Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Sarma

sarma turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Beschrijving

Volgt binnenkort.

Aantal personen

8

Bereidingstijd

90 min

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • halve eetlepel tomatenpuree
  • 100 gram gehakt
  • een bosje peterselie
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 glas rijst
  • 40 druivenbladeren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (voor op de sarma zelf)
  • 1 citroen (voor op de sarma zelf)
  • 1 beker gekookt water (voor op de sarma zelf)
     

Bereiding van het gehakt:

  • Doe de ui, tomaat, tomatenpuree, zonnebloemolie, peterselie en het gehakt in een kom.
  • Voeg de rode peper, zwarte peper en het zout ook in de kom bij het gehakt.
  • Was de rijst en laat het zeven zodat het water eruit kan. Doe de rijst daarna in de kom.

  • Meng met je handen alles tot één geheel.

Bereiding van de sarma zelf:

  • Was de druivenbladeren en laat het 5 minuten in warm water stan zodat het makkelijker is om mee te werken. (Als ze uit de winkel komen, laat de druivenbladeren ongeveer een half uur in warm water staan. Dit doe je zodat het zout eruit gaat.)
  • Pak een druivenblad. Doe een beetje gehakt op de onderkant van het blad.

  • Rol het onderste stukje van de blad over het gehakt heen.

  • Sluit de uiteindes naar binnen toe. Rol het geheel helemaal naar de bovenkant toe.

  • Nu hoor je een vingervormige Sarma te hebben.
  • Doe alle Sarma’s in een pan. Doe de zonnebloemolie over de Sarma’s heen.
  • Voeg ook het water bij de Sarma’s.
  • Snijd de citroen in schijfjes en plaats deze bovenop de Sarma’s. Laat de Sarma’s zo staan totdat het water begint te koken. Als het begint te koken, doe je het vuurpitje omlaag en laat je de sarma’s 45 minuten staan.

  • Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!

sarma turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Sarma
Beoordeling: 4/5
Reacties: 69
Auteur:
Publiceerdatum: 01-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Sarma
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Beschrijving Volgt binnenkort. Aantal personen 8 Bereidingstijd 90 min Ingrediënten: 1 ui 1 tomaat halve eetlepel tomatenpuree...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

69 reacties

5 maanden geleden reactie door anoniem
Het is echt heel vies echt niet te vreten dit is niet aangeraden ik zat de hele avond te kotsen
2 jaar geleden reactie door anoniem
Een overheerlijk recept....maar ik heb een vraagje over het druivenblad..
Onze druivenstok heeft enorme uitlopers met fantastisch mooie bladeren en hangt tevens vol met druiven...jammie!!
Die bladeren,kan ik die nu al eraf halen en bewaren of moet je die meteen gebruiken?
Ik ga het nu namelijk nog niet maken...vandaar mijn vraag.
En zo ja, hoe moet ik ze bewaren??
Zodat ik ze een andere keer wel kan gebruiken.
Alvast dank voor het antwoord.

En super bedankt voor de heerlijke ecepten.

Aniet
4 jaar geleden reactie door anoniem
Salamoehaleikom, kan je sarmabladeren ook rauw eten? Alvast bedankt. Mvg
8 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi. Heb alles klaargezet. Maar.. moet de rijst ongekookt erbij of moet die eerst gekookt worden voordat je alles samenvoegt?
Groetjes Chrissy
7 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Chrisrry, rijst moet ongekookt zijn wanneer je het mengt.
8 jaar geleden reactie door anoniem
Salaam Huliya,

Kan je het gehakt ook ervoor bakken of iets want zo rauw in de wijnbladeren lijkt mij niet zo goed. ik snap dat t nog kookt, maar voor mijn gemoedsrust kan ik t ook bakken of iets dergelijks heb je er ervaring mee. Doe je het weleens?
8 jaar geleden reactie door anoniem
45 minuten pruttelen bij, 60 graden gaan de meeste vervelende bacterien al dood, ik zou het gewoon volgens het recept doen.
9 jaar geleden reactie door anoniem
mijn lievelings recept .woon in adana en heb net op de markt de bladeren gekocht .kook het wel zonder vlees .mijn voorkeur .
9 jaar geleden reactie door anoniem
hmm heel lekker ik heb het ook geproefd een keer maar ik vond het niet zo lekker....
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi, ik zie dat jij geen knoflook gebruikt. Mijn schoonmoeder komt uit gaziantep en zij doen zuurtjes in het water. In plaats van rijst gebruikt zij ook wel eens Bulgur.
9 jaar geleden reactie door feej
Hallo,

Ik heb een vraagje.
Is het erg als ik de rijst beetje kook en het gehakt.
En moet je de sarma laten koken in water? 45 min lang?
Moeten de sarma ondergedompeld zijn in het water? Hoeveel water moet er in een pan.
Alvast bedankt
9 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er lekker uit en niet moeilijk om te maken. Ik ga het zeker eens proberen zodra de druiventakken weer bladeren krijgen
9 jaar geleden reactie door anoniem
Kan ook met voorgekookte spitskool blad zonder nerf.
9 jaar geleden reactie door anoniem
Merhaba Hülya,

Vandaag de sarma gemaakt. Ze zijn goed gelukt en waren heerlijk. Mijn vriend had het over sarma van bietenbladeren. Dit recept moet erg lekker zijn. Echter kan ik het recept niet terug vinden op het internet. Heb jij toevallig het recept of weet je waar ik deze kan vinden?

Alvast bedankt.

Groetjes,
Marcella
9 jaar geleden reactie door anoniem
cok guzeler hulya bugun ondan yaptim tadi ve acesi cok i mis
9 jaar geleden reactie door anoniem
Moeten de sarma's onder water staan, als het water gaat koken?
10 jaar geleden reactie door Jihane
Hallo Hulya,

Ik heb sarma gemaakt met verse druivenbladeren uit de tuin. Ik heb ze heel lang laten liggen in kokend heet water met zout en dat water een paar keer ververst. Toch bleven de druivenbladeren hard, hoe kan dit?

Groetjes, Jihane
10 jaar geleden reactie door anoniem
ja, bij mij blijven ze ook hard en lichtgroen, niet die mooie donkergroene kleur van de foto..

wat doe ik verkeerd?
10 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb de druivenbladeren ook uit de tuin gebruikt. Ik heb ze een nachtje in kokend heet water gezet en ze waren goed.
10 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Jihane! Heb je ervoor gezorgd dat je geen zout hebt toegevoegd aan het water zelf? Laan ze anders inderdaad een langere tijd in kokend heet water staan, zoals degene hierboven mij voorstelt. :-)
10 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo ik heb vanavond de druivenbladeren in een kom met koud water gedaan en in de koelkast gedaan , is dat erg ? Ik wil namenlijk morgen de sarma's maken :)
Hopenlijk gebeurd er niets met de bladeren ?
10 jaar geleden reactie door anoniem
10 jaar geleden gewijzigd
Hoi Hülya,
Vandaag voor het eerst gemaakt, en perfekt gelukt, mmm,
laat mijn Turkse collega het proeven !
Ik heb gewone Risotto rijst gebruikt, heerlijk ! En een paar bladeren op de bodem gedaan.
Ook et Sote gemaakt !'Morgen smullen..
Maris
10 jaar geleden reactie door anoniem
hallo ik wil deze ook heel graag maken maar de smaak is lekker ik kan ze zelf heel lang laten in de kom waar ze moeten garen maar  de blaren blijven hard wat kan ik daar voor doen
10 jaar geleden reactie door Dolly Astrid
Die druivenbladeren komen uit een pak van diepvries
Hoelang moeten die in warm water liggen
Grt
10 jaar geleden reactie door Dolly Astrid
Hallo,moet het gehakt nie eerst gebakken worden
En ryst eerst afkoken of nie?
En hoeveel water mag er op laatst by om dit gerecht te laten koken
Groetjes
10 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Dolly Astrid
Het gehakt en de rijst hoeven niet gebakken en gekookt.
Ik gebruik altijd een hele grote beker met water ongeveer zo groot
als de middelste drinkbeker van de mac donalds.
Hoop dat je er iets aan hebt

Groetjes Kimberly
10 jaar geleden reactie door anoniem
Jullie zijn super  er staan hele lekkere recepten
10 jaar geleden reactie door anoniem
ik heb een vraag,
ik heb ze gisteren gemaakt maar denk iets teveel water hihi
hoeveel water moet er in om ze te koken?
10 jaar geleden reactie door anoniem
Kook eerst het rijst dan is die al lekker zacht
10 jaar geleden reactie door anoniem
Heb sarma gisteren voor het eerst gemaakt en het was gelukt en ook lekker dank u wel hoor,ik wil vragen of je het ook in de vriezer kan bewaren? Ili
10 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, dat kan zeker! Sterker nog, ik doe niet anders :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
merhaba,

wat doe je fout als de bladeren onderin de pan aangebrand zijn??

vorige keer yaptim ama onderkant was verbrand ik wil ze vandaag weer maken wat heb ik fout gedaaan??:))

groetjes yildiz
10 jaar geleden reactie door anoniem
Je moet wat bladeren op de bodem van de pan leggen, zo branden degene er boven op niet aan!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb vandaag de Sarma's gemaakt , ze zijn goed gelukt , en ze zijn heerlijk.
11 jaar geleden reactie door anoniem
moet je de sarma's in een pan met zonnebloemolie en water en die schijfjes citroen in die pan laten koken op het laagste vuurtje en circa 45 minuten?
Ik wil het dolgraag proberen, kunt u me helpen met dat laatste probleempje?
bij voorbaat dank.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hüyla!
Dankje voor de lekkere recepten. Ik had dit laatst gemaakt en het was er goed gelukt! Nu is mijn vraag wat is lekker om erbij te eten? (behave een yoghurtsausje)
10 jaar geleden reactie door Hülya
Bijvoorbeeld gestoofd vlees gaat er prima bij!
11 jaar geleden reactie door anoniem
De sarma's zijn heerlijk! Ik heb het al vaker gemaakt met recepten van andere sites maar dan was de vulling smaakloos.. Ik heb bij jouw recept wel 2 tl rode peper ipv 1 tl toegevoegd, mijn man houd namelijk van pittig. En door het water wat je over de Sarma giet ook  salça  gedaan. Mijn complimenten voor jouw hele site! Ik haal er veel recepten vanaf om te maken!
En alles lukt ook in 1 keer! Ga zo door :-)
Groetjes Linda
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je Linda, fijn dat je er zo goed gebruik van maakt! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo......
ik heb dit geproeft en vind het Heerlijk,
recept heb ik genoteerd en ga het zelf uitproberen.....
ik ben zelf een molukse en hou heel erg van koken !



gr.Nona
11 jaar geleden reactie door Hülya
Super om te horen Nona, laat je het me weten hoe ze zijn geworden?
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reshown
Kun je me zeggen wat je bedoelt met rode peper is dit cayenne peper ?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Het gaat om "Paprikavlokken", geen cayenne peper.

Mvg,

Hulya
11 jaar geleden reactie door anoniem
de lekkerste eten is het en manti is ook heel lekker
11 jaar geleden reactie door anoniem
hoi hulya,

Ik ga nu sarma maken maar hoeveel water moet je erop doen als je het gaat koken??
11 jaar geleden reactie door Leen
Mmmmmm.....vorige week nog gemaakt,lekker hoor
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoort er niet een yoghurtsausje bij? Mijn dochter heeft dit laatsat gegeten bij haar Turkse vriendinnetje. Misschien heb je een recept daarvoor??
groet, Mariska
11 jaar geleden reactie door anoniem
Meestal wordt het in gewone Turkse yoghurt gedipt. Soms wordt er ook een zure variant gemaakt door wat citroensap en zout door de yoghurt te doen.
11 jaar geleden reactie door Leen
Heb net alles klaar gezet,en ga lekker aan de slag met dit recept,deze heb ik nog niet eerder gemaakt,maar zal vast wel goed komen.Ik vindt het wel leuk om even te vertellen,dat ik in mijn voorraadhok,die is zo'n beetje 2,5x5 mtr,ook een speciale Turkse afdeling heb,met allemaal dingen die je gewoon in huis moet hebben,als je ineens zoals ik nu,een ontzettende drang heb om Turks te gaan kopen,je hoeft dan alleen het verse spul nog maar te kopen.Groetjes Leen
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi, geweldige site! Nu kan ik al die lekkere dingen maken die mijn Turkse ex schoonzus vroeger ook altijd maakte. Kan niet wachten!!! Maar even een vraagje! Klopt het dat je ook, als alle sarma's in de pan zitten, er water met een beetje salca er over heen kan doen? Volgens mij deed zij dat namelijk altijd, de sarma's waren ook altijd een beetje rood gekleurd daardoor volgens mij. Gr Regina
11 jaar geleden reactie door anoniem
Vanavond het gerecht gemaakt. En???? Het is heerlijk!! Maar ja met zo'n duidelijke uitleg kan het ook niet mis gaan. Mijn collega's zijn blij met de jullie, want ik neem alles mee naar het werk.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Leuk om te lezen! Eet smakelijk. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi hulya,
Je site is helemaal geweldig! Vandaag wil ik jou sarma maken alleen heb ik tuzlanmis sarma in de diepvries liggen hoelang moet ik die in het kokend water houden voordat ik ermee ga beginnen en voor al het zout eruit is? En moet ik het water af en toe vervangen? Gr zeynep
11 jaar geleden reactie door Hülya
Merhaba Zeynep,

Ik zou geen kokend water gebruiken (anders smelten de druivenbladeren weg), ik zou liever lauw-warm water gebruiken en dan ongeveer voor 15 minuten, dan zou het zout er wel uit moeten zijn. Na die 15 minuten, nog even de druivenbladeren in een zeef onder de koude kraan houden, en dan moet het prima zijn om gevuld te worden.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik vind het echt lekker  ik probeer om alle recepten maken elke keer neem ik een recepte en gaat goed .
11 jaar geleden reactie door Hülya
Blij dat ze goed gaan! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Turkse eten zijn lekker
11 jaar geleden reactie door anoniem
uitstekend recept,en het is goed gelukt.Het is ook lekker met yogurt.Met de gr. van Ank Krab.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Fijn dat het gelukt is!
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hi Hulya, ik ben van plan om vandaag alvast dit recept voor morgen te maken, is dit aan te raden? En ik heb geen magnetron (erg he) en kan ik de sarma's in een pan opnieuw opwarmen met water of olie? Dan heb ik nog een vraag namelijk kun je misschien sugestie's geven wat ik morgen ivm het einde van de Ramadan nog meer kan maken? Dus wat mag in principe niet ontbreken, zowel hartig als zoet? Nogmaals complimenten voor deze site met alle heerlijke recepten die je zo goed uitlegd en fantastisch smaken! Groetjes Mira
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Mira,

Sarma's kun je makkelijk opwarmen in de magnetron, dat is geen probleem. Ik raad je aan om sarma samen met een willekeurige meze te maken (zie navigatiebalk helemaal boven).

Qua recepten ivm ramadan, ik kan je toetjes zeer aanraden, denk aan Sekerpare, Irmik Helvasi, Yogurt Tatlisi, et cetera, al deze recepten staan op de site, je kunt ze terugvinden onder de categorie Nagerechten, in navigatiebalk boven.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hi ik zag net je suikerfeestgerechten pas! Ik ben van plan om naast de sarma's met yoghurt ook de koftes op een spiesje te maken, de linzenkoftes, mercimek corba, en bedacht om een zachte gegrilde ontvelde, auberine salade te maken met ui, knoflook, groene peper, tomaat en olie en azijn, met su borek en als zoetigheid, die pompoen als ik die kan krijgen of anders sutlac, daarbij wil ik dan fruit en baklava serveren die ik voor morgen wel koop gezien mijn sterkste kant helaas bakken niet is en ik denk ik met deze gerechten lang ik de keuken zal staan. Denk je dat dit een goede samenstelling is? Dankje groetjes Mira
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hi onze reakties kruisten elkaar net maar bedankt! Over de sarma's nog even, ik heb juist geen magnetron en kan ik ze dan in een pannetje opwarmen? Bij nader inzien heb ik misschien een te groot menu voor morgen samengesteld met te weinig zoet? We zijn maar met zijn 4en maar wou ook wat eten weg geven.
12 jaar geleden reactie door Hülya
Mira, dat zou eventueel kunnen, in een pannetje, maar om eerlijk te zijn heb ik dat nooit gedaan. Trouwens, je kunt sarma ook prima koud eten he, dat doen wij ook zo vaak.
12 jaar geleden reactie door anoniem
hoi hoi

wil even de andren laten weten dat je de druiven bladeren
ook klaar vacum verpakt krijgt en die dan even 2 min moet laten koken
in alleen maar water.

groetjes germaine
12 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hülya,
allereerst bedankt voor het recept met de handige foto's.
Ik heb een vraagje over de druivenbladeren:
nadat ik ze vers uit de tuin heb geplukt, moet ik ze niet eerst een paar dagen in zuurwater zetten of iets dergelijks? (van sommigen heb ik gehoord dat ze die eerst een paar dagen laten weken in zuur)

Alvast bedankt voor het antwoord!

Groetjes, Lidya
12 jaar geleden reactie door Lucienne
Mijn ervaring is dat dat niet nodig is. Ik heb ze ook zo uit de tuin in kokendheet water gedaan, en de sarma was zeer goed gelukt.
12 jaar geleden reactie door Hülya
Zoals Lucienne al zei, het is eigenlijk niet nodig. :-) Gewoon gelijk na het weken in gekookt water gebruiken, zuur water hoeft niet.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi,
Ik wil vandaag sarma maken.
Maar is het de bedoeling dat ik de rijst en gehakt van te voor kook,
of juist niet.

Ik hoor graag je reactie,
groetjes Kim
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Kim,

Nee, dat is niet nodig.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

Super bedankt voor je snelle reactie, ik heb er voor de zekerheid gewoon een bord op gedaan, ze staan nu al een half uur op in de pan en ze zijn nog niet uit elkaar gevallen!!! Jippie!!!
Echt super jouw recepten!!! En de kofte gisteren met aardappel, peper en tomaat in oven was ook kei goed gelukt! Aardappel was gaar geworden! Super bedankt voor je adviezen!

Gr Martine
12 jaar geleden reactie door Hülya
Geweldig om te horen Martine! :-) Heb je yoghurt in huis? Dan raad ik je aan om de sarma's met yoghurt te eten, gewoon in dompelen en wegwerken, super lekker!
12 jaar geleden reactie door martine
Hoi Hulya,

Heb de sarma gisteren ook met yoghurt gegeten. Ja ben met een turk getrouwd dus weet inmiddels wel dat de yoghurt hierbij niet mag ontbreken, haha!

liefs Martine
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya,

Moet er geen bord op de sarma zodra je het gaat koken?? Ik zie dat namelijk alle turken altijd doen anders valt toch alles uit elkaar?? Ik ga het over een half uur opzetten en hoop dat ik voor die tijd nog een antwoord van je krijg! Bedankt alvast!

Groetjes Martine
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Martine,

Dat kun je doen, maar is niet noodzakelijk, een bord is meer noodzakelijk bij dolma's:

http://www.turksekok.nl/490/kuru-patlican-biber-dolmasi
http://www.turksekok.nl/642/bulgurlu-biber-dolmasi
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hartstikke bedankt voor de recept, mijn vrouw heeft het voor me gemaakt zoals beschreven, en ik geef het een 10!
12 jaar geleden reactie door Mama van Mansur
Salaam Hulya,
Bedankt om zo een leuke site te maken met lekkere Turkse gerechten.
Ik ben Algerijnse en mijn man is Turk, dus hij zal blij zijn dat ik tijdens de ramadan zijn lievelings eten op tafel kan zetten :-D.
Ik heb een vraagje, hoe kan ik de sarma bewaren? Hoelang in de koelkast en kan dit ook in de vriezer?
Dank u!
Groetjes Fatima
12 jaar geleden reactie door anoniem
Zo, de sarma zit in de pan, de helft met en de helft zonder gehakt. Heb eigen druivenbladeren gebruikt. Ben heel benieuwd naar het resultaat, heb het nog nooit zelf gemaakt. De köfte staat klaar om in de grillpan te gaan, en nu verder met de sehriye corbasi. Dat wordt met de cacik een lekker Turks avondje!!
Bedankt voor je geweldige en duidelijke recepten!!

Meer stap-voor-stap recepten:

84,033x bekeken
  • köfte van linzen
  • 8 personen
  • 60 min
Groente gerechten 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 38 reacties vegetarisch recept
68,039x bekeken
  • ingemaakte groente
  • 4 personen
  • 90 min
Ingemaakte groente 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 427 reacties vegetarisch recept
69,893x bekeken
  • laagjesbrood
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties
61,170x bekeken
  • turks brood
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)