Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Hunkar begendi

hunkar begendi recept tarifi

Hünkar beğendi, of ook wel de de Sultan bewonderde het, is een klassieke aubergine garnituur uit de Ottomaans-Turkse keuken met als hoofdingrediënt lams- of rundvlees. Dit gerecht wordt als hoofdgerecht geserveerd 

Er gaan twee verhalen te ronde over de naam van dit gerecht. Letterlijk betekent Hünkar Beğendi namelijk "De Sultan bewonderde het" of "De Sultan vond het lekker". Volgens het eerste verhaal werd dit gerecht gemaakt voor Sultan Murad IV (1612-1640), logischerwijs vond hij dit gerecht zó lekker dat hij het steeds vaker liet maken.

Een tweede verhaal is dat het gerecht een keer geserveerd werd aan Keizerin Eugenie, de vrouw van Napoleon III, in het paleis van Sultan Abdülaziz in 1869. Zij vond dit gerecht zo lekker, dat ze aan de Turkse kok van de sultan vroeg om dit recept met haar te delen. Het gerucht gaat dat de kok echter niet stond te popelen om het recept te delen. Dat is niet zo verwonderlijk want dit is één van de lekkerste Turkse gerechten.

Aantal personen:

4 personen

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten Hunkar Begendi:

  • 5 aubergines
  • 1 kilogram lams- of rundvlees
  • 2 ui
  • 2 tomaten
  • 4 theelepels zout
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 ml gekookt water
  • 300 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels bloem

Bereiding Hunkar Begendi:

  • Was de aubergines eerst. Maak in alle aubergines kleine sneetjes van ongeveer een centimeter:

aubergine sneetjes maken hunkar begendi

  • Plaats de aubergines nu op een ovenplaat en leg ze in de voorverwarmde oven van 220 graden voor ongeveer 10 minuten.  
  • Na deze 10 minuten draai je even de aubergines om, deze doe je weer voor 10 minuten in de oven.  De aubergines zijn klaar wanneer de schil goed gebraden is en de binnenkant heel zacht is geworden.
  • Snijd ondertussen de uien in blokjes, schil de tomaten en snijd deze ook in blokjes:

hunkar begendi tomaten snijden

  • Tip: dompel de tomaten voor ongeveer één minuut in gekookt water om ze eenvoudig van hun schil te ontdoen.
  • Neem een pan en doe hier de 2 eetlepels zonnebloemolie in. Wacht totdat de olie heet is.
  • Voeg de gesneden uien toe aan de pan. Roer een paar keer goed door totdat de uien bijna gaar zijn:

hunkar begendi uien toevoegen aan de pan

  • Snijd het vlees in blokjes en voeg dit nu ook toe aan de pan:

hunkar begendi vlees toevoegen

  • Roer weer goed door zodat het vlees de smaak van de uien opneemt. Doe dit net zo lang totdat het vlees van kleur verandert, ofwel bijna gaar is.
  • Voeg nu de tomaten en 2 theelepels zout toe en roer weer goed door, dit keer totdat de tomaten zacht worden en ook van kleur veranderen:

hunkar begendi tomaten toevoegen

  • Dit neemt enkele minuten in beslag. Als het goed is, zal het vlees en de uien beide volledig gebraden zijn.
  • Giet nu gekookt water in de pan. Roer even een paar keer goed door, zet de deksel op de pan en zet het vuurpitje nu een lage stand en laat het nakoken voor een half uur. Voeg vlak voor het serveren ook de zwarte peper toe.

Bereiding garnituur:

  • Haal de aubergines uit de oven nadat ze klaar zijn. Neem een aubergine en snijd de schil door midden.
  • Schraap met een lepel de binnenkant van de aubergine eruit. De schil heb je niet nodig. Herhaal deze stappen voor de overige aubergines:

hunkar begendi recept

  • Snijd nu de stukjes die je eruit hebt geschraapt in stukjes. Ze moeten in ieder geval geen slierten zijn.
  • Neem een andere pan. Voeg de boter en de bloem eraan toe en roer dit door met een garde totdat alles gesmolten is. Blijf roeren!

hunkar begendi tarifi

  • Giet de melk er doorheen en roer weer verder totdat het mengsel dikker en harder is:

hunkar begendi nasil yapilir

  • Voeg nog  2 theelepels zout toe, roer het door en haal de pan van het vuur.
  • Voeg de aubergine stukjes er ook aan toe:

hunkar begendi tarifi

  • Roer goed totdat de aubergine stukjes geheel bedekt zijn met de witte saus en er in feite een donkerder sausje ontstaat.
  • Schep wat van deze saus op een bord. Daarna schep je wat van het eerder bereide vlees midden in de saus.
  • Ter decoratie kun je wat groente zoals basicilum gebruiken.

Eindresultaat Hünkar Beğendi:

hunkar begendi nasil yapilir recept

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Hunkar begendi
Beoordeling: 4/5
Reacties: 8
Auteur:
Publiceerdatum: 24-07-2012
Keuken: Turks
Categorie: Vlees gerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Hünkar beğendi, of ook wel de de Sultan bewonderde het, is een klassieke aubergine garnituur uit de Ottomaans-Turkse keuken met als ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

8 reacties

5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb dit gemaakt en het was echt heerlijk! Ben erg blij met je recepten Turkse kok!
6 jaar geleden reactie door anoniem
Merhaba Hülya,

Wat een super website is dit zeg. Ik heb al heel veel recepten gemaakt en ze zijn allemaal even heerlijk. Vooral nu tijdens Ramazan kijk ik iedere ochtend even op jouw site wat we die avond gaan eten.... De beschrijving is ook altijd duidelijk op deze site. Ik maakte voorheen vaak uit kookboeken maar dan was de smaak niet zoals ik wenste. Nu wel. Ik heb geen facebook kan je dan ook niet like'en.....maar zal zoiezo deze info met vriendinnen delen.

Çok teşşekürler,
Yeliz
6 jaar geleden reactie door Irene Nesibe
Wat is dit lekker zeg. We hebben er twee dagen van gegeten.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Dit gerecht meerdere malen gemaakt en wauw wat een mooi, fijn gerecht en werkelijk heerlijk! Mijn man had dit nog nooit gegeten en is soms nogal lastig met eten maar tegenwoordig sinds het ontdekken van deze site en ik nu de basis en meer onder de knie heb hoor ik hem niet meer. Vanavond staat dit weer op het menu en had het al eens met stukjes kipfilet gemaakt en moet zeggen dat, dat ook echt lekker is. Groetjes Mira
7 jaar geleden reactie door Hülya
Super! Eet smakelijk! :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
Merhaba Hulya!
Lijkt me lekker dit gerecht. Ik wil het graag maken, maar dan wat minder. Kan ik voor 2 personen van alle ingredienten de helft doen?
Selam Ayse (Rebecca)
7 jaar geleden reactie door Hülya
Sorry voor de late reactie, Ayse. Dat kan!
7 jaar geleden reactie door anoniem
wat voor vlees is dat dan stoofvlees of welk deel van het dier? alvast bedankt
7 jaar geleden reactie door Hülya
Gewoon stoofvlees. :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
Özcan begendi :D
7 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er lekker uit! Vanavond even uitproberen :)

Meer stap-voor-stap recepten:

35,060x bekeken
  • sperziebonen gerecht
  • 4 personen
  • 90 minuten
Gevulde soep 4 jaar geleden geplaatst door Hülya 10 reacties
18,122x bekeken
  • aubergine kebab
  • 4 personen
  • 90 minuten
Kebab 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 9 reacties
87,197x bekeken
  • aubergine met gehakt
  • 4 personen
  • 60 min
Vlees gerechten 8 jaar geleden geplaatst door Hülya 26 reacties
12,571x bekeken
  • yoghurt iskender
  • 4 personen
  • 30 min
Vlees gerechten 8 jaar geleden geplaatst door Hülya 1 reactie
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)