Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Patates dolmasi

Patates dolmasi zijn aardappelen met gehaktvulling - en een heerlijk sausje voor extra smaak.

Aantal personen:

6 personen

Bereidingstijd:

90 minuten

Algemene ingrediënten:

  • 10 (stevige) aardappelen
  • 200 gram rundgehakt
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • Bosje peterselie
  • 3 theelepels zout
  • 3 theelepels zwarte peper
  • 3 theelepels paprikavlokken
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 plakjes Nederlandse kaas

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels zout
  • 300 ml gekookt water

Bereiding van de aardappels:

  • Vul een kom met water en voeg er 2 eetlepels zout aan toe.
  • Schil de aardappels. Snijd alvast een stuk van de bovenkant van de aardappels af.
  • Schraap de binnenkant van de aardappels eruit met een normaal mes of schraapmes.

  • Let hierbij op dat de wanden van de aardappels niet te dun worden.
  • Plaats de aardappels nu in de kom met het zoutwater. Laat de aardappels voor een half uur in het zoutwater weken.

Bereiding van de gehaktvulling:

  • Snijd de ui en peterselie in kleine stukjes.
  • Laat de roomboter in een koekenpan smelten. Voeg na enige tijd het gehakt toe.
  • Voeg de gesneden uitjes toe wanneer het gehakt halfgaar is.

  • Wanneer de uitjes doorzichtig van kleur zijn geworden, dien je de stukjes peterselie samen met de zwarte peper, paprikavlokken en het zout, toe aan de pan.

  • De vulling is gereed wanneer het gehakt helemaal gaar is.

Bereiding van de saus:

  • Smelt de roomboter in een koekenpan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en verspreid deze goed in de pan.
  • Giet daarna gekookt water in de koekenpan en voeg tot slot het zout toe.

  • Roer dit geheel even door.

Afwerking van het gerecht Patates Dolmasi:

  • Snijd de tomaten in plakjes.
  • Pak een diepe ovenschaal en vul dit met de aardappelen. Zorg ervoor dat de aardappelen rechtop staan.
  • Vul de aardappelen met de gehaktvulling.

  • Vervolgens leg je een plakje tomaat op de aardappelen.
  • Giet een deel van de saus in de ovenschaal en het andere deel over de aardappelen zelf.

  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 30 tot 45 minuten - in ieder geval tot de aardappelen goud/bruin gekleurd zijn.
  • Haal de ovenschaal uit de oven. Plaats vervolgens kleine plakjes kaas op de aardappelen.

  • Leg de ovenschaal nog even gauw in de oven voor een minuut of twee, zodat de kaasplakjes op de aardappels kunnen smelten.
  • Haal de schaal uit de oven. De Patates Dolmasi is nu klaar om geserveerd te worden.

Eindresultaat:

  • Printen
Naam recept: Patates dolmasi
Beoordeling: 4/5
Reacties: 36
Auteur:
Publiceerdatum: 22-07-2013
Keuken: Turks
Categorie: Dolma
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Patates dolmasi zijn aardappelen met gehaktvulling - en een heerlijk sausje voor extra smaak. Aantal personen: 6 personen ...

36 reacties

1 jaar geleden reactie door anoniem
Erg lekker recept vanavond gegeten. Inderdaad wel wat lastig de aardappelen goed gaar te krijgen. Een volgende keer mogelijk eerst stomen.
1 jaar geleden reactie door anoniem
Misschien kunnje beteer eerst de aardappels oets voor koken in een pan water
1 jaar geleden reactie door anoniem
Erg pittig , volgende keer doe ik maar 2 theelepels zout,peper en paprika.
En helaas .... Mijn aardappelen waren ook niet gaar , toch soms overgoten met de saus en 2x terug gezet in de oven .ik denk dat ze er wel een uur in hebben gestaan.
Toch voor herhaling vatbaar maar hoe krijg ik de aardappelen eerder gaar?
2 jaar geleden reactie door anoniem
Het staat nu in de oven. Kan niet wachten om te smullen!!!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Erg lekker alleen een hele aardappel kan nooit binnen 30 tot 45 min garen in de oven. Zeker 70 minuten inde oven gestaan met af en toe het deksel erop.
3 jaar geleden reactie door Kees Rundvlees
Lijkt mij erg lekker, ga het zeker proberen. Ben het niet in Turkije tegengekomen, behalve als kumpir natuurlijk. Heeft deze kok dit zelf ontworpen?
3 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben ook erg beniewd of de aardappelen niet eerst gefrituurd moet worden?
Graag wacht ik snel op je antwoord :D

mvg
3 jaar geleden reactie door anoniem
Patates dolmasi is bij mij gelukt. We gaan zometeen lekker smullen.
Lieve mensen, de aardappelen moet je eerst half uur weken met zout, NIET FRITUREN. De saus( vocht) goed bijhouden totdat de aardappelen gaar zijn.

Bedankt kok!!!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb keer genaakt het was niet gelukt blijft dat je vergeten bent ol te schrijven dat aardapels paar minuten gefrituurt moet worde , net als bij andere herechten Zoals gefulde arbigine die moet ook gedrituurt worden voordat ze in oven gaan
3 jaar geleden reactie door anoniem
Waanzinnig leuke site (ook voor Nederlanders zoals ik).
Probeer de aardappel eens uit te hollen met een zogenaamde 'parisienneboor', gaat heel makkelijk. Kijk maar eens op m'n website onderaan deze pagina http://www.culilux.nl/pages/158275/Messen_en_overige_hulpmiddelen.html

Cees
3 jaar geleden reactie door anoniem
Zooow ziet er erg lekker uit. Ik ben erg dankbaar dat je het recept met ons deelt. Allah razi olsun... ik ga het ook zeker maken, insallah.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Ik wou n x wat anders proberen dit gemaakt en het was super lekker gaan we zekrr vaker maken ..
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya, ik ga dit recept vandaag maken, maar ik vroeg me af of de aardappelen eerst niet gekookt moeten worden?
4 jaar geleden reactie door anoniem
wooow lekker in zit ook mooi uit heel lekker ik ga ook vandaag proberen
4 jaar geleden reactie door anoniem
wow ziet er lekker uit en makkelijk om te zien en te doen beter kan gewoon niet
4 jaar geleden reactie door anoniem
ben het nu aan het maken maar vraag me ineens af moet het IN De aardappel ook de saus of echht alleen erop...en ik vraag me ook af ja of de aardappels wel gaar worden...hadi bakalim insallah lukt het haha
4 jaar geleden reactie door anoniem
Dag Hulya ,ik ga dit recept morgen maken ,maar ik vroeg me af of de patates niet moeten onder staan in de saus ,of meschien wat langer in de oven laten staan en regelmatig de patates over gieten met de saus om beter te kunnen garen ,morgen zal ik je laten weten of ze zijn gelukt gr
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya,

Gisteren heb ik het gerecht gemaakt. Ik was heel enthousiast erover en ik heb precies gedaan wat er staat, maar toen we uiteindelijk mochten eten waren de aardappels niet gaar. Weet jij misschien hoe dat kaN?

Groetjes Sumaya
4 jaar geleden reactie door anoniem
Bedankt voor het recept. Mijn petatten zitten nu in de oven ruim op tijd voor iftar vanavond. En het is weer eens iets speciaals. Ik denk dat de kinderen het liever hebben dan de gewone dolma. Groetjes. Sevgi-Lieve
4 jaar geleden reactie door anoniem
Dit recept heb ik vandaag gemaakt en het smaakte overheerlijk.
Dank je wel hier voor.
Groetjes
Wil
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi, een lekker recept wil het zeker proberen, maar moeten de aardappelen eerst gefrituurd worden of in water laten koken voordat we het gehakt erin doen en de saus erover heen? Want hij moet maar heel kort in de over las ik. Thanks xx
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hülya,

Ik kwam dit tegen op je FB. Wat een heerlijke gerechten allemaal maar deze ga ik als eerste proberen. Ziet er heerlijk uit!

Groetjes Daan
4 jaar geleden reactie door anoniem
Het is echt heerlijk. Een lekkere salade er naast en gewoon smullen! Niet zeggen van dat ga ik eens maken, maar gewoon doen.

Ik wacht het volgende recept al weer af
4 jaar geleden reactie door Hülya
Haha, leuk om te lezen dat het gerecht je zo bevalt! :-)
4 jaar geleden reactie door anoniem
Dit ziet er erg lekker uit zeg!Ga ik zeker snel is maken :)
4 jaar geleden reactie door anoniem
lijkt mij lekker, maar wel zonder kaas. ben er allergisch voor. kan het gerecht ook met ei erover?
4 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, je kunt de kaas zeker met ei vervangen! :-)
4 jaar geleden reactie door anoniem
gewoon super lekker!!! ook bij een buiten temperatuur van 30°!!!
4 jaar geleden reactie door Oma Tilly Rietveld
Ik heb ee nvraag over dit gerecht.
Ik las dat er ui en paprikavlokken in zitten, maar ik mag geen uien en paprika, prei en geen champignons.
Dit ivm gasvorming in mijn maag.
Is het ook mogenlijk dat Patates Dolmasi zonder ui en zonder paprikavlokken gemaakt kan worden.
4 jaar geleden reactie door Hülya
Jazeker, de ui en paprikavlokken zijn slechts smaakmakers bij de gehaktvulling. Je zou deze eventueel kunnen vervangen door bijvoorbeeld peper en/of courgette - gewoon in kleine stukjes snijden en toevoegen aan het gehakt, net als de ui.
4 jaar geleden reactie door Kartal Vildan
merhaba hulya

hadi bakalim yarin yapicam.
hayirli ramazanlar

vildan
4 jaar geleden reactie door Hülya
Merhaba Kartal, sana da hayirli ramazanlar dilerim. :-)
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hülya,

Wat een leuk recept. Dat ga ik zeker eens proberen.

Martijn
4 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Martijn,

Ben benieuwd wat je ervan zal vinden. Laat het me weten!

Meer stap-voor-stap recepten:

12,446x bekeken
  • gefrituurd deeg met gehakt
  • 6 personen
  • 90 minuten
Manti 2 jaar geleden geplaatst door Hülya 9 reacties
61,999x bekeken
  • spitskool sarma
  • 6 personen
  • 90 minuten
Sarma 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 34 reacties
31,022x bekeken
  • oven pasta
  • 6 personen
  • 90 minuten
Pasta 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 16 reacties vegetarisch recept
29,401x bekeken
  • gerold walnoten toetje
  • 6 personen
  • 90 minuten
Toetjes 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 32 reacties
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)