Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Lahana sarmasi

Lahana dolmasi recept tarifi

Lahana sarmasi, of ook wel spitskool sarma, is een sarma soort gemaakt uit de vellen van een (spits)kool. De vulling van deze sarma bestaat uit rijst, groente en gehakt. Om de sarma op smaak te brengen wordt er gebruik van tomatenpurreesaus. Dit gerecht dient als een hoofdgerecht geserveerd te worden en gaat geweldig met yoghurt.

Aantal personen:

6 personen

Bereidingstijd:

60 minuten

Ingrediënten Lahana Sarmasi:

  • 2 kroppen spitskool
  • 400 gram rijst
  • 100 gram rund- of lamsgehakt
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel zout (voor in de pan)
  • half bosje peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree (salça)
  • 3 theelepels zout
  • 3 theelepels paprikavlokken
  • 3 theelepels zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Ingrediënten van de saus:

  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 200 ml gekookt water
  • snufje zout

Bereiding Lahana Sarmasi:

  • Breng een pan met water aan de kook, wacht tot het water gaat koken en voeg dan een eetlepel zout toe.
  • In de tussentijd pel je de vellen van de spitskolen tot je over vele vellen beschikt.
  • Leg de spitskoolvellen in de pan en laat ze voor een minuut in het kokende water weken:

Lahana dolmasi vellen weken

  • Haal de inhoud van de pan vervolgens door een zeef. 
  • Houd de zeef met de spitskoolvellen vervolgens onder de koude kraan:

pan met spitskoolvellen

  • Was de rijst:

rijst wassen

  • Snijd de ui, tomaten en peterselie in stukjes en doe deze in de kom met gehakt.
  • Voeg vervolgens het zout, de paprikavlokken, zwarte peper, tomatenpuree , olijfolie en rijst toe en meng het geheel goed:

lahana dolmasi rijst toevoegen

  • Neem een vel spitskool. Leg hier in de breedte wat gehakt op:

Lahana dolmasi recept

  • Snijd de onderkant in een rechte lijn eraf:

Lahana dolmasi recept

  • Vouw de linker- en rechterzijde naar binnen toe:

lahana dolmasi nasil yapilir

  • Rol vervolgens van onder naar boven:

lahana dolmasi tarifi

  • Druk de rollen een beetje goed aan zodat ze stevig zijn en op een sarma beginnen te lijken.
  • Herhaalde bovenstaande stappen voor alle vellen en plaats de sarma in een pan:

Lahana dolmasi tarifi

  • Je kunt gebruik maken van een rooster die je op de bodem van de pan kunt plaatsen zodat de sarma niet aan de bodem van de pan plakken.
  • Tip: indien je niet een dergelijk rooster hebt, kun je aanplakken voorkomen door een paar sarma-vellen op de bodem van de pan te leggen zodat de sarma erboven niet direct in contact komen met de bodemplaat.

Bereiding van de saus:

  • Giet de olie in de pan en wacht totdat het warm genoeg is.
  • Voeg de tomatenpuree toe. Roer een beetje zodat het kan smelten.
  • Voeg er een snufje zout aan toe.
  • Giet het gekookte water erbij. Wacht totdat het geheel begint te koken.

Afwerking:

  • Nadat de saus begint te koken, giet je deze in de pan met de sarma:

lahana dolmasi saus erbij

  • Plaats een bord over de sarma zodat deze enigszins op hun plek worden gehouden:

bord in de pan

  • Doe vervolgens de deksel op de pan.
  • Pas wanneer saus in de pan met sarma weer begint te koken, zet je het vuurpitje lager en dient het gerecht nog 45 minuten na te koken.

Eindresultaat Lahana Sarmasi:

Lahana dolmasi nasil yapilir

  • Printen
Naam recept: Lahana sarmasi
Beoordeling: 4/5
Reacties: 34
Auteur:
Publiceerdatum: 25-07-2012
Keuken: Turks
Categorie: Sarma
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Lahana sarmasi, of ook wel spitskool sarma, is een sarma soort gemaakt uit de vellen van een (spits)kool. De vulling van deze sarma ...

34 reacties

1 jaar geleden reactie door anoniem
1 jaar geleden gewijzigd
Super goed uitgelegd!!t is daardoor goed gelukt,,n tip..de stukken wat er van de kool word gesneden bewaren..die kunnen  op de bodem.ik heb n paar kleine stukjes madam sjanet (gele bolletjes peper)erbij meegekomen,bedankt voor t recept,goeie recepten op de site..en goeie uitleg hulp bij alle recepten.,ga zo door,en veel bedankjes
Grtjes Petra
1 jaar geleden reactie door anoniem
Love it!! Vooral lkkr met haydari erbij! Ga t morgen weer maken, top uitgelegt daardoor kan t niet misgaan!
1 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben zelf Turks, heb dit alleen nog nooit klaargemaakt! Ziet er simpeler uit dan ik dacht. Ik ga dit vanavond uitproberen!
2 jaar geleden reactie door anoniem
Kan ik dit ook maken met savooikool??

Groetjes Seda
2 jaar geleden reactie door anoniem
Wat een heerlijk recept dit ga ik vanavond uitproberen
Ik ben dol op spitskool!
Je hebt een leuke site !! Ga zo door
3 jaar geleden reactie door anoniem
hallo hulya    ik  heb nu ook  voor eerst  gemaakt  net    ik  laat  jou wel even weten hoe dat hoe  dat is  gelukt   en  dat  ook lekker  is  goed  groetjes  hulya
3 jaar geleden reactie door anoniem
Dit is zo heerlijk!! Mijn schoonmoeder doet er soms ook rozijnen in.
Lekker met Turkse yoghurt!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Ben belcika lahani kullandim hic olmadi, lahana'yi yarm saat yavas kaynatirdim yine sert
4 jaar geleden reactie door anoniem
Tegen het aanbranden kun je ook een bord op z'n kop in de pan leggen. Werkt prima en hij blijft nog heel ook!!
4 jaar geleden reactie door Hülya
Dat klopt, bedankt voor de aanvullende tip! Je kunt tevens ook enkele bladeren op de bodem leggen, dat werkt ook.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Het lijkt mij erg lekker! Hoe lang kun je de sarma bewaren, zowel deze als die met de wijnblaren? Ik wil het graag maken vooraf voor een buffet.
4 jaar geleden reactie door Hülya
Indien de vulling geen vlees bevat, dan kun je zowel de sarma als de bladeren voor enkele weken in de diepvries bewaren. Als je echter vlees hebt gebruikt in de vulling, dan kun je het in principe ook in de diepvries doen, maar de smaak van het vlees gaat dan echt fors achteruit...
4 jaar geleden reactie door Leen
Ik ga deze morgen maken samen met de Haydari.Ik laat het je weten hoor
4 jaar geleden reactie door Linda
Hallo Hülya,
Ik heb dit gerecht kortgeleden gemaakt en het was werkelijk heel erg lekker! Is er nog een aardappelgerecht o.i.d. waar ik het mee kan combineren? ( ik heb twee jongens in de groei en die kunnen heel wat op)
hartelijke groeten van Linda
4 jaar geleden reactie door anoniem
De sarma is (vind ik) veel lekkerder als je het met bulgur maakt i.p.v. rijst.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Even een tip voor de spitskool: snijd alleen het hart er voorzichtig uit en kook de kool dan in z'n geheel en dan met koud water afspoelen.
Je kunt de bladeren er dan heel gemakkelijk afhalen zonder dat ze scheuren

Groetjes Sylvia
4 jaar geleden reactie door Hülya
Bedankt dat je de tip met ons wil delen, Sylvia!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Was erg lekker, ik heb nog extra cayennepeper,chilipeper,verse knoflook, verse munt en komijn aan het gerecht toegevoegd. Verder de helft gemaakt met gehakt en de helft met Turskeworst (uit de blender). De tomatensaus heb ik vers gemaakt....was een succes met de kerstdagen...dank je wel
4 jaar geleden reactie door Hülya
Lekker! Ben blij dat het in de smaak is gevallen! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Vast een domme vraag: gebruik je hiervoor voorgekookte rijst?

Conny
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dat is geen domme vraag, Conny. :-) Maar ik gebruik geen voorgekookte rijst.
3 jaar geleden reactie door anoniem
Is de rijst dan nog hard als je het niet hebt voorgekookt? (nadat je het in de pan hebt gekookt die 45 min in de saus)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Wij hebben dit net gegeten. Lekker! Dank je voor dit recept Hülya!

Groetjes,
Alma
4 jaar geleden reactie door Hülya
Geen dank, doe het met alle plezier Alma! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Weer zo'n prachtig recept dat prima gelukt is. Vandaag heb ik het gemaakt en vanavond eten wij het met jouw haydari. Je recept heb ik een beetje aangepast aan 2 personen en daarna op Smulweb gezet met natuurlijk jouw site erbij en een linkje naar de originele recepten!!! Misschien komen er op deze manier nog meer mensen naar je pagina kijken. Dank je wel. Groetjes Molenmeisje
5 jaar geleden reactie door Hülya
Geweldig om te horen, Molenmeisje! Ben blij dat het heeft gesmaakt :-)
5 jaar geleden reactie door Savas Marieke Yurd
Goedenmorgen,

De sarma ligt nu in de pan, hoop dat het goed smaakt :-)
Had alleen heel veel kool over denk dat ik teveel vulling erin heb gedaan.

Maar nog wel even een tip voor de kool.
De kool laat zich makkelijker pellen als je hem in zijn geheel in de pan doet (in kokend water)
dan scheuren de bladeren minder.
Dat is de tip van mijn schoonmoeder en het  gaat inderdaad een stuk makkelijker :-)

Hoop dat de smaak goed zal zijn (net zoals mijn schoonmoeder ze maakt (dan is mijn man ook blij haha)
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dank voor deze tips! :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
tegen het plakken kun je ook 2 messen op de bodem in een kruis leggen, en daarop leg je de sarma neer. werkt prima en geeft geen vreemde smaak af !
5 jaar geleden reactie door anoniem
Heb het vandaag gemaakt, was erg lekker, bedankt! Vond alleen dat ik erg veel vulling overhield op 2 spitskolen. Maar dat is een detail, verder super!
5 jaar geleden reactie door Kim Mirer
Een tip: Vries de vulling in die je over houdt. Kun je mooi een volgende keer weer gebruiken!
5 jaar geleden reactie door anoniem
Merhaba Hülya, wat weer een heerlijk recept! Ik heb het net gemaakt en het was weer bijzonder smaakvol. Ik kan je de foto zo hier niet laten zien, maar op mijn FB staat ie wel ;). Je fotografeert het ook zo mooi! Ik heb de neiging nu een lekker toetje te maken, maar morgen weer een dag! Bedankt en ben benieuwd naar je kookboek die ik vandaag ook heb aangevraagd! PS De Ispanakli Kek heb ik al een aantal keren gemaakt en is zóóó lekker! Ik ben blij je ontdekt te hebben, een hele aanwinst!!

Groetjes uit Groningen,
Hans Snijders
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb deze gemaakt vandaag. Hoop dat ze gelukt zijn. Eergisten had ik pogaca gemaakt en ze waren heel lekker.
5 jaar geleden reactie door kelebek
Beste Hulya,
Kan je dit gerecht ook maken met een andere koolsoort? Mijn man houd niet van spitskool.

Grt kelebek
5 jaar geleden reactie door Hülya
Als schil kun je uiteraard een andere groente nemen, kelebek. Denk bijvoorbeeld aan druivenbladeren.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik gebruik er altijd gewone witte kool voor.

Groetjes germaine
5 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Waar kan ik zo'n rooster kopen? Bij mij brandt de onderste laag sarma meestal aan, dus ik kan wel zo'n rooster gebruiken.

Vriendelijke groet,
Nurcan
5 jaar geleden reactie door Hülya
5 jaar geleden gewijzigd door Hülya
Bij sommige pannen wordt dit standaard meegeleverd, en anders zou je even langs een keukenzaak moeten gaan, daar worden meestal ook pannen e.d. verkocht.

Wat je ook kunt doen: leg een paar vellen sarma op de bodem van de pan, dit voorkomt dat de sarma erboven aan de bodem plakken, dan heb je ook niet zo een rooster nodig.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Die rooster leek wel heel erg op een pannen onderlegger met gaatjes :) Ik heb namelijk zo een van de exenos! Zou dat ook niet kunnen denk je haha???
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, dat kan prima :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
hallo

jij kunt lekker eten maken
ik ga vandaag ispanakli kek maken
en als die in de smaak valt dan kan ik die voor mijn verjaardag maken
heb een vraag waar kun je de paprikavlokken kopen of is het gewoon paprika poeder
is voor de
LAHANA SARMASI

ALLES WAT IK DOE MAKEN IS MEESTAL DE RECEPTEN VAN JOUW
EN VIND HET FIJN.DAT JIJ DE MOEITE DOET OM ONS EN DAT JIJ JOU KEUKEN GEHEIMEN DOET DELEN

YNNA
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je wel Ynna!
Paprikavlokken kun je bij Turkse minimarkets halen, in het Turks heten ze: Pul biber, dit spreek je uit als: Poel Bie-ber.

Succes vandaag met de Ispanakli Kek, laat me weten als je hulp nodig hebt.
4 jaar geleden reactie door anoniem
nog een vraagje ik zie steeds een naam staan achter de tomatenpuree (salca) is da bijzonder of anders dan andere tomatenpuree ?
4 jaar geleden reactie door Hülya
Eigenlijk wordt er in salça ook gebruik gemaakt van zwarte pepers, wat in tomatenpurree niet het geval is. Het is dus niet helemaal hetzelfde. Maar voor de smaakbeleving scheelt het weinig. Salça kun je in turkse minimarkets eenvoudig verkrijgen.

Meer stap-voor-stap recepten:

12,689x bekeken
  • gefrituurd deeg met gehakt
  • 6 personen
  • 90 minuten
Manti 2 jaar geleden geplaatst door Hülya 9 reacties
23,864x bekeken
  • gevulde aardappels
  • 6 personen
  • 90 minuten
Dolma 4 jaar geleden geplaatst door Hülya 36 reacties
31,138x bekeken
  • oven pasta
  • 6 personen
  • 90 minuten
Pasta 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 16 reacties vegetarisch recept
29,470x bekeken
  • gerold walnoten toetje
  • 6 personen
  • 90 minuten
Toetjes 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 32 reacties
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)