Patatesli susamli pogaca, of ook wel 'gevulde broodjes met aardappel en sesamzaad'. Deze broodjes bevatten een heerlijke aardappelvulling, aangevuld met ui en specerijen. Het toegevoegde sesamzaad geeft deze broodjes net dat even extra. Deze broodjes vullen de maag prima en zijn dus geschikt voor het zowel onbijt, alsmede lunch en avondeten.
Aantal personen:
8 personen
Bereidingstijd:
90 minuten
Ingrediënten voor het deeg:
-
600 gram meel
-
20 gram verse gist
-
1 ei
-
80 ml melk
-
80 ml zonnebloemolie
-
160 ml lauw water
-
2 theelepels zout
Ingrediënten voor de vulling:
-
50 gram gehakt
-
500 gram voorgekookte aardappelen (niet volledig laten koken, hooguit een half uurtje, ze moeten dermate hard blijven dat ze nog in blokjes gesneden kunnen worden)
-
1 ui
-
2 theelepels tomatenpuree (Turks: domates salçasi)
-
2 theelepels paprikapuree (Turks: biber salçasi)
-
80 ml zonnebloemolie
-
3 theelepels zout
-
2 theelepels zwarte peper
Ter decoratie:
-
Eigeel
-
2 eetlepels sesamzaad
-
1 eetlepel zonnebloemolie
Bereiding van het deeg:
-
Scheid het eiwit van het ei en bewaar het eigeel voor later. Het eiwit gebruiken we nu als ingrediënt voor het deeg.
-
Meng alle genoemde ingrediënten voor het deeg in een kom.
-
Kneed het deeg goed gedurende 5 minuten.
-
Plaats een doek over de kom en laat het deeg nu 15 minuten rusten zodat het goed kan rijzen.
Bereiding van de vulling:
-
Begin met het grofsnijden van de geschilde ui.
-
Ga daarna over op het snijden van de voorgekookte aardappelen in kleine blokjes.
-
Zet een steelpan op het vuur.
-
Giet de zonnebloemolie erin. Laat de olie even heet worden.
-
Doe dan de uien erin. Laat de uien gedurende 2-3 minuten stoven in de olie.
-
Doe dan het gehakt erin en meng dit geheel gedurende enkele minuten.
-
Voeg daarna beide purees. Meng dit wederom voor 1-2 minuten.
-
Voeg na de puree de aardappelen toe. Meng dit wederom voor 1-2 minuten.
-
Voeg tot slot het zout en de peper toe. Meng dit wederom goed.
-
Haal dan de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
Bereiding van het gerecht:
-
Maak een lange strook van het deeg.
-
Maak hier vervolgens bolletjes van ter grootte van een ei.
-
Rol de bolletjes met een deegroller uit.
-
Plaats wat vulling op de ene helft van het uitgerolde deeg.
-
Vouw vervolgens de ene zijde over de andere heen.
-
Druk de randen goed aan met de vingers.
-
Druk ter decoratie vervolgens met een vork op de randen.
-
Als alle bolletjes klaar zijn, plaats je deze op een bakplaat (met bakpapier op de bodem)
-
Smeer vervolgens met een kwast het eerder bewaarde eigeel over de broodjes (het eigeel kan aangevuld worden met wat zonnebloemolie om de hoeveelheid te doen stijgen)
-
Strooi tot slot nog wat sesamzaad over de broodjes.
-
Doe de broodjes in de oven op 190 graden tot de broodjes goudbruin kleuren (duurt circa 15 tot 30 minuten).
Eindresultaat Patatesli Susamli Pogaca: