Baking soda is GEEN bakpoeder maar dat is zuiveringszout, ook wel maagzout genoemd.
In bakpoeder zit wel iets zuiveringszout en dit veroorzaakt ook een gas waardoor het deeg of beslag rijst in de oven. Het grote verschil zit hem hierin dat zuiveringszout je in staat stelt , om gebak waarin een zure stof als yoghurt, karnemelk, zure room en citroensap zit, ook goed te laten rijzen. Zodra zuiveringszout in aanraking komt met een zuur ontstaat al gas en dit werkt zo als rijsmiddel. Daarom is het wel vaak mogelijk om bakzout te nemen als je geen bakpoeder in huis hebt, maar wanneer in sommige recepten speciaal om baking-soda gevraagd wordt kan je dit niet vervangen door gewone bakpoeder. Het recept werkt dan namelijk niet.
Het kan trouwens geen kwaad om een pakje zuiveringszout in huis te hebben want het is voor heel veel dingen toepasbaar. Ik heb altijd een doosje in huis.
Bakpoeder is nl. maar beperkt houdbaar, is het over de datum heen, dan rijst het deeg niet meer. Dit heb je met zuiveringszout niet. Kijk maar eens op deze site waarvoor je het allemaal kunt gebruiken!
http://huis-en-tuin.infonu.nl/diversen/1066-zuiveringszout-en-soda-weetjes.html
Het is te koop bij de Etos, of de apotheek