
Aantal personen:
4
Bereidingstijd:
90 minuten
Ingrediënten Ali Nazik:
-
300 gram kalfsvlees
-
1 ui
-
3 eetlepels olijfolie
-
50 gram (1 eetlepel) roomboter
-
2 tomaten
-
1 eetlepel rode peperpuree
-
4 aubergines
-
5 groene pepers
-
sap van een halve citroen
-
250 gram Turkse yoghurt
-
3 teentjes knoflook
-
3 theelepels zout
-
2 theelepels zwarte peper
-
beetje peterselie
Bereiding van het vlees van Ali Nazik:
-
Snijd eerst het kalfsvlees in hele kleine stukjes.
-
Vervolgens dien je deze stukjes fijn te 'slaan' met een grote slagersmes.
-
Dit doe je met de scherpe zijde van het mes, niet de platte kant.
-
Let op dat je het vlees erg klein 'slaat'! Dit zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren.
-
Het vlees moet in ieder geval goed uitgedund zijn.
Bereiding van de auberginesaus van Ali Nazik:
-
Leg de aubergines in een oven of op een grill en laat ze net zo lang liggen tot de aubergines zacht zijn van binnen.
-
Schil de aubergines wanneeer ze zacht zijn geworden van binnen.
-
Sprenkel citroensap over de aubergines, dit voorkomt dat de aubergines donker kleuren.
-
Snijd de aubergines in kleine stukjes, bijna tot puree.
-
Zet een koekenpan met roomboter op het vuur en laat de boter helemaal smelten.
-
Voeg de stukjes aubergine toe aan de pan en roer net zo lang door tot de aubergines zo zacht mogelijk en gaar zijn. Dit zal ongeveer 5 minuten duren.
-
Strooi in de tussentijd ook 1 theelepel zout in de pan.
-
Haal de aubergines uit de pan en laat ze nu een tijd afkoelen.
-
Snijd de knoflook in kleine stukjes en stamp er een beetje op zodat de knoflook plat en zacht wordt.
-
Vervolgens neem je een kom met yoghurt en voeg je hier de knoflook aan toe.
-
Giet de kom met yoghurt/knoflook in de kom met aubergines. Roer dit goed door.
-
De auberginesaus is nu klaar.
Bereiding van de tomaten bij Ali Nazik:
-
Leg de tomaten eventjes in kokend water zodat je ze makkelijker kunt schillen.
-
Schil de tomaten en snijd deze zeer fijn.
Afwerking van de Ali Nazik:
-
Snijd de ui in kleine stukjes.
-
Leg een koekenpan op het vuur en voeg hier olijfolie aan toe.
-
Wanneer de olijfolie heet genoeg is, voeg je de gesneden uien toe.
-
Na een minuut voeg je ook het vlees toe.
-
Wanneer het vlees zich van zijn vocht ontdoet, voeg je de fijngesneden tomaten toe.
-
Zet de deksel op de koekenpan en laat de tomaten een klein beetje smelten.
-
Na 5 minuten haal je de deksel eraf en voeg je de rode peperpuree toe. Roer even goed door.
-
Wanneer het vocht in de pan half verdampt is en het vlees gaar is geworden, zet je het vuurpitje uit en strooi je 2 theelepels zout en 2 theelepels peper in de pan. Roer even goed door.
-
De Ali Nazik kun je nu compleet maken door eerst wat auberginemengsel op een bord te plaatsen, vervolgens kun je het vlees erop scheppen.
-
Ter decoratie en voor wat meer smaak kun je stukjes peterselie op de Ali Nazik leggen of eventueel een sausje (naar eigen smaak) overheen gieten.