
Kumpir is een grote aardappel die in een oven gebakken wordt, in het midden doorgesneden en geprakt met boter en Kasar peyniri. De aardappel kan vervolgens gevuld worden met stukjes, worst, maïs, olijven, et cetera.
Aantal personen
1 persoon
Bereidingstijd
90 minuten
Algemene ingrediënten Kumpir:
-
1 grote aardappel (ongeveer 12-14 cm in de lengte, 7-8 cm in de breedte, 4-5 cm in de hoogte)
-
20 gram Turkse kasar kaas (Kasar peyniri, te koop in Turkse winkeltjes en bij de Dekamarkt)
-
Een klein plakje roomboter
-
1 theelepel zout
Optioneel:
-
Worst
-
Augurk
-
Doperwten
-
Maïskorrels
-
Saus, zoals Ketchup.
Bereiding van Kumpir:
-
Plaats de aardappel in een voorverwarmde oven op 220 graden voor 60 minuten.
-
Schaaf de kasar kaas op een bord:

-
Snijd vervolgens de augurken in stukjes en lig dit naast de kaas.
-
Spoel de maïskorrels en leg dit ook op een bord.

-
Spoel ook de doperwten en laat deze vervolgens drogen.
-
Neem een bakje en voeg hier ongeveer 1 eetlepel mayonaise aan toe.
-
Voeg vervolgens de doperwten hieraan toe en roer het geheel door elkaar. (De doperwten voeg je toe aan de mayonaise zodat de erwten straks niet van de aardappel afrollen).

-
Snijd de worst in kleine stukjes en leg ze in een ingevette koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer de stukjes worst gaar zijn, kun je ze laten afkoelen in de pan.

-
Neem de aardappel na die 60 minuten uit de oven. Het handigste is om een klein diep vierkant bakje te pakken waar de aardappel precies in past. Dit voorkomt dat je veel knoeit tijdens het vullen van de aardappel.
-
Maak een snee aan de bovenzijde van de aardappel:

-
Maak de snee zo diep dat de aardappel nog net niet uit elkaar valt. Trek een beetje aan de zijkanten zodat je makkelijker bij de binnenkant kunt komen.
-
Begin de binnenkant van de aardappel te pureren met een vork.

-
Pas wel op, want de binnenkant kan heet zijn. Zorg ervoor dat je veel van de binnenkant meeneemt tijdens het pureren.
-
Voeg na het pureren een theelepeltje zout toe en een schijfje boter:

-
Pureer nu verder, je zult merken dat de boter zal smelten en de binnenkant van de aardappel heel zacht wordt.

-
Vervolgens voeg je de geraspte kaas toe.

-
Dit zal ook smelten en de binnenkant van de aardappel laten plakken.
-
Smeer de doperwten met mayonaise over de aardappelvulling heen:

-
Vervolgens plaats je de maïskorrels, stukjes augurk en stukjes worst erop:

-
Om het af te maken kun je er bijvoorbeeld ketchup overheen spuiten:

Opmerking:
Je kunt de aardappel met van alles beleggen: wortelschaafsel, stukjes olijven, stukjes peper. Kortom: bedek de Kumpir met wat jij het lekkerst vindt smaken!
Eindresultaat Kumpir:
