Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Iskender

iskender recept

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten Iskender:

  • 500 gram kalfvlees
  • 2 groene pepers
  • 1 ui
  • 200 ml water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 theelepels zout
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 ml Turkse yoghurt
  • Halve pide (Turks brood)

Bereiding saus:

  • 2 theelepels tomatenpuree (Turks: salça)
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding van het vlees voor Iskender:

  • Begin met het snijden van het vlees in hele dunne plakjes.
  • Snijd de ui door midden en snijd deze in hele fijne stukjes.
  • Snijd de pepers door midden en snijd deze in kleine dunne stukjes.
  • Zet een pan op het vuur en verhit hier zonnebloemolie in. Verspreid de olie goed.
  • Voeg de ui en pepers toe aan de pan. Meng dit een beetje.
  • Voeg het vlees vervolgens ook toe. Zorg ervoor dat het vuurpitje hoog staat!
  • Wanneer het vlees zijn vocht begint af te geven, strooi je 2 theelepels zout en de peper er bij. Het vlees moet nu halfgaar zijn.
  • Roer alles goed door. Doe de deksel op de pan en laat dit voor een  uur gaar worden. Roer om de 10 minuten een paar keer goed door.

Bereiding broodjes van Iskender:

  • Neem een halve pide en snijd deze in kleine stukken/brokjes. Leg dit nu even opzij.

Bereiding tomatensausje voor Iskender:

  • Doe twee tomaten in een pan met water en zet deze aan de kook.
  • Dit doe je om de tomaten eenvoudig van hun schil te ontdoen.
  • Pel de tomaten vervolgens en snijd deze.
  • Zet een andere pan op het vuur, doe hier twee eetlepels olijfolie bij en plaats de gesneden tomaten in.
  • Wacht tot de tomaten in hun eigen vocht gaan koken, voeg dan ook de tomatenpurree toe. Roer nog even flink door.
  • Zet dan het vuurpitje vervolgens op een lage stand.

Bereiding van het yoghurtsausje voor Iskender:

  • Snijd de knoflook fijn en leg deze samen met de Turkse yoghurt in een kom. Roer het mengsel goed door.

Bereiding van het gerecht Iskender:

  • Neem een bord en leg hier de broodjes op die je in brokjes gesneden hebt.
  • Vervolgens giet je de yoghurt er overheen, daaroverheen giet je weer de tomatensaus.
  • Tot slot schep je de stukjes vlees hierop (in het midden).
  • Eet smakelijk!
  • Printen
Naam recept: Iskender
Beoordeling: 4/5
Reacties: 38
Auteur:
Publiceerdatum: 13-08-2012
Keuken: Turks
Categorie: Kebab
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 90 minuten Ingrediënten Iskender: 500 gram kalfvlees 2 groene pepers 1 ui 200 ml water 2 ...

38 reacties

1 jaar geleden reactie door anoniem
906Als mensen mij vragen wat ik het lekkerste gerecht vind dan noem ik Iskender. Als ik dan vertel dat er yoghurt en brood in zit kijken mensen vaak vreemd op. Laat je hierdoor niet afschrikken, als je dit niet geproefd hebt heb je nooit gegeten. Als je niet van lamsvlees houdt, gebruik dan gehakt. Eet smakelijk en groet,

Alexander (Turkse mensen zullen mijn naam toepasselijk vinden bij dit gerecht
1 jaar geleden reactie door anoniem
Jammer dat je er geen foto's bij hebt :( dat maakt het toch stukje makkelijker,
Komen die nog?
1 jaar geleden reactie door Dolly Astrid
Welke kalfsvlees is best om te nemen  voor dit gerecht?
2 jaar geleden reactie door Petra Glasbergen-vd
Welk kalfsvlees gebruik je hiervoor? Ik heb kalfsbiefstuk, is dat goed of heb ik wat anders nodig. En gelijk een vraagje, hebben jullie ook een recept voor dõner kebab?
3 jaar geleden reactie door anoniem
Dit is een heerlijk gerecht.
heb het een keer gegeten bij onze zoon die dit voor ons Had gemaakt .voortreffelijk
3 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk!
Dit gerecht heb ik voor het eerst met een turkse collega gegeten in een turks restaurant...dit smaakte hetzelfde!!!
Mijn zoon had eerder zijn bord leeg dan ik dus ook bij hem viel het goed in de smaak.
3 jaar geleden reactie door Hülya
Dag! Het is inderdaad een heerlijk gerecht. Leuk om te lezen dat het ook bij jullie in de smaak viel!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Wauw ik deed het altijd met lamsvlees en dacht door dit recept gelezen te hebben is een keer proberen met kalfsvlees, maar echt 10 x lekkerder.

Dankjewel hulya.
3 jaar geleden reactie door Hülya
Leuk om te lezen dat je iets nieuws probeert!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Als ik aan turkije denk den ik aan iskender. Op vakantie moest dit dan ook gegeten worden. thuis aangekomen heb ik direct een recept gezocht en deze gevonden. Het is simpel maar een heerlijk gerecht wel veel knoflook maar dat klopt wel met wat ik in turkije gegeten heb.
3 jaar geleden reactie door anoniem
Mocht je ooit in Antalya op vakantie zijn moet je eens naar het Özdilek Park Shopping center gaan. Op de bovenste verdieping zitten verschillende restaurant(jes)s, een daarvan serveert  uitsluitend als hoofdgerecht Iskender, als je deze hebt geproeft wil je niet anders meer.
3 jaar geleden reactie door anoniem
slm hulay
kan het ook met lamsvlees zoja hoe moetje dat dan doen
gr nesibe
4 jaar geleden reactie door anoniem
Je kunt ook als je tomaten wilt pellen, eerst het water laten koken , de tomaten kruislings een klein stukje inkerven.
En een voor een tien sec laten zakken en dan eruit halen, dan pellen
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hey Hülya, ik vroeg me af of het vlees gans de tijd op een hoog vuurtje moet gebakken worden. Of is dit enkel totdat het vlees zijn vocht begint af te geven en dan op een zachter vuurtje? Bedankt!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Dit is heerlijk. Als ik in Turkije ben neem ik het zeker twee keer in de vakantie en thuis maak ik het ook diverse keren.
4 jaar geleden reactie door anoniem
hoi  hulya     mijn  vraag is kan ik met  rundvlees in deze  recept gebruiken  ipv  kalfvlees  ik dat vandaag maken  groetjes  hulya
4 jaar geleden reactie door Debbie Bildirici
Ik wil dit gerecht vanavond gaan maken, in het recept staat 200 ml water bij de ingredienten. In het recept komt dit niet meer terug... komt dit bij het vlees om te garen of is dit het water om de tomaten in te laten koken? Ik ken het recept uit Gaziantep waar het gerecht geserveerd wordt met gegrilde pepers en bij het serveren wordt er naar wens nog gesmolten boter over gedaan. weet iemand of dit alleen boter is of met bijvoorbeeld bibersalca? groetjes Debbie Bildirici
2 jaar geleden reactie door anoniem
Ik wil ook graag weten of de 200 ml water bij het vlees moet of tomaten hulya kun je me helpen?
4 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb het ooit leren maken van een Turkse vriendin,
maar dan zit er wel minstens 2 eetlepels gesneden pepermunt door de tomatensaus (en ui en knoflook).
Zelf vind ik het toch wel een goede smaakmaker in de Iskender.
groetjes Magret
4 jaar geleden reactie door anoniem
Nou ik ben er mee bezig maar waar is dat water nou voor? ik neem aan om het vlees  in gaar te laten worden, en wat voor kalfsvlees kun je het beste ervoor gebruiken?
4 jaar geleden reactie door anoniem
Bij ons in het dorp is een turkse winkel gekomen, fijn en heel veel producten, maar als
Hollandse huisvrouw weet ik niet waar de kruiden e.d voor gebruikt worden.
Van sommige dingen nog nooit gehoord.
Ik heb de man van de winkel aangeraden om wat recepten neer te leggen ,zodat het mes aan twee kanten snijd, hij verkoopt meer en ik maak mijn gerechten nog lekkerder.
Tuurlijk ook op internet gekeken en kwam deze recepten tegen, ik ga ze zeker uit proberen en ben dus heel blij met deze winkel in de buurt en de recepten op internet.
Bedankt,
Met vriendelijke groeten,
Norma
4 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,
Veel lekkere recepten.

Eens at ik iskender buyuk.
Later leerde ik dat buyuk iskender  betekendt Alexander de grote.
ik wist al dat buyuk, groot betekende.
Klopt dit? Hulya?

Groetjes,
Ray.
4 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je wel! Dat klopt, Ray. Om precies te zijn: büyük (dat is de Duitse ü)
4 jaar geleden reactie door anoniem
Het is heerlijk! Ik maak het met kofta en pepers en dat vinden ze hier heel erg lekker
4 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb het vanavond gemaakt en we hebben ervan genoten! Heerlijk! Ik kreeg een 9 van mijn (Turkse) vriend ;-)

Groetjes Marianne.
4 jaar geleden reactie door Lisette Wennink-Trie
Hééééérlijk, wat was dit lekker. Ik had wel de dubbele hoeveelheid kunnen maken voor 4 personen. Het eten was te snel op.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk gerecht!

Groetjes,

Marian
4 jaar geleden reactie door anoniem
4 jaar geleden gewijzigd
Heerlijk gerecht? , het was gewoon verrukkelijk,
Volgende keer iets meer!!

Groetjes Leon
5 jaar geleden reactie door anoniem
Wij maken dit gerecht vaak thuis, alleen een beetje anders. Wij maken er een ovenschotel van met onderop brood in joghurt, dan ( het al gare) vlees erboven op en dan de tomaat en rauwe ui. Even in de oven en smullen maar.
5 jaar geleden reactie door Yvonne Van Kalkeren
Lekker!!!!!!!!!!!!!!
5 jaar geleden reactie door anoniem
hoi hulya, ik zou het zeer op prijs stellen als er meer foto's komen zoals bij de andere recepten
5 jaar geleden reactie door Hülya
Die komen er binnenkort aan, anoniem. Moet ze alleen nog even bewerken.
5 jaar geleden reactie door anoniem
kan ik voor dit gerecht ook kip gebruiken ipv kalfsvlees?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, dat is ook prima mogelijk, vind persoonlijk met kalf lekkerder.
5 jaar geleden reactie door anoniem
is t ook mogelijk om inplaats van tomaten  salca
paprika salca te gebruiken?

groetjes germaine.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Germaine,

Ja, dat moet geen probleem zijn.
5 jaar geleden reactie door anoniem
beter is gewoon doner vlees te halen.en lavas brood in plaats van pide(is dunner)en voor de saus 3eetlepels roomboter en 3 eetlepels salca tomatensaus. zout en zwarte peper op smaak en zo een half liter water en dit 2 a 3 uur op laag vuur laten koken.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik mis de gesmolten boter over het brood...?
5 jaar geleden reactie door anoniem
die komt niet op het brood die komt later over het vlees heen
5 jaar geleden reactie door anoniem
Wauw!! Hier ben ik blij mee, dankjewel!
5 jaar geleden reactie door Debbie Bildirici
allereerst heerlijk recept, mijn favoriet!
een opmerking; in de ingredientenlijst staan de twee tomaten voor het sausje niet, en wel tomatenpuree die weer niet terug komt in het recept. Bedoel je hetzelfde?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je wel Debbie, ik was één zinnetje vergeten, dat heb ik nu toegevoegd aan het recept. De salça (tomatenpurree) moet namelijk bij de tomaten worden toegevoegd.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Debbie bedoeld dat de 2 tomaten niet op het boodschappenlijstje staan. die zou je dus kunnen vergeten met boodschappen doen, als het niet in je ingredientenlijst staat
4 jaar geleden reactie door Hülya
Je hebt helemaal gelijk, ik heb het recept nu aangepast, dank je wel allebei!
5 jaar geleden reactie door Lucienne
Ohhh, één van mijn favo gerechtend! Mijn schoonfamilie woont in Bursa, dus ik ben erg verwend met de iskender... Wat voor kalfsvlees gebruik je voor dit recept?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Luciënne,

Qua gehakt: het liefst met zo weinig mogelijk vet (en uiteraard zonder pezen). Verder heb ik geen voorkeur qua vlees, al moet ik zeggen dat vlees van de punt- of naborst van een rund ideaal zou zijn voor Iskender, ik let hier echter niet zo op.
5 jaar geleden reactie door Lucienne
Oké, ik ga op kalfsborstjacht ;-)
De groene pepers, zijn dat de donkergroene (hete) of de lichtere?

Meer stap-voor-stap recepten:

23,389x bekeken
  • ezo bruid soep
  • 4 personen
  • 90 min
Soep 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 15 reacties
149,497x bekeken
  • gevulde köfte
  • 4 personen
  • 90 min
Köfte 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 555 reacties
7,072x bekeken
  • erwtennoedels met kaas
  • 4 personen
  • 90 min
Pasta 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 22 reacties nieuw recept
37,808x bekeken
  • groente allegaartje
  • 4 personen
  • 90 min
Groente gerechten 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 35 reacties nieuw recept
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)