Haydari

haydari recept

Haydari is een koud traditioneel Turks gerecht, dat bereid wordt met yoghurt, knoflook, munt, olijfolie en soms ook andere kruiden. Haydari lijkt heel erg op Cacik, maar is frisser. Net als Cacik wordt het gegeten als bijgerecht (voor of naast-gerecht) met brood en sarma gerechten.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

30 minuten

Ingrediënten Haydari:

  • 200 gram Turkse witte kaas (60% vet)
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels gedroogde munt
  • 1 theelepel paprikavlokken (Turks: pul biber)
  • 200 ml gezeefde yoghurt (Turks: süzme yoğurt, in Turkse minimarkets kant-en-klaar te koop)

Let op: de normale volle- of halvolle yoghurts die je in supermarkten in de schappen ziet liggen zijn veel te dun. Je dient echt 'dikke' Turkse of Griekse yoghurt te gebruiken, en eventueel te zeven (zie onder) om de yoghurt nog dikker te maken.

Bereiding Haydari:

  • Indien je niet over gezeefde yoghurt beschikt, maar wel normale Turkse of Griekse yoghurt, dien je eerst even zelf de yoghurt door een zeef te halen:

yoghurt zeven

  • Op deze wijze maken we de yoghurt nog dikker dan hij al is, wat juist in de zeef overblijft gaan we straks gebruiken.
  • Neem een kom en begin met het prakken van de kaas hierin
  • Giet de olijfolie erbij:

haydari olie toevoegen

  • Ga verder met prakken en roeren totdat het mengsel zacht is geworden.
  • Prak de knoflook en voeg deze ook toe aan de kom. Ga verder met roeren:

haydari knoflook toevoegen

  • Voeg de yoghurt en het komijn toe. Blijf verder roeren:

haydari yoghurt toevoegen

haydari yoghurt en komijn

  • Als alles goed gemengd is, schep je het mengsel op het bord (of schaaltje, kommetje) waar je het in wil serveren.
  • Je kunt het eventueel eerst in de koelkast doen om de Haydari helemaal te laten afkoelen.
  • Gebruik als dressing munt en paprikavlokken:

haydari tarifi nasil yapilir

  • Haydari gaat o.a. prima met Lahana dolmasi, of in feite ieder andere willekeurige dolma soort.
  • Afiyet olsun!
  • turkse yoghurtdip
  • 4 personen
  • 30 minuten
Meze gerechten 7 jaar geleden geplaatst door Hülya
7 jaar geleden gewijzigd door Hülya
  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Haydari
Beoordeling: 4/5
Reacties: 10
Auteur:
Publiceerdatum: 27-07-2012
Keuken: Turks
Categorie: Meze gerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Beschrijving: Haydari is een koud traditioneel Turks gerecht, dat bereid wordt met yoghurt, knoflook, munt, olijfolie en soms ook andere kruiden. Haydari...

10 reacties

Heerlijk, al diverse malen mensen mee verrast
4 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er echt heerlijk uit!! Ik heb ook net gemaakt , ga straks lekker proeven met lahana sarma ,, ben ook aan het vasten ..groetjes Fatos
6 jaar geleden reactie door anoniem
hallo hulya  mijn  vraag is ik  ook met  40 vet   kaas  in doen    ik wil ook  graag  maak  vandaag   groetjes  hulya
6 jaar geleden reactie door anoniem
Lijkt me heerlijk, dus ga ik zeker maken. Dank je wel!

Groetjes,

Silvia
6 jaar geleden reactie door anoniem
Dank je wel Hulya! iK heb net Haydari gemaakt en ben helemaal blij! heerlijk:
7 jaar geleden reactie door anoniem
7 jaar geleden reactie door Hülya
Super! :-)
Wat een heerlijk recept zeg!

Vanavond gesneden peppadew toegevoegd, dat is een aanrader. Mijn gast wilde een doggy bag met dit gerechtje mee naar huis!
7 jaar geleden reactie door anoniem
7 jaar geleden reactie door Hülya
Mmm, lekker! Fijn dat het in ieder geval goed in de smaak is gevallen!
Dag hulya,

hoe is het meid ?? ik heb haydari geprobeerd maar dan met greekse kaas en niet turkse witte kaas omdat we hier in engeland geen turkse kaas hebben.kwam heerlijk uit ,is prachtig site ga zo door.


Tara
7 jaar geleden reactie door anoniem
7 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je wel Tara, goed om dat te horen, wist niet dat ik bezoekers uit Engeland had! :-)
dit lijkt me heel lekker als dipje ik heb alleen een vraagje, ik hoou totaaal niet van olijfolie maar waarmee zou ik dit het beste kunnen vervangen?
7 jaar geleden reactie door anoniem
7 jaar geleden reactie door Hülya
Ik denk dat het beste alternatief dan zonnebloemolie is...
Ik ben gek op haydari, maar kreeg het zelf nooit echt lekker gemaakt. Met dit recept moet het zeker gaan lukken. Bedankt!
7 jaar geleden reactie door Lucienne
7 jaar geleden reactie door Hülya
Ik hoop het ook! Laat je het me weten hoe ze zijn geworden?
7 jaar geleden reactie door Lucienne
Hij was heerlijk! En net als de acili ezme een groot succes bij de bbq. Ik had alleen extra sterke knoflooktenen denk ik, want hij was behoorlijk pittig zeg maar, maar wel erg lekker. Nogmaals bedankt!
Bedankt voor de recept Hulya,

Selam,
Ayse
7 jaar geleden reactie door anoniem