Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Dilber dudagi

dilber dudagi toetje

Deze 'deeglippen van walnoot' zijn heerlijk om te serveren op feestdagen. Zoet van smaak, lekker voor tussendoor met een kopje Turkse thee. Zeer gepast bij de Turkse gezegde: Tatli yiyelim, tatli konuşalım, ofwel: Zoet eten, zoet praten!

Aantal personen:

10 personen

Bereidingstijd: 

120 minuten

Ingrediënten voor deeg:

  • 6 glas meel
  • 3 eieren
  • 1 glas zonnebloemolie
  • 1 glas melk
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel zout
  • 1 pak aardappelzetmeel

Ingrediënten voor dressing:  

  • 250 gram gebroken walnoten
  • 500 gram margarine

Ingrediënten voor siroop:

  • 3 glas suiker
  • 3 glas water
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding :

  • Doe de eieren, meel, zonnebloemolie, melk, bakpoeder, citroensap en zout in een kom.
  • Kneed het geheel tot deeg gedurende 5 minuten.
  • Trek vervolgens een vochtig doekje over de kom en laat het deeg gedurende 10 minuten rusten.
  • Maak vervolgens 40 kleine bolletjes van het deeg ter grootte van een mandarijn.
  • Begin met 10 kleine bolletjes, rol deze uit tot een deegvel van ongeveer 30 à 40 cm doorsnede:

  • Strooi nu wat aardappelzetmeel over ieder uitgerolde deegvel.
  • Stapel de 10 deegvellen op elkaar:

  • Rol nu deze stapel met een deegroller uit tot een grotere, en minder dikke, deegvel. Deegroller stevig aandrukken!
  • Doe hetzelfde ook voor de overige 30 bolletjes. Uiteindelijk krijg je dus uit 40 bolletjes dus 4 grote deegvellen.
  • Creëer nu ronde vormpjes in de 4 grote deegvellen door bijvoorbeeld een glas of een kopje om te keren en deze stevig op het deeg te drukken:

  • Plaats nu wat walnoten in zo een vormpje en vouw de ene zijde van het vormpje over de andere zijde heen:

  • Leg al deze vormpjes in een bakplaat:
  • Laat nu de margarine in een aparte pan smelten.
  • Giet de gesmolten margarine over de vormpjes in de bakplaat:

  • Doe de bakplaat in de oven voor 45 minuten op 170 graden (het moet rustig bakken), in ieder geval tot ze goudbruin zijn gekleurd.
  • Haal de bakplaat uit de oven, en doe ondertussen: water, suiker en citroensap in een aparte pan, roer het geheel en laat dit in de pan voor een half uur koken.
  • Giet de siroop over de bakplaat en wacht tot de siroop is ingetrokken, dit zal ongeveer 2 uur duren:

  • Zie de onderstaande  voor het eindresultaat:

  • Eet smakelijk!
  • Printen
Naam recept: Dilber dudagi
Beoordeling: 4/5
Reacties: 21
Auteur:
Publiceerdatum: 27-11-2011
Keuken: Turks
Categorie: Toetjes
Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten
Beschrijving: Deze 'deeglippen van walnoot' zijn heerlijk om te serveren op feestdagen. Zoet van smaak, lekker voor tussendoor met een kopje Turkse ...

21 reacties

1 jaar geleden reactie door anoniem
Zoveel suikerrrrrrrrrrrrrrrrrrr bah!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya, heerlijke recepten! Ik wilde dit vanavond maken voor morgen, blijft dit dan nog lekker de volgende dag? alvast bedankt echt geweldig.
3 jaar geleden reactie door anoniem
3 jaar geleden gewijzigd
Dilber dudagi: Wel veel werk(voor een "buitenlander.....),,,,
Duidelijk recept!
en ze zijn HEEEERLIJK!
HOE kan ik ze een week bewaren om ze met Suikerfeest uit te delen?
(ik zie er tegenop ze zondag nog een keer te maken)
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,
Fantastische site heb jij. Heb gister jouw kiymali ekmek (gevulde gehakt broodjes) gemaakt. Smullen, zonder meer, dank je wel.
Bij mij in de familie zijn twee mensen die vanwege gezondheidsproblemen geen suiker mogen eten, en de overige familieleden trachten vanwege ons lichaamsgewicht de suikerinname te beperken.
Ik vind dit Dilber didagi gerecht er erg lekker uitzien, en ben zeker van plan het een keer te maken voor een feestje: Ik zou de walnoten vervangen door pecannoten (mijn gehemelte gaat stuk van walnoten, allergische reactie) en de suiker van de stroop vervangen door ahornsiroop of rijststroop. (Ik kan niet altijd ahornsiroop krijgen in de biologische winkel en rijststroop is er altijd wel).
Hierbij een linkje van een dietist over deze natuurlijk suikervervangers: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/1235590/2011/04/01/Natuurlijke-zoetmakers-getest.dhtml
groetjes
Ilonka
4 jaar geleden reactie door Hülya
Tof dat je vervangers weet te vinden, Ilonka! :-)

Bedankt voor de link en de tips!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Ze zitten nu in de oven....ik hoop dat ze goed gaan lukken!!
Bedankt voor je overheerlijke recepten!! Ben groot fan van al dit lekkers :-)
Groetjes Patricia
4 jaar geleden reactie door Hülya
Ben benieuwd naar het resultaat! :-) Bedankt voor de vriendelijke woorden, Patricia!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya, ze zijn inmiddels uit de oven en ze zijn super gelukt, ook smaken ze verrukkelijk!! Bedankt voor je goeie uitleg... laat de kerst maar komen :P
5 jaar geleden reactie door anoniem
Kan ik in plaats van aardappelzetmeel ook maizena gebruiken? Ik weet niet waar ik het kan krijgen hier in belgie
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dat kan wel, anoniem. :-)
5 jaar geleden reactie door anoniem
allereerst mijn complimenten voor je mooie site!
Mijn vraag is: je recepten zijn verukkelijk maar wel calorierijk( veel suiker en olie) af en toe maak dat niet uit, maar voor iemand die op zijn gewicht moet letten wel. Ik zou wel elke dag een recept van je site willen maken, is het misschien mogelijk om ook een paar recepten er op te zetten voor mensen die een beetje op hun gewicht moet letten? Dit geld voor alle recepten van toetjes tot gebak en hartige gerechtenenz.  Bedankt alvast voor je antwoord!
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dag anoniem,

De gerechten zijn inderdaad voor een groot deel erg calorierijk. Gelukkig staan er ook wel caloriearme recepten op de site. Hier een aantal voorbeelden!:

Kabak çorbasi:
http://www.turksekok.nl/153/kabak-corbasi

Tarhana çorbasi:
http://www.turksekok.nl/286/tarhana-corbasi

-

Spinazie cake (minus de topping):
http://www.turksekok.nl/1621/ispanakli-kek

Niet héél gezond, maar geen suiker; Mozaik kek:
http://www.turksekok.nl/30/mozaik-kek

Kijk nog maar rond op de site :-).
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hoeveel ML zijn jou glazen?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem, 200 ml moet prima zijn.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hülya, kan je dit recept met kant en klaar bladerdeeg maken?

Groetjes Rahima
5 jaar geleden reactie door Hülya
Het spijt me, ik zie nu pas je reactie, erg stom van me! Ja, je kunt inderdaad bladerdeeg gebruiken, dan hoef je dat gedeelte met het opstapelen van het deeg niet meer te doen want dat is bladerdeeg van nature al, als je bladerdeeg bij de Turkse minimarket wil halen, dien je te vragen naar "Baklavalik Yufka", dat is bladerdeeg.
5 jaar geleden reactie door anoniem
hoi hulya,
bedankt voor je reactie..zover was ik eigenlijk wel,maar vond het deeg een beetje droog op het laatst
de tatli is op zich wel gelukt,maar ik denk dat ,met net als heel veel dingen,oefening baart kunst.
oja ,had nog een vraag,moet het deeglapje ,wanneer je het dicht vouwt,dicht gedrukt worden ,net als bij pohca?
dank je en groetjes
5 jaar geleden reactie door Hülya
Als het deeg te droog was,  dan kun je in het vervolg iets minder meel gebruiken, zowel meel voor het deeg alsmede aardappelzetmeel. Zo een deeglapje moet je inderdaad dichtvouwen, maar de randen moet je niet al te hard aandrukken, het deeglapje mag best open klappen tijdens het bakken zodat de walnoot tevoorschijn komt - zie de eindfoto.
5 jaar geleden reactie door Paty Kaplan
Hallo Hulya,
Wat doe je eigenlijk met het restant van het deeg?
Groetjes paty
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Paty,
Het restant verzamel ik en sla hier weer vormpjes uit. Je kunt het deeg verzamelen en weer het hele proces (meerdere vellen op elkaar) doorlopen zoals hierboven beschreven, of gewoon het deeg uitrollen tot één vel en vormpjes uitslaan.
5 jaar geleden reactie door anoniem
moet de gesmolten margerine koud of warm zijn...?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Warm uiteraard, koude margarine kun je niet gieten :-) Laat me weten hoe het is geworden.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Dus de margerine hoef ik niet te laten afkoelen? Direct eroverheen gieten...
5 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, als je de gesmolten margarine laat afkoelen, dan neemt het weer een vaste vorm aan en kun je het niet meer gieten.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hi, wil dit recept gaan maken maar wil eerst weten wat voor theeglazen je gebruikt? En gebruik je hetzelfde glas als je de rondjes maakt. En als je ze dubbel vouwt met de walnoten erin, druk je ze dan dicht of leg je ze op elkaar?

Gr Hayet
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Mehtap,

het deeg moet warm zijn en de siroop koud. :)

Groetjes,

Hülya
5 jaar geleden reactie door Mehtap
Hulya abla moet hier het deeg koud zijn en de siroop heet?
Of andersom?

Groetjes,
Mehtap
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ga het zeker een keer thuis proberen! Ziet er namelijk erg lekker uit!

Meer stap-voor-stap recepten:

8,855x bekeken
  • rozen bladerdeeg
  • 10 personen
  • 120 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 17 reacties
56,778x bekeken
  • basbousa
  • 10 personen
  • 120 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 69 reacties
9,335x bekeken
  • pompoen dessert
  • 10 personen
  • 45 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 10 reacties nieuw recept
13,688x bekeken
  • rozen toetje
  • 10 personen
  • 90 min
Toetjes 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 20 reacties feestdagen recept
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)