.
3. Meer linzen, bulgur en rijst gebruiken.

Uiteraard dien je voor één van deze methodes te kiezen, als je ze alle drie toepast, dan wordt de soep wel heel erg dik :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb de soep net ook gemaakt. Ben happy met het recept! Maar ik weet wel wat anoniem bedoelt. De soep was bij mij ook heel vol, maar tegelijkertijd waterig. Dus door jouw methodes wordt het alleen voller, maar niet dikker en blijft het waterig. Ik heb er bloem bij gedaan en nu  heeft het de voor mij perfecte textuur!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk.... Bedankt Hülya.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Graag gedaan!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er heerlijk uit, ik denk dat ik hier mee ga beginnen voor vanavond. Dank!
11 jaar geleden reactie door Hülya
En? Heb je het nog kunnen maken? :-D

Meer stap-voor-stap recepten:

14,918x bekeken
  • dieet soep
  • 4 personen
  • 30 min
Soep 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 4 reacties
225,049x bekeken
  • gevulde köfte
  • 4 personen
  • 90 min
Köfte 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 54 reacties
10,771x bekeken
  • erwtennoedels met kaas
  • 4 personen
  • 90 min
Pasta 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 16 reacties video recept
71,872x bekeken
  • groente allegaartje
  • 4 personen
  • 90 min
Groente gerechten 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 28 reacties


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)