Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Künefe

kunefe recept

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

60 minuten

Ingrediënten van Künefe:

  • 600 ml water
  • 600 gram suiker
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel pekmez (druivensiroop)
  • 250 gram Kadayif (Deegsliertjes, te koop in Turkse minimarkets!)
  • 150 gram ongezoute Turkse witte kaas (te koop in Turkse minimarkets!)
  • 1 citroen

Optionele ingrediënten:

  • fijne pistachenotenpoeder (Turks: toz yeşil fistik)
  • slagroom

Bereiding siroop:

  • Zet een pan op het vuur en voeg hier het water en suiker toe.
  • Laat dit 20 minuten koken.
  • Pers ondertussen wat sap uit een citroen.
  • En voeg dit toe aan de pan wanneer de 20 minuten ongeveer verstreken zijn.
  • Laat de citroen en siroop nog ongeveer 1 minuut samen koken, uiteraard goed roeren.
  • En zet dan het vuur onder de pan uit en laat de siroop nu helemaal afkoelen.
  • Tijdens deze 20 minuten kun je uiteraard alvast beginnen aan de bereiding van de Künefe (zie hieronder)

Bereiding Künefe:

  • Neem een kom en voeg hier de roomboter en de pekmez toe, roer alles goed door:

kunefe mengsel

  • Smeer de helft van dit mengsel op de bodem van een pan en leg dit in de diepvries of in de koelkast. De bedoeling is dat dit smeersel wat harder wordt:

kunefe insmeren

  • Haal de kadayif slıertjes uit de verpakking en trek ze allemaal los van elkaar en verscheur hier en daar de draadjes met de hand:

kadayif scheuren

  • Ga nu verder en schaaf de kaas met een kaasschaaf in kleine stukjes.
  • Haal de pan uit de diepvries of koelkast en leg hier de helft van de kadayif in.
  • Strooi de witte kaas over de kadayif heen:

kunefe nasil yapilir

  • Daarna bedek je de kaas weer met de andere helft van de kadayif.

kunefe nasil yapilir

  • Maak je handen nu nat en druk dit gedeelte goed aan met een open hand, zodat de kadayif sliertjes compacter en vochtiger worden.
  • Leg de pan voor 5 minuten op het fornuis. Wanneer het begint te ruiken, haal je de pan van het vuur:
  • Neem een bord, leg dit op de pan en draai de pan om:

kunefe pan omdraaien

  • De onderkant zit nu boven en hoort goed bruin te zijn.
  • Neem de pan weer voor je en besmeer de bodem en de zijkanten met de rest van het roomboter/druivensiroop mengsel. Dit keer hoeft het niet in de koelkast of diepvries.
  • Schuif de künefe weer terug in de pan (dit keer dus omgekeerd);

kunefe ondersteboven

  • Doe de pan terug weer op het vuur  voor 5 minuten.
  • Haal de künefe uit de pan en leg het vervolgens in een bord of schaal met diepte.
  • Prik hier en daar kleine gaatjes met een tandenstoker in de künefe.
  • Giet de siroop (die onderhand afgekoeld zou moeten zijn) er overheen:

kunefe siroop

  • De siroop moet net boven de rand van de künefe uitkomen.
  • Geef de Künefe wat tijd om de siroop volledig te absorberen.
  • Giet vervolgens de rest van de siroop er ook in.
  • Geef wederom de Künefe de tijd om de siroop te absorberen.
  • Serveer de künefe in de vorm van een driehoek, doe er een bolletje slagroom op en strooi er wat fijne pistachenotenpoeder (Turks: toz yeşil fistik) overheen ter decoratie, dit is optioneel.
  • Let op: warm serveren!

Eindresultaat Kunefe:


kunefe recept

  • Printen
Naam recept: Künefe
Beoordeling: 4/5
Reacties: 10
Auteur:
Publiceerdatum: 01-08-2012
Keuken: Turks
Categorie: Cakes
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 0 minuten
Beschrijving: Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 60 minuten Ingrediënten van Künefe: 600 ml water 600 gram suiker 1 eetlepel roomboter 1 ...

10 reacties

2 jaar geleden reactie door anoniem
Afgelopen zomer, terwijl we al jaren in Turkije komen, voor het eerst Kunefe gegeten. Ik was dan ook erg blij dit recept tegen te komen. Gisteren voor het eerst gemaakt. En hij is goed gelukt!
1 maand geleden reactie door Hülya
Goed om dat te horen anoniem, künefe is één van de meest lekkere toetjes in de Turkse keuken.
3 jaar geleden reactie door anoniem
ik vind dit een van de lekkerste desserts die ik ooit gegeten heb, voor het eerst gegeten in restaurant in Zoetermeer, helemaal top.
3 jaar geleden reactie door anoniem
Sorry, maar deze kunefe is verbrand en de randen zijn niet gaar..
But nice try! Hoop dat met dit recept het alanog genieten is!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Oh, wat fijn dat dit recept nu op de site staat! Ik eet dit graag in mijn favoriete restaurant in Side! Ga het gauw een keer maken!
Ik eet het altijd met een bolletje roomijs ipv slagroom. Heerlijk...
1 jaar geleden reactie door anoniem
Welk restaurant? Ik eet t ook altijd in Side
3 jaar geleden reactie door Soreeke Hasan
Ik heb het een paar weken geleden gemaakt.
Mijn man en mijn zoon waren heel enthousiast en vonden het heerlijk!
Bedankt voor al je lekkere recepten.
Ik ga er zeker meerdere uitproberen.groetjes Soraya
4 jaar geleden reactie door anoniem
ik zei tegen mijn verloofde ik ga künefe maken, hij zei meteen je weet niet hoe dat moet ooh jawel ik kijk op turksekok.nl  en jahoor weer is het mij gelukt...bedankt voor je heerlijke recept ga steeds meer proberen aangezien hij geen nederlands eten wil proberen...een moeilijke eter dus
4 jaar geleden reactie door anoniem
nou ik heb t dus gisteren geprobeerd volgens dit recept... de buitenkant van het kadayif was niet eens krokant meer nadat ik t siroop erbij voegde. wat kan hier de reden van zijn? wil graag weten wat ik verkeerd zou hebben gedaan. :)
4 jaar geleden reactie door anoniem
Kunefe hoort niet krokant te zijn want waneer je de siroop erbij voegt wordt het zacht dus  en dat hoort zo dus je hebt het helemaal niet verkeerd gedaan
3 jaar geleden reactie door anoniem
Kunefe hoort zeker wel krokant. Ik weet niet waar jij kunefe hebt gegeten maar als je het goed maakt zoals het hoort is de buitenkant krokant, binnenkant zacht.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Beste,

Het is heel goed uitgelegd.
Bedankt voor de lekkere recept:)

Groetjes
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik vraag me af waarom het boter mengsel koud moet zijn als je toch het toch weer verhitten gaat. Dan heb ik nog een vraag over de kaas. Is het de kaas uit blik die je ook verkruimelen kunt of is het een blok kaas die in plastic verpakt zitten?

Groetjes, Jet
5 jaar geleden reactie door anoniem
Dag Jet en Hulya,

Ik maak ook kunefe ben er helemaal dol op, ik zal stap voor stap uitleggen hoe ik het maak.

1. Kook de suiker mengsel 2 water glazen water 1 1/2 glas kristal suiker.
2. 125 gram roomboter, smelten op vuur niet heet laten worden.
3. haal de kadayif uitelkaar, doe nu de roomboter in de kadayif en zorg ervoor dat de roomboter op ieder kadayif ... komt.
4. doe nu de helft van de kadayif in een hapjes pan, goed plat drukken ik doe altijd nog met een andere pan erop drukken zodat het goed plat is.
5. Daarna doe ik 2 pakken mozerella kaas erop, goed verkruimelen.
6. de andere helft kadayif op de kaas. en dan weer goed plat drukken.

Voordat je begint de kaas al verkruimelen, de suiker met water al koken ( want deze moet echt koud zijn en niet lauw) en als je de pekmez wil gebruiken deze samen met de roomboter in de kadayif laten trekken.

De pan ook goed insmeren met olie.

ik gebruik een anti spat deksel om het te keren. misschien ook een tip.

Hulya het is niet om je verbeteren hoor, maar probeer het ook is op mijn manier.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Jet, de eerste keer dien je de pan de koelkast in te doen nadat je de boel hebt ingesmeerd, later verhit je het uiteraard, maar wél direct met de kadayif erin. Bij de tweede keer insmeren hoeft de pan de koelkast niet in.

Wat betreft de kaas, qua verpakking zullen er vele bestaan, je zou even in een Turkse minimarket moeten vragen om ongezouten witte kaas, "tuzsuz beyaz peynir", als je erbij verteld dat je het gaat gebruiken voor Künefe, dan weten ze meteen welke je nodig hebt.

En nee, het is niet de kaas uit blik met zoutwater, de kaas zal zeer waarschijnlijk verpakt zijn in plastic.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dank voor deze aanvulling, anoniem, hier zullen vast veel mensen baat bij hebben, klinkt goed namelijk!
5 jaar geleden reactie door Jet
Bedankt Hulya en anoniem voor de uitleg. Het is mij nu helemaal duidelijk en kan ik aan de slag.
4 jaar geleden reactie door anoniem
dil peynir of antep peynir is ook erg geschikt.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Een (Turkse) collega van me deelde het recept voor Kunefe met me en het is vrijwel hetzelfde als de toevoeging door "anoniem". Dus met roomboter en mozarella. Alle ingrediënten vanochtend in huis gehaald en nu gewoon nog doen. Helaas geen gemalen pistache in huis zoals ik het bij Antep in Eindhoven eet. Heerlijk... Kunefe

Meer stap-voor-stap recepten:

10,422x bekeken
  • rijst met groente
  • 4 personen
  • 60 minuten
Rijst 2 jaar geleden geplaatst door Hülya 6 reacties
33,038x bekeken
  • aardappel broodjes
  • 4 personen
  • 60 minuten
Börek 3 jaar geleden geplaatst door Hülya 27 reacties
58,229x bekeken
  • kip met champignons
  • 4 personen
  • 60 minuten
Kip gerechten 3 jaar geleden geplaatst door Hülya 47 reacties
28,890x bekeken
  • broodje kaas en olijven
  • 4 personen
  • 60 minuten
Börek 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 30 reacties
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)