Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Patatesli Köfte

Patatesli kofte recept turks

Beschrijving:

Ovenschotel met köfte en aardappelen.

Één van de meest gegeten gerechten in Turkije.

Aantal personen

4

Bereidingstijd

90 minuten

Ingrediënten dressing

  • 10 groene peper
  • 5 tomaten

Ingrediënten köfte

  • 1 ui
  • 1 bosje peterselie
  • 2 sneetjes brood
  • Halve glas melk
  • 250 gram gehakt
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel tomatenpuree (salça)

Ingrediënten aardappelen

  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels gedroogde peterselie poeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 8 aardappelen

Bereiding

  • Haal de binnenkant van het brood eruit en doe deze in een kom en meng het met melk (de korst van het brood gebruiken we niet).
  • Kneed dit een beetje zodat het brood goed de melk opneemt en een beetje op pudding begint te lijken.
  • Snijd de uien en peterselie en doe deze ook in de kom.
  • Leg het gehakt ook in de kom en voeg er 1 theelepel rode peper, 1 theelepel zwarte peper, 1 eetlepel bakpoeder en 2 theelepel zout aan toe.
  • Meng het geheel en kneed alles in de kom gedurende een minuut.

  • Voeg tijdens het kneden ook wat tomatenpuree toe (1 eetlepel).
  • Na het kneden neem je wat gehakt in de hand en kneed je dit tot een vorm van een langwerpige gehaktbal (zie eindfoto) tot al het gehakt op is.

Bereiding van de aardappelen

  • Na het kneden kun je overgaan op het schillen van de aardappelen.
  • Snijd de aardappelen na het schillen en plaats ze in een kom. Giet er 2 eetlepel zonnebloemolie overheen.
  • Voeg er 1 theelepel rode peper, en 1 theelepel zwarte peper, 2 theelepel zout, 2 theelepel gedroogde peterselie poeder.

  • Meng dit geheel in de kom.

Resultaat na het mengen van beide kommen

Dressing

  • Snijd de 10 pepers en 5 tomaten in stukjes.

Bereiding van de ovenschotel:

  • Plaats de aardappelen, köfte, peper en tomaten omstebeurt in een bakplaat (doe wel wat zonnebloemolie op de bodem van de bakplaat voordat je begint)

  • Doe de schotel voor 30 à 45 minuten in de oven op 220 graden
  • Serveer als volgt:

patatesli kofte turks recept

  • Eet smakelijk!
  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Patatesli Köfte
Beoordeling: 4/5
Reacties: 238
Auteur:
Publiceerdatum: 13-10-2011
Keuken: Turks
Categorie: Köfte
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Beschrijving: Ovenschotel met köfte en aardappelen. Één van de meest gegeten gerechten in Turkije. Aantal personen 4 ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

238 reacties

12 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

Ik wil vanavond dit recept gaan maken maar ik ben zo bang dat de aardappelen niet gaar worden. Waar haal jij vaak je aardappelen en gebruik je dan kruimige aardappelen? Ik heb dat probleem namelijk altijd dat de aardappelen niet gaar wporden. Kan je mij een tip geven? Vind je site echt helemaal geweldig!!! Zeker nu met ramadan ga ik veel van je recepten uitproberen.
Je hebt geen boek van al jouw recepten in de winkel liggen he? Als dat zo is ga ik die meteen kopen!!!!

gr Martine
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Martine,

Ik gebruik vastkokende aardappelen. Dat aardappelen niet gaar worden hoor ik voor het eerst, op welke temperatuur stel jij de oven in? Ik kan je 220 graden voorverwarmd aanraden. Het beste is dan om de plaat in het midden van de oven te plaatsen, in plaats van boven of beneden. Dank voor je complimenten en helaas heb ik geen boek in de schappen liggen :-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

O shit heb juist iets kruimige aardappelen gekocht!!! Ik heb het nu al gemaakt en het gaat zo de oven in. Ik heb altijd problemen met aardappels in de oven, krijg ze bijna nooit gaar maar moet ook zeggen dat ik mijn oven altijd op 180 heb staan. Dus moet nu echt op 220 graden? Super bedankt voor de tip! Ben benieuwd of het me nu eindelijk eens gaat lukken! Gr Martine
12 jaar geleden reactie door Hülya
Oeps, dat wordt dus even afwachten.

In ieder geval, 220 graden (voorverwarmd!) voor 15 tot 20 minuten moet voldoende zijn, 180 is te weinig echter.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Super lekker! heb het een paar dagen geleden ook gemaakt tijdens de ramadan. Dan smaakt het nog extra lekkerder! Ik ben net een beetje koken aan het leren, en dit is erg makkelijk om te maken. Geweldige site, ga zo door!
12 jaar geleden reactie door anoniem
Geweldig recept!
Ik dacht we proberen het gewoon en we zien wel maar oh wat was dat lekker zeg!
Echt genieten, we hebben heerlijk zitten smullen en we hadden nog wel meer gelust.
Alleen vind ik wat weinig du daar heb ik meer voor gebruikt.

Heel erg bedankt, Hele fijne uitleg ook met de foto's erbij!

Groetjes Wendy
12 jaar geleden reactie door Hülya
Helemaal super Wendy, ben blij dat het heeft gesmaakt!
12 jaar geleden reactie door anoniem
Wat vond je precies te weinig Wendy?
12 jaar geleden reactie door Hülya
Wendy heeft hier per mail op gereageerd, het betreft gehakt, ze vond het gehakt te weinig, dus daar heeft ze meer van gemaakt.
12 jaar geleden reactie door Leen
En het was weer ontzettend lekker,Hülya!!!!!!Morgen staat de Tavuk corbasi op het menu,lekker met Turks brood en een salade.Vandaag maar gewoon Hollands gegeten,bloemkool,aardappels en vlees,voor onze zoon,die vindt Hollandse kost het lekkerst(hij is pas 10,maar houdt niet van aparte gerechten)Maar Hollands koken is zooooo saai!!!!Ik doe ook steeds vaker die heerlijke Turkse pepers doorheen,gebakken aardappels,pasta,soepen,döner.......heerlijk spul,voor onze zoon hou ik dan altijd iets apart,van het eten.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi,
Ik ben op het moment bezig met het maken van dit gerecht. Ik kwam er zonet achter dat het mij niet lukt om die aardappels in zulke wedges te snijden. Heb er maar een andere vorm van gemaakt maar zou in het vervolg ze ook zo willen snijden. Misschien erg moeilijk om uit te leggen..maar zou iemand kunnen proberen uit te leggen hoe ik ze zo snijd. Alvast bedankt :) xx
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Het beste is om de aardappel in tweeën te snijden (in de lengte!), en dan vervolgens die twee delen weer in tweeën te snijden, wederom in de lengte. Je krijgt dus 4 kwart-delen, vanaf boven bekeken snijd je dus in feite een kruis-patroon in de aardappel, zie deze afbeelding:

http://img825.imageshack.us/img825/1517/aardappel.png

Daarnaast kun je de aardappel op een alternatieve wijze snijden. Snijd de aardappel eerst in de lengte in tweeën, en volg dan per deel het patroon dat in de tweede illustratie is weergegeven (zijaanzicht).
12 jaar geleden reactie door anoniem
Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ga het binnekort proberen. x
12 jaar geleden reactie door Leen
Hoi,
Ik ga dit morgen maken,maar worden er hete pepers in gebruikt?Die heb ik namelijk gekocht,maar dacht dat ze mild zouden zijn,maar het zijn dus hete pepers.Wordt het dan niet té pittig?Groetjes van Leen
12 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Leen, ik heb gewoon een bepaalde soort peper gebruikt en er totaal niet op gelet of ze heet of mild waren. Het is maar wat jij het lekkerst vindt.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er zalig uit en heeeeel gezond! Ik ga het maken in een ouderwetse Römertopf dat is een oven in een oven van klei. Bedankt voor het recept.
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ah, die ken ik! In de Turkse keuken noemt men dat een:

http://www.google.com/search?hl=nl&q=güveç

(Güveç)

Lijkt behoorlijk op de Römertopf.

Zul je het fijn vinden als ik daar ook recepten voor plaats?
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ja lijkt me super! Ik ben m net aan het ontdekken en echt op zoek naar recepten. Alvast bedankt!
12 jaar geleden reactie door Alkaya
Heb dit in Turkije gemaakt voor mijn schoonfamilie. Viel erg in de smaak, mijn zwager vroeg zelfs of ik het wel écht helemaal zelf had gemaakt of dat zijn moeder stiekem had geholpen :-)
12 jaar geleden reactie door Hülya
Je hebt toch niet alle eer aan jezelf gehouden, hè Kim? :-D
12 jaar geleden reactie door Alkaya
Haha, ik heb je genoemd hoor ;-)
12 jaar geleden reactie door merlale
hoi hulya, kan k ook eerst 2 broodjes afbakken in de oven en erna de vulling van gebruiken? k heb namelijk geen brood meer in huis.. groetjes
12 jaar geleden reactie door Hülya
Dat moet volgens mij geen probleem zijn. Succes!
12 jaar geleden reactie door merlale
dank je voor je snelle antw :) nog 1 laatste vraag die  "rode peper"bedoel je bul biber? k kan die andere link niet openen waar iemand vraagt wat je bedoelde met die rode peper. kusura bakma voor die vragen wat k stel.
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ja klopt, pul biber inderdaad. In het Nederlands heet het paprikavlokken (wist ik eerst ook niet). Geen probleem hoor, ik beantwoord ze met plezier.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Mag je ook gewoon bruin brood gebruiken?
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, volgens mij kan dat ook, nooit gedaan echter dus weet het niet zeker echter.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Welke brood gebruik jij dan? Gewoon turkse brood?
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ik geloof dat ik (Nederlands) wit brood had gebruikt, maar het is allemaal geen ramp als je ander brood gebruikt, Turks brood kan ook.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ben het nu aan het maken....:-) moet nog af wachten of mijn turkse man het lekker vind
12 jaar geleden reactie door anoniem
ik heb het nog niet gemaakt maar het ziet er leuk uit en lijkt mij makkelijk om te maken
12 jaar geleden reactie door anoniem
Mijn vriendin heeft dit gerecht vanavond voor mijn verjaardag klaargemaakt als verrassing omdat we net uit istanbul komen en het was heerlijk. Zij heeft lamsgehakt gebruikt.
Aanrader.
12 jaar geleden reactie door anoniem
moet je brood bij de gehakt toevoegen?
12 jaar geleden reactie door Hülya
12 jaar geleden gewijzigd door Hülya
Zoals in het recept vermeld staat:

"Haal de binnenkant van het brood eruit en doe deze in een kom en meng het met melk"

En even later voeg je daar weer het gehakt aan toe.
12 jaar geleden reactie door anoniem
gebruikt u hiervoor lamsgehakt of enkel runds ,of beide?
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ik wilde even zeggen dat dit gerecht erg geslaagd is, net klaar met het avondeten, helemaal top.

Grt,

Sophie
12 jaar geleden reactie door Hülya
Nee joh! Gewoon twee sneetjes, niet twee hele :-) Je kunt het op de eerste foto ook zien, linksbeneden in de kom, lijkt een beetje op witte purree.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Klopt het dat er 2 hele broden in moeten,op 250 gram gehakt?
Het lijkt me zo veel.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hülya,

Ik wil dit gerecht zeker een keer proberen, het ziet er heerlijk uit!
Maar ik heb een vraag: welk gehakt kun je hiervoor het beste gebruiken, rund of lam?
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ik vermoed van niet anoniem, een grill oven bakt meestal alleen de bovenlaag, terwijl de onderlaag bij dit gerecht minstens zo belangrijk is.
12 jaar geleden reactie door anoniem
moet dit persee in een hete lucht over of kan het ook in een grill oven?
12 jaar geleden reactie door anoniem
gisteren gemaakt, echt super lekkerr.
groetjes marian
12 jaar geleden reactie door anoniem
Mmm dit recept ziet er goed uit hulya !

nasil yapilir tarifi cok guzel aciklamisin

zelfs Oktay Usta kan hier nog een puntje aan zuigen hihi ;D
13 jaar geleden reactie door Hülya
Bedankt voor je compliment Sultan! :-) Laat het me weten als je recepten hebt uitgeprobeerd.
13 jaar geleden reactie door anoniem
beste Hulya,

Mijn complimenten voor tijd en de energie die je steekt in al deze recepten. Je maakt de Turkse keuken bekend en toegankelijk onder vele mensen. Vooral de duidelijke foto's maakt het makkelijker om de recepten te proberen.

Selamlar Sultan
13 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Die methode bestaat ook, dus dat alles ondergedompeld is (min of meer) en dan de oven in gaat. Dan wordt het gerecht in de oven gekookt als het ware.

De keerzijde van die methode is dat de aardappels dan erg zacht worden en zelfs deels uit elkaar vallen, dat is jammer, want persoonlijk vind ik aardappels die wat harder en krokanter zijn veel lekkerder bij dit gerecht.

Groetjes,

Hulya
13 jaar geleden reactie door anoniem
Ben het nu aan het maken, wacht tot de oven is voorverwarmd en dan gaat ie de oven in.
Het gehakt was wel erg plakkerig. kreeg er geen mooie bolletjes van maar ja hoop dat het goed zal smaken! Bedankt!
13 jaar geleden reactie door anoniem
Nou het was gisteren heerlijk geworden! Mijn man was helemaal blij! Alles is op gegaan wat goed zeg!
Alleen mijn schoonmoeder deed altijd iets van water erbij toevoegen, dus dat alles onder water staat en dan de oven in. Kan ik dit ook gewoon toevoegen?
13 jaar geleden reactie door anoniem
hmm klinkt heerlijk,, ben benieuwd hoe het smaakt,
zal wel heel pittig zijn...
ga het volgende weekend maken nu dan maar voorbereiden op de recepten..
13 jaar geleden reactie door Hülya
Bakpoeder doe je in het gehakt i.v.m. het brood wat er ook in zit, dit zorgt ervoor dat het geheel een beetje gaat rijzen en iets luchtiger wordt. Mocht er te veel zout en peter in zitten, dan ben ik bang dat je te grote theelepels gebruikt. Één theelepel is ongeveer 5 ml.
13 jaar geleden reactie door anoniem
Heb het gemaakt maar het was veel te zout en er zat veel te veel peper in, was daardoor helaas mislukt.
Dat van de bakpoeder zou ik idd ook willen weten.
Overigens heerlijke recepten hier hoor, ga het morgen weer maken maar dan met minder z&p.
13 jaar geleden reactie door anoniem
waarom moet ın de gehakt bakpoeder ın doen dat zou ık wel eens wıllen weten
13 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk! Heb dit afgelopen weekend gemaakt. Ik vond 't gehakt wel wat zout, maar dat is makkelijk aan te passen voor de volgende keer! Super stappenplan!
13 jaar geleden reactie door Hülya
Hmm, dat is vreemd, zou het kunnen omdat de oven niet voorverwarmd was? (ben ik helaas vergeten in het recept te schrijven). Hoe dan ook, ik heb het recept aangepast, van een half uur naar "30 à 45 minuten in de oven". Bedankt voor je reactie.
13 jaar geleden reactie door anoniem
Vandaag dit recept gemaakt. Was heerlijk. Ik moest het gerecht wel iets langer in de oven laten, omdat de aardappelen nog niet gaar waren na een half uur.
13 jaar geleden reactie door Hülya
Daar ben ik erg blij om, anoniem! :-) Wat betreft afkomst, moeilijk te zeggen, aardappelen met köfte worden overal gemaakt in Turkije, zijn zeker niet regio-afhankelijk. Maar köfte op zichzelf komt natuurlijk uit het Midden-Oosten.
13 jaar geleden reactie door anoniem
ik heb dit zaterdag klaargemaakt, het was superlekker. Mijn Turkse man die heeft gesmuld :).  Hij vroeg zich af uit welke regio van Turkije dit recept afkomstig is. Ik vind het een beetje in de genre van Izmir köfte.
13 jaar geleden reactie door Marja Brouwer-Bal
Heerlijk ik ga aan de slag ,even kleine inkopen doen,en spullen maar,
Dinsdag terug gekomen uit Turkije,dit gaat ons zeker smaken,
13 jaar geleden reactie door anoniem
Ben gek op aardappelen. Dit ziet er echt super uit. Ga het meteen dit weekend maken.
13 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er yummie yummie uit hoor, dank.

Meer stap-voor-stap recepten:

228,567x bekeken
  • gevulde köfte
  • 4 personen
  • 90 min
Köfte 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 54 reacties
11,127x bekeken
  • erwtennoedels met kaas
  • 4 personen
  • 90 min
Pasta 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 16 reacties nieuw recept
74,568x bekeken
  • groente allegaartje
  • 4 personen
  • 90 min
Groente gerechten 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 28 reacties nieuw recept
25,781x bekeken
  • deeglaagjes
  • 4 personen
  • 90 min
Börek 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 7 reacties nieuw recept


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)