Beschrijving
Gevulde kip met rijst en groenten, of ook wel: kip dolma. Heerlijk voor bij het avondeten.
Aantal personen
4
Bereidingstijd
90 minuten
Ingrediënten
-
1 hele kip
-
1 liter water
-
1 glas rijst
-
2 eetlepels roomboter
-
1 glas doperwten
-
1 glas mais
-
1 tomaat
-
10 kleine aardappelen
-
1 bos brocolli
-
3 wortel
-
1 rode paprika
-
2 theelepels zout
-
1 theelepel rode peper
-
1 theelepel zwarte peper
-
2 eetlepel kipkruiden (kant-en-klaar)
-
2 eetlepels zonnebloemolie
Het bereiden van de kip
-
Doe de hele kip in de pan met één liter water. Laat de boel 10 minuten koken.
-
Prik tijdens het koken enkele keren met een mes door de kip heen (goed doordrukken!).
-
Haal de pan nu van het vuur en leg hem opzij.
Het bereiden van de vulling
-
Doe 2 eetlepels roomboter in de pan en laat dit een beetje smelten, verspreid de gesmolten boter over de bodem van de pan.
-
Voeg daarna de rijst toe aan de pan (wel eerst de rijst wassen onder de kraan met een zeef).
-
Meng de rijst gedurende 5 minuten in de pan.
-
Voeg daarna de doperwtjes en de mais in de pan.
-
Meng dit 2 à 3 minuten samen met de rijst.
-
Voeg dan pas ook de tomaten toe aan de pan.
Het bereiden van de onderlaag
-
Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in de schaal.
-
Doe daarna de groenten (broccoli, aardappelen, paprika, wortel) erin.
-
Voeg er 2 theelepels zout aan toe.
-
Voeg er 1 theelepel rode peper aan toe.
-
Voeg er 1 theelepel zwarte peper aan toe.
-
Vul nu twee bekers met het water uit de pan waarin de kip is gekookt.
-
Giet de ene beker in de schaal met groenten, en de andere beker in de pan met groenten (mais, doperwtjes, tomaat) die op het vuur staat.
-
Meng alles goed in de pan.
-
Voeg daarna 1 theelepel zwarte peper toe aan de pan.
Het vullen van de kip
-
Doe in een aparte schaal één eetlepel kant-en-klare kipkruiden.
-
Doe daar ook twee eetlepels zonnebloemolie bij.
-
Verspreid dit goed over de bodem van de schaal.
-
Haal de kip uit de pan en leg deze in de schaal.
-
Stop de kip vol met de rijst, doperwten, tomaat en mais uit de pan (doe dit pas wanneer het kipwater uit de pan is gekookt)
-
Smeer de kip daarna in met de kipkruiden en olie wat op de bodem van de schaal zit.
Het eindresultaat
-
Leg de gevulde kip bovenop de groenten in de andere schaal.
-
Doe de schaal in de oven voor 1 uur op 200 graden. Het gerecht zou er als volgt uit moeten zien wanneer het klaar is:
-
Serveer het gerecht als op de onderstaande foto. Eet smakelijk!