Acili ezme

acili ezme recept

Acili ezme, of ook wel Pittige dip, is een meze uit Zuid-Oost Anatolië, meer specifiek uit Adana. Lokaal wordt het ook wel Adana Ezmesi genoemd. Dit gerecht bestaat hoofdzakelijk uit groenten en peperpuree en kan het beste gegeten worden in combinatie met Ayran.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

30 minuten

Ingrediënten Acili Ezme:

  • 1 tomaat
  • 1 groene peper
  • 1 ingemaakte groene peper (turşu)
  • 1 ui
  • een half bosje peterselie
  • 4 teentjes knoflook
  • snufje zout
  • olijfolie
  • 1 eetlepel rode peperpuree (Turks: biber salçasi)
  • halve citroen
  • 2 theelepels paprika vlokken
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout

Ter decoratie:

  • Een scheutje granaatappel siroop
  • stukjes peterselie
  • walnoten
  • citroenschijfjes
  • olijven

Bereiding Acili Ezme:

  • Snijd de tomaat, groene peper, ingemaakte peper, ui, peterselie in hele kleine stukjes:

acili ezme tarifi

  • Neem een schaal en doe hier de tomaat, groene peper, ui en peterselie erin:

acili ezme groente toevoegen

  • Snijd de knoflook in kleine stukjes en pers het sap eruit door het te stampen:

acili ezme knoflook stampen

  • Het stampen kun je eenvoudiger maken door een snufje zout toe te voegen aan de knoflook.
  • Voeg het sap toe aan de schaal met de ingrediënten.
  • Zorg dat de knoflook heel fijngesneden is voordat je het ook bij de overige ingrediënten toevoegt.
  • Neem een klein kommetje.  Voeg de olijfolie en rode peperpuree toe.

acili ezme peper puree toevoegen

  • Roer alles goed door elkaar totdat de rode peperpuree bijna in de olijfolie is opgelost.
  • Pers het sap van de citroen en giet dit in de saus. Roer even goed door.
  • Giet de saus in de schaal met de overige ingrediënten:

acili ezme nasil yapilir

  • Voeg ook de theelepels zwarte peper, paprikavlokken en zout toe:

acili ezme tarifi

  • Kneed het mengsel goed door elkaar met je handen.
  • Haal twee-derde deel van dit mengsel door een mixer zodat dit deel van de meze minder grof wordt:

acili ezme blenden

  • Meng dit deel vervolgens weer met de (groffere) rest.
  • Serveer je acili ezme op een bord en dresseer dit met bijvoorbeeld een scheutje granaatappel siroop, citroenschijfjes, olijven, stukjes peterselie of een paar walnoten:

acili ezme granaatappel siroop

  • Eet smakelijk!

acili ezme tarifi nasil yapilir

  • pittige dip
  • 4 personen
  • 30 minuten
Meze gerechten 12 jaar geleden geplaatst door Hülya
12 jaar geleden gewijzigd door Hülya
  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Acili ezme
Beoordeling: 4/5
Reacties: 25
Auteur:
Publiceerdatum: 28-07-2012
Keuken: Turks
Categorie: Meze gerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Beschrijving: Acili ezme, of ook wel Pittige dip, is een meze uit Zuid-Oost Anatolië, meer specifiek uit Adana. Lokaal wordt het ook wel Adana Ezmesi...

25 reacties

Er is even wat snijwerk voor nodig maar wat een heeeerlijk pittige dip! Super!!
9 jaar geleden reactie door anoniem
Het is ook lekker als saus door een pastasalade ;)
9 jaar geleden reactie door anoniem
Eindelijk het juiste recept! Net gemaakt en het smaakt heeeeeeerlijk!
Ik ga zeker meer van je recepten proberen :-)
9 jaar geleden reactie door anoniem
Echt super lekker, heb het al meerdere keren gemaakt
9 jaar geleden reactie door anoniem
Ow dit is lekker ook met witte rijst. Thanks Hulya
9 jaar geleden reactie door anoniem
op bruiloften heb je deze dip, maar daarnaast een soort geitenkaas dip.
Heb je daar ook een recept van?
BVBD!
10 jaar geleden reactie door anoniem
Lekkkeerrrr. Wij krijgen dit altijd bij trouwfeesten maar kreeg de juiste recept van niemand. Bedankt hulya abla. Mooi site voor mensen die willen leren koken enz...
10 jaar geleden reactie door anoniem
Helemaal geweldig nu al twee dagen gemaakt!! HEERLIJK . Mijn vraag is kan je het ook invriezen?????
10 jaar geleden reactie door anoniem
Meerder keren  gemaakt gewoon top heerlijk, ook lekker in een wrap met kip shoarma
10 jaar geleden reactie door anoniem
Kun je ool het recept erop zetten van patlican ezme? Ik heb bijna al jouw recepten uitgeprobeerd echt super doe zo verder !
10 jaar geleden reactie door anoniem
dit ziet er heerlijk uit ik heb het in turkije ook op echt goed
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi,
wat bedoel je met paprikavlokken? Gewoon paprikapoeder?

groet,
naziha
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Naziha,

Dit zijn paprikavlokken: http://i1219.photobucket.com/albums/dd439/TurkseKok/Ingredienten/IMG_7692.jpg

Je kunt ze bij de Turkse minimarkets halen.
Lijkt me heerlijk! ga ik van de week  maken.
11 jaar geleden reactie door Wendy Lepelaar
Super goed gelukt en smaakt heerlijk!!!!!!!
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Mooi zo! :-)
gercekten cok guzel ve kaliteli hazirlanmis bir site,,tesekkurler.
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Teşekkür ederim. :-)
Ik had dit een week geleden gemaakt maar met een ander recept op een andere site. Helaas vond ik het niet zo super lekker. Ik zal nog een poging wagen met dit recept.
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden reactie door Hülya
Veel succes alvast!
Hulya, Hoeveel paprikavlokken doe je er in?
staat niet bij de ingredienten
gr. nel
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden reactie door Hülya
Oeps, ik heb 'rode peper' geschreven i.p.v. 'paprika vlokken'. Het moet in ieder geval 2 theelepels zijn! :-)
12 jaar geleden reactie door Lucienne
Haha, vandaar dat de dip in augustus écht acili was!!
hulya,

wat bedoel je met ingemaakte peper?

tursu ofzo?

gr.
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ik bedoel inderdaad Tursu! :-)
Kan ik dit gerecht ook met turkse tomatenpuree maken en dat ik er iets meer rode peper doorheen doe? En wat is ingemaakte groene peper?
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden reactie door Hülya
Je kunt het altijd proberen, heb alleen geen idee hoe het zal smaken!
Ingemaakte peper is turşu.
Het is heerlijk!! Was een groot succes bij de barbecue, samen met wat haydari op een stukje turks brood.... hhmmmmm!! En zo makkelijk te maken! Bedankt voor dit heerlijke recept Hulya.
12 jaar geleden reactie door Lucienne
12 jaar geleden reactie door Hülya
Fijn om te lezen, Lucienne! :-)
We hebben het nu al 2x gemaakt en het blijft lekker....de ene keer met sla en de andere keer als bruschetta op stokbrood.
Je kan het zo pittig maken als je wilt en daar voor gebruik ik ook nog de Turkse peperpoeder.
Binnenkort gaan we bbq-en en reken maar dat dit op tafel komt.

Nu heb ik nog 1 vraag: hoelang van te voren kun je dit bereiden en hoe lang is het houdbaar?

Om je vingers bij af te likken....bedankt Hulya voor dit recept

Groetjes Paula
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden reactie door Hülya
Inderdaad, als bruschetta op stokbrood lijkt me ook heerlijk! Wat betreft de houdbaarheid, dit is een gerecht wat je in de koelkast kunt zetten en de volgende dag nog prima kunt eten, ik zou er nog wel even een lepel doorheen halen (goed mixen/mengen) vlak voor het serveren.
HMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden reactie door anoniem
HOE LANG KUN JE DIT GERECHT BEWAREN???
Hulya bedankt voor dit recept....ben er al zo lang naar op zoek omdat mijn zoon er gek op is.

Ik ga het snel maken.
Gr Paula
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hülya abla bedankt dat je het zo snel hebt gemaakt! Je bent echt een schat. Ellerine saglik!
12 jaar geleden reactie door Mehtap
12 jaar geleden reactie door Hülya
Graag gedaan! :-)
hoi ik zie ineens komkommerschil staan bij het bereiden van dit gerecht maar ik kan hem niet terug vinden in de ingredienten van het gerecht moet ik dan een komkommer schillen of alleen de schil van de komkommer en hoeveel verder hele lekkere recepten allemaal echt een topsite
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden reactie door Hülya
Anoniem, ik heb het gecorrigeerd, er hoort helemaal geen komkommer in :-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
okeee dank je wel ik ga hem morgen maken dan heb ik een bbq dus word smullen
12 jaar geleden reactie door Hülya
Dat wordt dan zeker smullen! Ik neem aan dat er kebap op de bbq gaat? :-)
 
http://www.turksekok.nl/75/kebab

In combinatie met:

http://www.turksekok.nl/74/sac-ekmegi