Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Cig Kofte

cig kofte recept

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten Cig Kofte:

  • 400 ml bulgur voor Cig Kofte (Turks: çig köftelik bulgur)
  • 300 gram (vetvrije) rundergehakt
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • half bosje bosuien
  • half bosje peterselie
  • 3 eetlepels rode peperpuree
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 4 theelepels rode peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 4 theelepels isot-peper (Turks: Urfa biberi)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 tomaat

Bereiding Cig Kofte:

  • Snijd de uien, bosuien, knoflook en peterselie in kleine stukjes.
  • Neem een platte schaal of (bak)plaat en leg hier de bulgur op.
  • Vervolgens voeg je hieraan rode en zwarte peper, zout, komijn en isot-peper toe.
  • Schep de rode peperpuree en tomatenpuree er ook bij.
  • Voeg de fijngesneden ui en knoflook ook toe.
  • Schil de tomaat en snijd deze fijn. Het is belangrijk dat het sap niet te veel verloren gaat.
  • Voeg de fijngesneden stukjes tomaat (met sap en al) en 1 eetlepel zonnebloemolie toe aan de rest van de ingrediënten.
  • Nu ga je dit mengsel stevig kneden voor zeker 30 minuten (!)
  • Het gaat er om dat het mengsel niet te hard maar ook niet te zacht wordt, de Cig Kofte moet uiteindelijk niet aan je handen kunnen plakken.
  • Tip: na een goede 15 minuten kneden is het misschien handig om het mengsel tot een bal te kneden. Daarna dien je continu met de handpalen op de cig kofte aan te drukken (van boven naar beneden toe).  Dit herhaal je totdat de bal weer plat is. Daarna vorm je de bal opnieuw en herhaal je dezelfde stappen.
  • Wanneer het mengsel na 30 minuten goed gekneed is, voeg je het gehakt toe.
  • Kneed weer voor een 30 minuten op dezelfde manier als zojuist (stevig dus!)
  • Na deze 30 minuten hoort de Cig Kofte niet meer aan je handen te plakken wanneer je er in knijpt.
  • Voeg dan de gesneden bosuien en peterselie en 1 eetlepel zonnebloemolie toe. Kneed op dezelfde manier weer verder, dit keer voor een 15 minuten.
  • Na een kwartier kneden hoort de çig köfte wederom niet meer aan je handen te plakken wanneer je er in knijpt. Laat de Cig Kofte nu 15 minuten rusten.
  • Vervolgens neem je met de hand een kleine portie uit de çig köfte. Dit kneed je ovaalvormig. Optioneel: voor de verschijning knijp je in de çig köfte, zorg ervoor dat de vingertoppen zichtbaar zijn (er horen kuiltjes te ontstaan in de cig kofte).
  • Dit herhaal je tot al het vlees van de Cig Kofte op is.
  • Plaats bij het serveren de Cig Kofte op slablaadjes, eventueel besprenkeld met wat citroensap.
  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Cig Kofte
Beoordeling: 4/5
Reacties: 19
Auteur:
Publiceerdatum: 13-08-2012
Keuken: Turks
Categorie: Köfte
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Aantal personen: 6 Bereidingstijd: 90 minuten Ingrediënten Cig Kofte: 400 ml bulgur voor Cig Kofte (Turks: çig köftelik bulgur) ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

19 reacties

3 jaar geleden reactie door anoniem
Oh hulya, kan je wel even extra waarschuwingen zetten dat het geen grap is om het ECHT lang en hard te kneden. En ook dat het gehakt ECHT vers moet zijn! Gezien je niet zo makkelijk echte cig kofte kan vinden en alleen maar de flauwe vegetarische variant, is dit echt de enige manier om het te kunnen proeven in nederland.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Selam aleykum!

Ik heb het net gemaakt, maar zonder gehakt dus een vegatarische variant (verder wel jou recept gevolgd) en het is super lekker geworden!! Eten we straks met de şehriye çorbası!  
El hamdullilah voor deze site met allemaal heerlijke recepten!
Manlief is zelf turk, dus vind het heerlijk dat ik hem ook turks eten kan voorschotelen!

Dankje wel en ga zo door Hülya! X  groetjes melek
7 jaar geleden reactie door anoniem
ik wil het proberen maar vind het eng dat rauwe vlees ertussen maar het lijkt me wel erg lekker.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Kan ik het gehakt vervangen? Wil een vegetarisch versie maken..
8 jaar geleden reactie door anoniem
kook je de bulgur van te voren of gebruik je het ongekookt?
8 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Wat een geweldige website!!
In Istanbul heb ik de vegetarische variant gegeten. Heb je daar ook een recept van?

Veel dank!
8 jaar geleden reactie door anoniem
Dit is hetzelfde maar dan zonder gehakt
http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/2013/12/etsiz-yalanc-cig-kofte-pittige.html
9 jaar geleden reactie door anoniem
Afgelopen weekend hebben wij kofte gekocht, ik ben echter vegetarisch. Ik zag op internet dat je kofte ook van groenten kunt maken. Nu wil ik eigenlijk weten of er vlees in onze kofte zit. Het ruikt en proeft namelijk niet naar vlees (volgens mijn familie). Mijn vraag is dus eigenlijk of je vlees duidelijk zou proeven als het er in zit. Het kraampje waar we het kochten had het niet gekoeld staan, in de koelkast zou het ongeveer een week houdbaar zijn. Kan er dan überhaupt vlees in zitten? Mijn vader was er van overtuigd van niet omdat dat veel eerder bedorven zou zijn. Iemand die mij hiermee kan helpen? Ik heb het idee dat onze kofte iets minder rood is dan de foto hierboven maar ik weet niet of dat iets zegt. Alvast bedankt voor jullie reactie!
9 jaar geleden reactie door anoniem
Heel blij met deze site. We gaan al een paar jaar op vakantie in Turkije en ik ben een fan van het eten. 1x per jaar echt turks eten is echt te weinig, dus ga het nu zelf proberen.
9 jaar geleden reactie door anoniem
Je mag toch geen rauwe gehakt eten
En als ik goed begrijp zit hier rauw gehakt in?
9 jaar geleden reactie door anoniem
Nee hoor, het gaat om een vegetarisch gerecht, je gebruikt bulgur, geen gehakt. het is super lekker!
9 jaar geleden reactie door anoniem
zonder tomaat is het minder slap en lekkerder
10 jaar geleden reactie door anoniem
hoi

ik had even een vraagje inplaats van het kneden kan ik het misschien ook in een keukenmachine doen met broodhaken? net als brood kneden?
zal dat hetzelfde effect hebben?

groetjes en dit is een super site!
10 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben hier gek op ;-) ik ga t zeker proberen !!!!
Dank je wel voor dit recept ....
10 jaar geleden reactie door anoniem
Jammer dat je de afbeeldingen er niet bij hebt geplaatst, maar heb je ook het recept zonder vlees of is dat precies het zelfde en laag je alleen de vlees weg?

Groetjes Nawal
10 jaar geleden reactie door anoniem
Moet je niet eerst het vlees frituren of moet het vlees gaar blijven?
10 jaar geleden reactie door anoniem
Dit gerecht wordt bereid met rauw vlees. Cig = rauw :)
10 jaar geleden reactie door Galatasaraylii
Je kan het ook met lams gehakt maken ieder vind het verschillend , maar dit is een goed recept kiz!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hai hulya bedoelje komijnen kaas??
En heb je ook het recept voor ci kofte zonder vlees die vind ik zo lekker..
Super je site maak zoveel gerechtjes via hier.Bedankt
10 jaar geleden reactie door Galatasaraylii
Nee komijn is een kruiden die wij Turken veel gebruiken in de keuken , het geeft een heerlijke smaak aan het eten.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik word al maanden heel gelukkig van deze website.
Stiekem hoop ik dat er ooit ook nog filmpjes worden geplaatst..
Alle dank voor de mooie recepten.
En de beste wensen natuurlijk


Ik heb vernomen dat het verstandig is om het gehakt fijn te laten malen bij de Turkse winkel?? (Speciaal voor de kofte).
Ook vertelde iemand dat je de bulgur van te voren ook kunt koken zodat het makkelijk gaat tijdens het kneden

Is dit nou echt het geval?

p.s. Is dit de pittige of de milde optie? mijn man heeft last van zijn maag en zijn zus maakt daarom altijd een minder scherpe.
Wat zou ik dan moeten weglaten in geval van de hele pittige?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Bedankt voor je lieve woorden, anoniem! :-)

Het is inderdaad verstandig om het gehakt fijn te malen bij de slager, dit kun je zeker doen. Van het voorkoken van bulgur heb ik echter nooit meegekregen, dus hier kan ik je helaas geen antwoord op geven.

Overigens is dit de vrij pittige versie, als ik jou was zou ik de isot-peper en de rode peper verminderen in dit recept. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya,

Als ik het goed lees, zit er dus rauw vlees in?

Is dat wel gezond :p

Gr
IdA
11 jaar geleden reactie door Hülya
Rauw eten van vlees is meer een issue bij kip en varken. Rundvlees en vis is schoner dan het vlees van een kip of varken en kan doorgaans zonder problemen rauw gegeten worden, vooral in Nederland. Om eventuele bacteriën helemaal te doden kun je het vlees enkele dagen vooraf in de diepvries stoppen.

Overigens, rauw vlees eten is zo gek nog niet, tartaar eet je toch ook rauw, of niet? :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ook is het zo dat de kruiden in cig kofte de bacteriën doden, dus het is niet zo ongezond als sommige mensen denken. Prof. dr. Ibrahim Adnan Saracoglu zei dit, dus zal het wel waar zijn denk ik:-)

Ozcan
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

Zelf eet ik geen rauw vlees, tijdens een bezoek aan de familie van mijn man hebben ze toen een gedeelte voor mij apart gehouden, zonder gehakt. Dat smaakte ook heerlijk!
Groet Gerda
11 jaar geleden reactie door anoniem
Door alle kruiden en het vele kneden word het gehakt gegaard, dit word ook wel eens bij andere recepten gebruikt.
De mij bekendste is tonijn garen in citroen en limoensap.
9 jaar geleden reactie door anoniem
Merhaba,
Het is een misverstand en totaal NIET WAAR dat invriezen eventuele bacteriën zal verminderen.
De groei, de toename, ervan zal stilvallen, waardoor het voedsel lange tijd kan bewaard kan worden.
Komt de temperatuur boven de vier graden gaat de groei en het bederf gewoon verder.
Groetjes,
jm
8 jaar geleden reactie door anoniem
Bij het invriezen van vlees dood je geen enkele bacterië, je stopt enkel het vermenigvuldigings proces van de bacteriën wat uiteraard weer verder gaat zodra je het vlees weer ontdooit.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik vind cig kofte heerlijk en het moet vooral pitig zijn, ik ga het na mijn vakantie zeker maken.

Meer stap-voor-stap recepten:

29,216x bekeken
  • gehaktbroodjes
  • 6 personen
  • 90 min
Pizza 11 jaar geleden geplaatst door Hülya 10 reacties
29,841x bekeken
  • zoete broodjes uit kars
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 12 reacties
68,402x bekeken
  • laagjesbrood
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties
59,211x bekeken
  • turks brood
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)