Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Sarma

sarma turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Beschrijving

Volgt binnenkort.

Aantal personen

8

Bereidingstijd

90 min

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • halve eetlepel tomatenpuree
  • 100 gram gehakt
  • een bosje peterselie
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 glas rijst
  • 40 druivenbladeren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (voor op de sarma zelf)
  • 1 citroen (voor op de sarma zelf)
  • 1 beker gekookt water (voor op de sarma zelf)
     

Bereiding van het gehakt:

  • Doe de ui, tomaat, tomatenpuree, zonnebloemolie, peterselie en het gehakt in een kom.
  • Voeg de rode peper, zwarte peper en het zout ook in de kom bij het gehakt.
  • Was de rijst en laat het zeven zodat het water eruit kan. Doe de rijst daarna in de kom.

  • Meng met je handen alles tot één geheel.

Bereiding van de sarma zelf:

  • Was de druivenbladeren en laat het 5 minuten in warm water stan zodat het makkelijker is om mee te werken. (Als ze uit de winkel komen, laat de druivenbladeren ongeveer een half uur in warm water staan. Dit doe je zodat het zout eruit gaat.)
  • Pak een druivenblad. Doe een beetje gehakt op de onderkant van het blad.

  • Rol het onderste stukje van de blad over het gehakt heen.

  • Sluit de uiteindes naar binnen toe. Rol het geheel helemaal naar de bovenkant toe.

  • Nu hoor je een vingervormige Sarma te hebben.
  • Doe alle Sarma’s in een pan. Doe de zonnebloemolie over de Sarma’s heen.
  • Voeg ook het water bij de Sarma’s.
  • Snijd de citroen in schijfjes en plaats deze bovenop de Sarma’s. Laat de Sarma’s zo staan totdat het water begint te koken. Als het begint te koken, doe je het vuurpitje omlaag en laat je de sarma’s 45 minuten staan.

  • Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat, eet smakelijk!

sarma turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Sarma
Beoordeling: 4/5
Reacties: 68
Auteur:
Publiceerdatum: 01-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Sarma
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Beschrijving Volgt binnenkort. Aantal personen 8 Bereidingstijd 90 min Ingrediënten: 1 ui 1 tomaat halve eetlepel tomatenpuree...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

68 reacties

11 jaar geleden reactie door anoniem
Ooooo wat lekker!
Als ik dit maak voor Turkse gasten, wat kan ik er dan het beste bij serveren?
Alvast bedankt!!!!

Liefs Aria
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Aria,

Sarma serveer ik doorgaans met deze soep:

http://www.turksekok.nl/41/yogurt-corbasi

Tevens voorzie ik de sarma ook wat van yoghurt, eventueel in een apart kommetje.
11 jaar geleden reactie door anoniem
dat ziet er erg lekker uit, ik ga proberen om dit ook
te maken ,dankje mooi recepten ik altijd proberen  maken :)
11 jaar geleden reactie door Leen
Ben er nu bezig,ga de wijnbladeren nu vullen met het heerlijk ruikende mengsel.
11 jaar geleden reactie door anoniem
dit ziet er heerlijk uit, ik vroeg me af als je het zo rolt of het dan goed blijft zitten en niet uit elkaar valt?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Jazeker, ze blijven goed zitten, omdat je natuurlijk ook zonnebloemolie over de sarma giet. Dit zorgt ervoor dat de goed aan elkaar blijven kleven.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Het ziet er echt heerlijk uit! Ik ben vanochtend meteen naar de turkse supermarket geweest en heb alle ingredienten gehaalt. Nu hadden ze geen druivenbladeren maar wel wijnbladeren, de vrouw uit de winkel zei dat deze ook goed voor Sarma kon worden gebruikt.. Kan dit ook echt? En zit er dan verschil in smaak?
11 jaar geleden reactie door Hülya
In essentie is het hetzelfde product, alleen onder een andere naam. Zorg er wel voor dat je verse bladeren koopt, vergeet ze ook niet goed in warm water te weken in het begin. Succes, laat me weten hoe het is georden!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ze hadden overigens ook de rode peper poeder niet, of bedoelde u 1 theelepel rode peper? Als u de poeder variant bedoelt, wat is een goed alternatief?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Rode peper heb ik eigenlijk verkeerd vertaald, het gaat om "pul biber", in het Nederlands: paprikavlokken. Als je bij een Turkse minimarket vraagt om Pul biber (spreek uit als: Poel bie-bèr), dan weten ze direct waar je naar vraagt. Overigens, in principe kun je bij dit gerecht alles gebruiken wat rood en pittig is :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hülya,

Ik heb wijnbladeren bij de Turkse winkel gekocht. Ze waren vacuüm verpakt. (Heb gewoon maar iets uitgezocht omdat ik geen idee heb welke het beste zijn).
De vulling is prima geworden maar de wijnbladeren blijven ongaar en taai, zelfs na een uur koken. Heb ik de verkeerde soort gekocht. Ik heb ze vooraf laten weken in warm water en verder al je aanwijzingen gevolgd. Omdat de vulling heerlijk is heb ik ze in de diepvries gedaan in afwachting van je antwoord.

Groetjes,
Aukje
11 jaar geleden reactie door Hülya
Oei Aukje, dat heb ik nou ook heel vaak als ik uit de winkel koop, sommige zijn prima mee te werken, en andere zijn inderdaad zoals je zegt te taai.

Soms heb je jammer genoeg de pech dat je taaie wijnbladeren koopt.

Ik zou van te voren in plaats van een half uur, de bladeren dan maar een uur in warm water houden en kijken of dat helpt (vernieuw na een half uur wel het afgekoelde water met warm water).

Als dat niet helpt, dan moet je de boel gewoon door laten koken, zelfs langer dan een uur, ik ben bang dat er niets anders op zit.

Ik pluk deze wijnbladeren vers uit de tuin, dat werkt altijd prima :-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Ik heb vandaag sarma gemaakt en het is super lekker geworden, net zoals die ik van mijn turkse buurvrouw .
Recepten zijn heel duidelijk en kunnen haast niet fout gaan.
ga zo door meid.

groetjes louisa
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Louisa,

Dank voor de complimenten! Veel plezier met de recepten.

Groetjes,

Hulya
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Mascha,

Ben blij dat je het recept handig vindt, laat me weten hoe het is geworden! :-)

Groetjes,

Hülya
12 jaar geleden reactie door anoniem
Dankjewel, eindelijk eens een duidelijk recept! X Mascha
12 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Nad en Ilse,

je kan dezelfde ingrediënten gebruiken. Ik zal er eens goed naar kijken, het maken en proberen recept online zetten!

Groetjes,

Hülya
12 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

yaprak sarma was heel goed gelukt en was heerlijk, en nu was mijn vraag ook zou je ook een keer die andere sarma willen maken met (met witte of zuur kool bladderen weet niet welke precies wordt gebruikt).

bedankt voor al je goeie recepten...

alvast bedankt.

groetjes  nad
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,, ik wil graag een keer de witte sarma maken . Met koolbladeren geloof ik . Gaan daar gewoon dezelfde ingrediënten in ?                                                                                                           Groetjes Ilse
12 jaar geleden reactie door Hülya
Dina,

Ik gebruik 'gewone' Turkse rijst (te vinden in iedere Turkse minimarket). Maar in principe kun je ook Basmati rijst gebruiken, het zal allemaal niet zo verschillen qua bereiding, het zal 'm hooguit in de smaak zitten.

De uien en tomaten kun je het beste snijden i.p.v. raspen om het zo wat meer structuur te geven.

Succes! Houd me op de hoogte.

Groetjes,

Hülya
12 jaar geleden reactie door anoniem
12 jaar geleden gewijzigd
Hallo Hulya,

Wat ben ik gek op deze sarma! Ben blij dat je deze recept hebt geplaats!
Alleen heb een vraagje?... wat voor rijst gebruik je? En moet je de uien en tomaat raspen?
of in hakjes snijden.

Ik ga ze insa allah morgen maken kan niet wachten, na het zien van deze foto heb ik zo zin in deze sarma.

Alvast bedankt!!

LIefs,
Dina
10 jaar geleden reactie door anoniem
ziet er niet heeeeel smakelijk uit....
12 jaar geleden reactie door anoniem
Mmm dit recept ziet er goed uit hulya !

nasil yapilir tarifi cok guzel aciklamisin

zelfs Oktay Usta kan hier nog een puntje aan zuigen hihi ;D
12 jaar geleden reactie door anoniem
Super macha Allah, kan zo alles nu zelf maken, bedankt voor het delen van deze heerlijke recepten.. keep up the good work!!
12 jaar geleden reactie door Hülya
Dat zal je vast lukken met al die foto's! :-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
dat ziet er erg lekker uit, ik ga proberen om dit ook
te maken

Meer stap-voor-stap recepten:

82,327x bekeken
  • köfte van linzen
  • 8 personen
  • 60 min
Groente gerechten 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 38 reacties vegetarisch recept
55,395x bekeken
  • ingemaakte groente
  • 4 personen
  • 90 min
Ingemaakte groente 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 254 reacties vegetarisch recept
68,401x bekeken
  • laagjesbrood
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties
59,209x bekeken
  • turks brood
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)