Beschrijving:
Een vorm van börek is katmer.
Bijzonder aan katmer is dat het geen vulling bevat,
en uitsluitend uit deeg bestaat. Lekker is het echter wel!
Aantal personen:
4 personen
Bereidingstijd:
90 minuten
Ingrediënten:
-
400 gram margarine
-
1 kilo meel
-
2 ei
-
half blokje gist
-
2 theelepels zout
-
2 theelepels suiker
-
anderhalf glas water
Bereiding:
Doe de margarine in een steelpan en laat deze alvast smelten.
Neem het meel, 1 ei, eiwit van het 2e ei, gist, zout, suiker en water en doe deze allemaal in een kom. Bewaar het eigeel van het 2e ei.
Meng het geheel in de kom tot deeg.
Maak minimaal 10 kleine bolletjes uit het deeg, en rol deze allemaal uit (zo dun mogelijk!)
Neem nu één uitgerolde deeg, smeer het in met het vet van de gesmolten margarine.
Leg nu vervolgens een uitgerolde deeg, over de eerdere uitgerolde deeg.
Smeer ook deze weer in met het vet:
Doe dit proces in totaal 5 keer. In essentie krijg je dus 5 deeglaagjes, waartussen vet is ingesmeerd.
Herhaal dit proces voor de andere 5 bolletjes. Uiteindelijk krijg je dus 2 stapels van 5 deeglaagjes.
De volgende stap is om zo'n stapel van 5 deeglaagjes uit elkaar te trekken, te verbreden als het ware. Doe dit voorzichtig! Trek eerst rustig de randen van het deeg naar buiten toe, doe dat vervolgens ook voor de binnenste gedeeltes.
Doe dit voor beide stapels.
De volgende stap is om de uitgerekte stapel van deegleegjes te rollen:
Ook dit moet voorzichtig gebeuren.
Plaats nu beide rollen in een ovenplaat. Vouw ze er als het ware in. Beide rollen moeten vervolgens wel een beetje aangedrukt worden met de hand.
Neem een kwast en gebruik een deel van het eerder gesmolten vet om de bovenkant van de deegrollen in te smeren.
Neem het eigeel van het 2e ei, klop dit een beetje en besmeer vervolgens met een kwast de bovenste laag van de deegrollen in de ovenplaat:
Doe de ovenplaat in de oven voor ongeveer 15 minuten op 220 graden, in ieder geval tot ze goudbruin kleuren.
Zie de onderstaande foto (gesneden katmer) voor het eindresultaat:
Eet smakelijk!