Mahlep kurabiye

Mahlep kurabiye tarifi recept

Deze Turkse rozen koekjes (mahlep kurabiyesI) worden gemaakt van mahlep. Mahlep heet in het Nederlands: weichsel. De weichselboom is een boom, die behoort tot de rozenfamilie en groeit in landen als Turkije en omgeving.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

45 minuten

Ingrediënten Mahlep kurabiye:

  • 1000 gram Patisserie patentbloem
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 240 ml Turkse yoghurt
  • 480 ml witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel carbonaat (te koop bij Turkse winkeltjes)
  • 1 eetlepel Weichselboom kruiden (Turks: mahlep, te koop bij Turkse winkeltjes)
  • 1 theelepel zout

Ter decoratie:

  • walnoten
  • amandel

Bereiding Mahlep Kurabiye:

  • Scheid het eigeel van het eiwit van 4 eieren. Het eiwit heb je niet nodig.
  • Neem een diepe kom en voeg hier het eigeel van de 4 eieren aan toe. De andere twee eieren gebruiken we straks.

mahlep kurabiye deeg

  • Voeg vervolgens de bloem, zonnebloemolie, yoghurt, basterdsuiker, carbonaat, weichselboomkruiden en het zout toe aan de kom.
  • Kneed deze ingrediënten tot een stuk deeg.
  • Neem nu steeds een stukje deeg tot al het deeg op is.

mahlep kurabiye deeg

  • Rol dit uit naar de vorm van een bal.
  • Vervolgens druk je de bal een beetje plat.

mahlep kurabiye plat drukken

  • Leg deze nu op een ovenplaat.
  • Decoreer dit balletje deeg door er een walnoot of een amandel op te drukken.
  • Mix het eigeel van de overige 2 eieren in een klein kommetje met een garde of een vork (het eiwit hebben we wederom niet nodig). Smeer dit over de balletjes met een kwast.

mahlep kurabiye bakplaat

  • Leg de ovenplaat met de balletjes deeg in een voorverwarmde oven op 180 graden voor circa 20 minuten totdat ze goudbruin kleuren.

Eindresultaat Mahlep Kurabiye:

mahlep kurabiye recept

 

  • rozen koekje
  • 6 personen
  • 45 minuten
Koekjes 11 jaar geleden geplaatst door Hülya
11 jaar geleden gewijzigd door Hülya
  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Mahlep kurabiye
Beoordeling: 4/5
Reacties: 16
Auteur:
Publiceerdatum: 27-01-2013
Keuken: Turks
Categorie: Koekjes
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 0 uur en 45 minuten
Beschrijving: Deze Turkse rozen koekjes (mahlep kurabiyesI) worden gemaakt van mahlep. Mahlep heet in het Nederlands: weichsel. De weichselboom is een...

16 reacties

Moet je die patisserie meel gebruiken of kan je ook bormale meel gebruiken?
8 jaar geleden reactie door anoniem
6 jaar geleden reactie door Hülya
Ik gebruik patentbloem, anoniem. Dat werkt prima.
Als je zonder mahlep doet. Ist het ook goed?
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hey Hülya,

Bedoel je met 480ml witte basterdsuiker, 2 su bardagi?
9 jaar geleden reactie door anoniem
Vandaag samen met de kinderen de koekjes gemaakt. Ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt en rozenwater ipv Mahlep (de Turkse winkel hier had het niet meer). Ze zijn heerlijk !
10 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Is 1 eetlepel carbonaat niet te veel? Ik had ergens gelezen dat teveel carbonaat de koekjes een nare smaak bezorgt?
En heb je ook een recept waarbij je het eiwit kan gebruiken, eitwit van 6 eiren is best zonde om weg te moeten gooien..
10 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo hulya,

Ik heb ze gemaakt, maar ze liepen heel erg uit.
Zo, dat ik vierkante koeken had!
Wat heb ik verkeerd gedaan en kan ik de volgende keer anders doen?
Verder deed de vormniets af aande smaak, hoor. Yummie!

Krimze
Zwolle
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hülya,

Vandaag heb ik deze koekjes gemaakt en ik heb aan alle kanten gesmokkeld (rozensiroop i.p.v. mahlep, een mix van bruine en witte basterdsuiker, een klein deel van de meel vervangen voor broodmeel en Griekse ipv Turkse yoghurt) en nóg zijn ze lekker!

Tip voor de andere koekenbakkers: ik heb half zoveel deeg gemaakt als Hülya in het recept hierboven doet en ik heb 32 koekjes (en geen kleintjes) daaruit gebakken (pastte niet eens op 1 bakplaat). De helft was voor mij dus al ruim voldoende.

Groetjes,
Barbara
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dit soort reacties kan ik waarderen! Onwijs dank voor de aanvulling, Barbara, stel het zeer op prijs.
Ziet er weer geweldig uit, ik ga ze zeker maken, bedankt !!

Groet,
Joop
11 jaar geleden reactie door anoniem
dat ziet er lekker uit, ga ik zeker eens proberen.
groetjes.
11 jaar geleden reactie door anoniem
lijkt me heerlijk,, jammer dat we hier geen turkse winkels in de buurt hebben
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hülya,
Leuke recept. Maar kan ik deze koekjes ook invriezen na het bakken.

Groetjes Nairy
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, absoluut geen probleem.
Is het echt 1000g bloem??of bedoel je 100?
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Jazeker, gewoon 1 kilogram bloem, dat is 1 zak. Daar maak je 30+ koekjes van. Als dat je te veel lijkt, kun je de ingrediënten uiteraard halveren. Wat je ook kunt doen is een deel van de koekjes invriezen, als er visite langskomt heb je gelijk wat om te serveren.
Dag Hülya,

Wat ziet dat er lekker uit. Ik ga ze zeker maken! Dank je wel voor je lekkere tips.

Patricia
11 jaar geleden reactie door anoniem
Dat ziet er heerlijk uit! Ga het binnenkort proberen.
Dank je wel!
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Succes!
zeer goed
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dat is het zeker. :-)
Heb ze wel eens geproeft van de Turkse bakker , nu ga ik zelf maar eens maken!
11 jaar geleden reactie door anoniem
11 jaar geleden reactie door Hülya
Veel kookplezier! :-)