Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Elmali kurabiye

elmali kurabiye nasil yapilir recept

Elmali Kurabiye, letterlijk vertaald: appel koekje, is een zoete deegwaar met een appel- en walnotenvulling. Dit gerecht kan prima als nagerecht dienen, tevens wordt het ook als snack bij een kopje thee geserveerd.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

60 minuten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 250 gram roomboter
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 ei
  • 800 gram bloem
  • 2 theelepels rasp van een citroenschil
  • 15 gram bakpoeder

Ingrediënten voor de appelvulling:

  • 3 (zoete) appels
  • 200 gram walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 70 gram kristalsuiker

Ter decoratie van de Elmali Kurabiye:

  • poedersuiker

Bereiding van het deeg:

  • Plaats de bloem in een kom. Maak er een kuiltje in.
  • Plaats de overige ingrediënten in het kuiltje. Zorg er wel voor dat de roomboter op kamertemperatuur is (dit is belangrijk!):

elmali kurabiye kom

  • Kneed nu het geheel gedurende enkele minuten totdat het deeg niet meer aan je vingers blijft plakken. Als het goed is, zal het deeg nu lichtgeel van kleur moeten zijn.

Bereiding van de appelvulling:

  • Ontdoe de appels van hun schil en rasp de appels vervolgens:

appels raspen elmali kurabiye

  • Plaats de appelrasp en suiker in een pan en zet de pan op het vuur.
  • Snijd de walnoten in kleinere stukjes:

elmali kurabiye walnoten snijden

  • Als de appelrasp zacht begint te worden, voeg je de walnoten en kaneel toe:

elmali kurabiye walnoten toevoegen

  • Na vervolgens 5 minuten goed roeren haal je de pan van het vuur.

Afwerking van Elmali Kurabiye:

  • Verdeel het deeg in ongeveer 5 gelijke bollen.
  • Neem een bol, strooi wat bloem over het aanrecht en kneed het deeg nog een beetje.
  • Tip: als het deeg (vooral bij de randen) uit elkaar brokkelt, dien je nog wat extra meel en yoghurt toe te voegen aan het deeg zodat het beter blijft plakken.
  • Rol het deeg uit tot één grote vel. Druk de randen enigszins aan met de vingers, bij de randen willen nog wel eens barsten ontstaan.
  • Snijd het deegvel vervolgens in 8 gelijke stukken:

Elmali kurabiye 8 stukken snijden

  • Neem een halve eetlepel van de appelvulling en leg dit tegen de buitenzijde van het deeg:

elmali kurabiye vulling

  • Begin vervolgens vanaf de rand (dus de brede kant waar de appelvulling op ligt) naar binnen (naar de punt) toe te rollen:

elmali kurabiye rollen

  • Herhaal de bovenstaande stappen voor de overige 4 bolletjes deeg.
  • Leg de rollen op een ovenplaat en doe deze in een voorverwarmde oven van 180 graden. Deze ‘koekjes’ zijn klaar wanneer de bovenkant bruin kleurt (dit zal ongeveer 15 tot 25 minuten in beslag nemen):

elmali kurabiye ovenplaat

  • Strooi een ruime hoeveelheid poedersuiker over de koekjes ter decoratie:

elmali kurabiye poedersuiker

  • Eet smakelijk!

Eindresultaat Elmali Kurabiye:

elmali kurabiye recept tarifi

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Elmali kurabiye
Beoordeling: 4/5
Reacties: 29
Auteur:
Publiceerdatum: 27-07-2012
Keuken: Turks
Categorie: Koekjes
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 0 minuten
Beschrijving: Elmali Kurabiye, letterlijk vertaald: appel koekje, is een zoete deegwaar met een appel- en walnotenvulling. Dit gerecht kan prima als ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

29 reacties

8 jaar geleden reactie door anoniem
Vandaag op de Turkse markt gekocht in Aalten. Ze waren heerlijk bij de thee.
6 jaar geleden reactie door Hülya
Uiteraard, vooral bij Turkse thee! ;-)
9 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb de koekjes gemaakt, ze smaken heerlijk! Alleen 1 aandachtspunt van mij, ik had wat problemen bij het maken van de deeg, ik moest water erbij toevoegen zodat het tot een deeg werd.. Wat heb ik verkeerd gedaan of doe ik verkeerd?
Voor de rest is het heerlijk en ik vind dit een prachtige site! Zal dagelijks nieuwe recepten via hier maken.
Groeten
9 jaar geleden reactie door Hülya
Dag anoniem, het kan liggen aan het feit dat je boter eventueel niet op kamertemperatuur was. Soms is alleen de buitenkant goed op temperatuur, maar merk je pas later dat binnenkant nog wat te hard is. Heb je ook de juiste hoeveelheden van de vloeibare ingrediënten erin gedaan? :-)
9 jaar geleden reactie door anoniem
Heb de koekjes ook geprobeerd en ik vind ze super, ik kwam wel een beetje te kort met mijn appelvulling, dus de laatste koekjes heb ik gevuld met warme geplette banaan met lichtbruine suiker, ook superlekker, een aanrader voor als je een echt zoetekauw bent ;)
9 jaar geleden reactie door Hülya
Ooh die banaan met lichtbruine suiker lijkt me ook heerlijk! Bedankt dat je dit met ons deelt. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
heb het gemaakt was heel lekker met een beetje currysmaak erbij
groetjes
a.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Klinkt lekker!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hi Hulya abla,
Kun je deze koekjes ook invriezen? Zoja, met suikerpoeder of zonder?

Bvd,
11 jaar geleden reactie door Hülya
Invriezen is mogelijk! Maar doe dat maar zonder de poedersuiker. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Waarom worden mijn koekjes niet krokant ondanks dat ik ze lang genoeg bak?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ingredïenten goed nagecheckt? Op goede temperatuur gebakken? Elke oven is verschillend van elkaar, dus misschien moet je de temperatuur voor jouw oven net iets anders stellen.
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reshown
Moet je voor dit recept Turkse of gewone Yoghurt gebruiken?

Gr. Stefan
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Stefan,

gewone yoghurt is goed! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

In plaats van deeg zelf te maken kun je dat bijv. ook vervangen door kant en klaar bladerdeeg?
Groetjes Patricia
11 jaar geleden reactie door Hülya
Zou op zich wel kunnen, maar het koekje wordt dan wel erg zacht. Terwijl het de bedoeling is dat het iets hard wordt, gezien het een 'koekje' is. :-) Maar je kunt het natuurlijk prima gebruiken, geen probleem!
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden gewijzigd
Hallo Hulya Abla,

Ook ik heb zojuist dit recept uitgeprobeerd. Het smaakt heerlijk, echter de nasmaak is heel erg bitter bij mij. Ik had ooit gehoord dat je nooit tegelijkertijd yoghurt suiker en bakpoeder ofzo mag mengen omdat dat voor een bittere nasmaak kan zorgen. Weet u hier meer over?

Ik wacht op uw reactie.

Gr.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Beste anoniem,

Yogurt, suiker en bakpoeder moet geen probleem zijn, dit is namelijk een standaard gegeven bij veel Turkse lekkernijen.

De bittere nasmaak kan de volgende redenen hebben:
- te zure yoghurt;
- te veel kaneel gebruikt;
- oude walnoten (krijgen een bittere smaak als ze niet vers zijn);

Hopelijk heb je wat aan deze tips.

Groet,

Hülya
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hey,

Ik heb ze zojuist gemaakt en ik had helemaal geen problemen met een droog kruimelende deeg of dergelijke. Op dit moment laat ik ze nog even afkoelen. Ik hoop dat het gaat smaken !
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ik hoop het ook, ben benieuwd naar het resultaat! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoiii

İk ben het nu aan het maken maar het kruimelt plakt niet aan mijn handen.
Roomboter heb ik op kamertemperatuur erin gedaan, hoe kan dit dan zo zijn???
Eritilmesimi gerekiordu ofzo??? Lutfn acil cvp!!!
11 jaar geleden reactie door Hülya
Misschien iets te veel bloem gebruikt? Of juist te weinig yağ?
11 jaar geleden reactie door anoniem
Heel de familie heeft mogen meegenieten, ze waren heel lekker. Danku voor het recept :)!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Gunaydin, mijn zus heeft ze gisteren gemaakt! Ondanks dat ze geen keukenprenses is heeft ze de koekjes/gebakjes met succes gemaakt! Ennnnn ze smaken verrukkelijk! Zus bedankt-;))
11 jaar geleden reactie door anoniem
Het is super lekker!
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dat zijn ze zeker! :-)
11 jaar geleden reactie door Kimberley van den Ac
Hee Hulya,

Ik heb deze koekjes vorige week gemaakt, iedereen vond ze heel erg lekker.
Bedankt voor dit lekkere recept.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Fijn om te lezen, Kimberley!
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden gewijzigd
Hallo
Ik ben nu bezig met deze koekjes en ik doe  alles stap voor stap maar het deeg kruimelt te veel dit deeg zou nooit uitgerold kunnen worden.. Heeft u mischien een idee wat je er bij kunt doen ?
Alvast bedankt
11 jaar geleden reactie door Hülya
Heb je geprobeerd om meer meel of meer yoghurt te gebruiken? Misschien dat het zal helpen om het deeg bij elkaar te houden.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ja ik had precies hetzelfde, leek net alsof ik te veel meel had terwijl ik het echt 800 gr had. Probeerde het met wat boter, olijfolie en yoghurt nog soepel te krijgen maar bleef helaas aan de droge kant. Lukte dus niet helemaal goed. Maar wat er dan verkeerd is gegaan....? Het is mij een raadsel.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hmm, vreemd! Bij mij lukte het gewoon met deze ingrediënten. Probeer anders minder bloem te gebruiken? Anders weet ik het ook niet jammer genoeg.
11 jaar geleden reactie door anoniem
ga vanavond de koekjes maken , maar heb je ook een recept met bramen heb gisteren de eerste bramen geplukt.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ik heb op dit moment geen recept met bramen, je zou op zich sommige fruitsoorten in koekjes of cakejes kunnen vervangen met bramen. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo hulya, ik neem het aan dat ik deze recept kan halveren, maar hoe zet dat met ei voor het halveren???? Groetjes
11 jaar geleden reactie door Hülya
Eerst even het ei in een kommetje kloppen, en daar vervolgens de helft van nemen :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Deze koekjes net gemaakt, en we vinden ze lekker!!!

dank je wel voor al die lekkere recepten
11 jaar geleden reactie door anoniem
fpotSuperlekker!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Heb de koekjes gisteren gebakken, heerlijk! Had niet voldoende walnoten en heb daarom wat geroosterde walnoten toegevoegd, dit smaakt er ook heerlijk in.

Groetjes Mare
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ah, ben blij om te horen dat het heeft gesmaakt!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik bedoelde geroosterde hazelnoten :)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Het ziet er heerlijk uit,ik ga ze zeker een keertje maken.
Bedankt voor het plaatsen!!!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya ben dün yaptim...cok tatli onlar tessekür ederim!!

Selam
11 jaar geleden reactie door anoniem
Het ziet er heel erg lekker uit en het lijkt me niet moeilijk om ze te maken. Dus ik ga ze zeker maken.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Gisteren deze gemaakt en iedereen vond deze koffiekoekje heerlijk!!! Een zeer gemakkelijk receptje!! Schoonmoeder heeft er zelfs mee naar huis genomen
11 jaar geleden reactie door Hülya
Gelukkig was je schoonmoeder er tevreden mee, haha! Super dat het gelukt is!
11 jaar geleden reactie door anoniem
ga ik zeker proberen..ziet er heerlijk uit...
11 jaar geleden reactie door anoniem
ziet er lekker uit,  na mijn vakantie ga ik ze zeker maken.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Die ga ik zeker proberen!!!!
11 jaar geleden reactie door anoniem
fantastisch en erg lekker een goed recept.

Meer stap-voor-stap recepten:

32,618x bekeken
  • rozen koekje
  • 6 personen
  • 45 minuten
Koekjes 11 jaar geleden geplaatst door Hülya 16 reacties
35,819x bekeken
  • turkse koekjes
  • 6 personen
  • 45 min
Koekjes 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 37 reacties
11,960x bekeken
  • aardbeien toetje
  • 6 personen
  • 60 minuten
Toetjes 8 jaar geleden geplaatst door Hülya 2 reacties
63,857x bekeken
  • gehaktbroodjes
  • 6 personen
  • 60 minuten
Börek 10 jaar geleden geplaatst door Hülya 10 reacties


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)