Haydari is een koud traditioneel Turks gerecht, dat bereid wordt met yoghurt, knoflook, munt, olijfolie en soms ook andere kruiden. Haydari lijkt heel erg op Cacik, maar is frisser. Net als Cacik wordt het gegeten als bijgerecht (voor of naast-gerecht) met brood en sarma gerechten.
Aantal personen:
4
Bereidingstijd:
30 minuten
Ingrediënten Haydari:
-
200 gram Turkse witte kaas (60% vet)
-
3 teentjes knoflook
-
50 ml olijfolie
-
1 theelepel komijn
-
2 theelepels gedroogde munt
-
1 theelepel paprikavlokken (Turks: pul biber)
-
200 ml gezeefde yoghurt (Turks: süzme yoğurt, in Turkse minimarkets kant-en-klaar te koop)
Let op: de normale volle- of halvolle yoghurts die je in supermarkten in de schappen ziet liggen zijn veel te dun. Je dient echt 'dikke' Turkse of Griekse yoghurt te gebruiken, en eventueel te zeven (zie onder) om de yoghurt nog dikker te maken.
Bereiding Haydari:
-
Indien je niet over gezeefde yoghurt beschikt, maar wel normale Turkse of Griekse yoghurt, dien je eerst even zelf de yoghurt door een zeef te halen:
-
Op deze wijze maken we de yoghurt nog dikker dan hij al is, wat juist in de zeef overblijft gaan we straks gebruiken.
-
Neem een kom en begin met het prakken van de kaas hierin
-
Giet de olijfolie erbij:
-
Ga verder met prakken en roeren totdat het mengsel zacht is geworden.
-
Prak de knoflook en voeg deze ook toe aan de kom. Ga verder met roeren:
-
Voeg de yoghurt en het komijn toe. Blijf verder roeren:
-
Als alles goed gemengd is, schep je het mengsel op het bord (of schaaltje, kommetje) waar je het in wil serveren.
-
Je kunt het eventueel eerst in de koelkast doen om de Haydari helemaal te laten afkoelen.
-
Gebruik als dressing munt en paprikavlokken:
-
Haydari gaat o.a. prima met Lahana dolmasi, of in feite ieder andere willekeurige dolma soort.
-
Afiyet olsun!