
Firinda makarna, of ook wel oven pasta, bestaat hoofdzakelijk uit Penne pasta en kaas. Wat dit gerecht zo lekker maakt is de krokante bovenlaag in combinatie met de zachte pasta-inhoud. Dit gerecht dient als een hoofdgerecht geserveerd te worden.
Aantal personen:
6
Bereidingstijd:
90 minuten
Ingrediënten voor de saus:
-
200 gram roomboter
-
3 eetlepels bloem
-
600 ml melk
-
2 theelepels zout
Ingrediënten voor Firinda Makarna:
-
1 eetlepel zout
-
1 eetlepel zonnebloemolie
-
500 gram Penne pasta
-
200 gram Turkse witte kaas (beyaz peynir)
-
170 gram Kasseri/mozzarella kaas (kaşar peyniri)
Bereiding van de saus:
-
Neem een pan en smelt hier de roomboter in. Zorg dat het vuur op een laag pitje staat.
-
Voeg de bloem toe en begin te roeren. Blijf roeren totdat de geur van de bloem helemaal weg is. Dit zal in ongeveer 2 à 3 minuten wel het geval zijn.

-
Giet de melk nu geleidelijk de pan is en roer alles goed door totdat het een hard mengsel wordt.

-
Blijf 5 minuten goed roeren, anders blijft de bodem plakken.
-
Doe de deksel nu op de pan en zet het vuur op een laag pitje.
Bereiding van de Firinda makarna:
-
Breng een pan aan de kook met ongeveer 2.5 liter water.
-
Nadat het water begint te koken, voeg je het zout en de zonnebloemolie toe.
-
Voeg de Penne pasta toe aan de pan, roer alles even goed door.

-
Laat de pasta doorkoken, dit zal ongeveer een half uur duren.
-
Giet de pasta in een zeef en laat het water eruit stromen:

-
Houd de zeef met pasta onder een koude kraan voor een paar seconden zodat de pasta kan afkoelen:

-
Voeg de pasta toe aan de eerder gemaakte saus en roer goed door:


-
Strooi de geprakte witte kaas door de pasta. Roer weer goed door:

-
Leeg de pasta nu in een schaal, verdeel het goed:

-
Rasp de Kaşar/mozzarella kaas over de schaal met pasta:

-
Leg de schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden.
-
De pasta is klaar wanneer de bovenkant in zijn geheel goud/bruin kleurt. Dit zal ongeveer 20 minuten duren.

Eindresultaat Firinda Makarna:

-
Eet smakelijk! Afiyet olsun.
-
(als decoratie kun je peterselie gebruiken, tevens gaan olijven en peper geweldig met dit gerecht)