Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Kuru patlıcan biber dolması

Kuru dolma

 

Speciaal voor Mehtap!

 

Beschrijving

Ditmaal maken we dolma's die

bereid zijn uit gedroogde aubergines

en paprika. De smaak van deze dolma's

overtreft iedere andere vormen van dolma.

Aantal personen

6

Bereidingstijd

60 min

Ingrediënten

  • 1 beker rijst
  • 1 ui
  • half bosje peterselie
  • 100 gram gehakt
  • 1 tomaat
  • 1 eetlepel tomatenpuree (salça)
  • 2 theelepel zwarte peper
  • 2 theelepel rode peper
  • 2 theelepel zout
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 12 gedroogde aubergines
  • 12 gedroogde paprika

Ingrediënten saus:

  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 glas warm water
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Bereiding:

  • Allereerst een foto van gedroogde aubergines en paprika (te vinden in alle Turkse minimarkets):

  • Kook de gedroogde aubergines voor 10 minuten in zout water, tot de aubergines een beetje zacht zijn. De reden dat er met zout wordt gekookt, is om de bitterheid van de aubergines weg te nemen.

  • Doe de gedroogde paprika's in warm water voor 10 minuten, tot de pepers een beetje zacht zijn. De paprika's hoeven niet te koken, ook is er geen zout nodig.
  • Haal de aubergines uit de pan, doe ze in een zeef en houd ze enkele seconden onder de koude kraan zodat het zout van de aubergines weggespoeld wordt.
  • Doe de rijst, ui, tomaat, zonnebloemolie, gehakt, peterselie, tomatenpuree, gemalen rode en zwarte peper in een kom en mix deze ingrediënten tot een mengsel.

  • Pak de aubergines en paprika's erbij, en vul deze één voor één met het mengsel.

  • Na ze gemengd te hebben, doe ze rechtop staand in een pan.

  • Leg een bord op de rechtopstaande aubergines en paprika's, dit bord zal tijdens het koken ervoor zorgen dat het mengsel niet uit de aubergines en paprika's loopt.
  • Ter bereiding van de saus, doe ondertussen tomatenpuree, olijfolie en warm water in een kom en mix dit goed.
  • Giet over het bord de saus op een rustige wijze.

  • Houd het bord in de pan. Zet de pan voor ongeveer een half uur op het vuur.
  • Zie onderstaande foto voor het eindresultaat:

  • Eet smakelijk!
  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Kuru patlıcan biber dolması
Beoordeling: 4/5
Reacties: 37
Auteur:
Publiceerdatum: 02-12-2011
Keuken: Turks
Categorie: Dolma
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 0 minuten
Beschrijving: Speciaal voor Mehtap! Beschrijving Ditmaal maken we dolma's die bereid zijn uit gedroogde aubergines en paprika. De smaak van ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

37 reacties

2 jaar geleden reactie door anoniem
I am writing from Turkey. This stuffed stuffing is also delicious when made with dried vegetables. I also have a food blog called gourmet recipe and I love to cook. https://www.gurmetarif.com/
3 jaar geleden reactie door anoniem
Ik denk dat de rijst eerst gekookt moet worden :-)
8 jaar geleden reactie door anoniem
Heey,

Ik heb dit proberen te maken alleen bleef mijn rijst heel erg hard.
Wat heb ik verkeerd gedaan?


Groetjes!
8 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk gerecht en niet moeilijk te maken.
Thanx!!
8 jaar geleden reactie door Karin Gunduz
Hoi Hulya,

Moet er alleen saus op het bord, moet er niet ook water in de pan (of heb ik ergens overheen gelezen)? Ik wil dit binnenkort maken. Lijkt me een uitdaging :-)

Ik hoor graag van je.

Groetjes Karin
9 jaar geleden reactie door Ann
Hoi Hulya

Heerlijk recept weer! In de winkel waar ik de gedroogde aubergines kocht, vertelde de man achter de kassa dat er vroeger altijd grantaatappelsiroop bij gedaan werd. Ken jij dit en weet je hoeveel er moet worden toegevoegd? En wanneer doe je dit, bij het voorkoken van de aubergines?
groet Ann
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo :)

Het is inderdaad heeeerlijk met granaatappel'sap' (meer siroop achtig bij de Turken dus koop het ook in een Turkse minimarket). Een vleugje in de ingredienten of als je t allemaal in de pan hebt gezet (eroverheen dus) is wel voldoende. Het heeft namelijk best een sterke smaak en het eten moet ook niet al te zoet worden. Persoonlijk vind k het ook lekker om aan het eind (wanneer Het klaar is  om te koken) er een paar stukjes groot gesneden knoflook teentjes bij te gooien. Geeft een lekkere smaak.

Groetjes :)
8 jaar geleden reactie door Karin Gunduz
Was vergeten emailmelding aan te zetten. Ben nieuw hier
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya

Heerlijk recept weer! In de winkel waar ik de gedroogde aubergines kocht, werd met verteld dat oudere vrouwen altijd een scheut granaatappelsap bij het koken toevoegden. Ken jij dit en weet je wanneer dit toegevoegd moet worden?
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hoe lang moet de gevulde aubergine op staan
9 jaar geleden reactie door anoniem
WOW TURKSE SUSI





KAYWANG .COLLIN
10 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya,

Ik wil deze recept uitproberen, zou ik er ook een beetje citroensap kunnen toevoegen?
Ik vind t namelijk heerlijk smaken bij sarma.

Kubra
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya abla,

Bedankt dat je dit met ons wilt delen.
Al je recepten lukken bij mij:)
Super site !

 
11 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Een tijd geleden heb ik bij een Turkse vriendin ook een recept gegeten met aubergine, naar mijn beleving was dat ook een soort dolma alleen dit was een soort `pakketje` die met een sate prikkertje vast was gezet. Ik geloof dat er dunne plakjes aubergine waren gebruikt. Heb je enig idee wat ik bedoel, en heb je daar wellicht ook een recept van? Ik vond ze namelijk erg lekker!

Groetjes Laura
11 jaar geleden reactie door merisom
http://semaver1.blogspot.nl/2005/05/patlcanl-kfte.html Laura jij bedoeld patlicanli kofte. Misschien wilt Hulya in de toekomst deze recept ook op haar site plaatsen. Want ik heb het recept alleen in het Turks gevonden.

Groetjes merisom
11 jaar geleden reactie door Anne-Mieke Mulder
Hoi Hülya,

Bedankt voor dit fijne recept! Het is zelfs mij gelukt :-) heerlijk gegeten en het ziet er ontzettend leuk uit in de pan.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Allereerst WAT EEN GEWELDIGE SITE. Zo dat is er uit. Ik ben echt gek op je site.

Ik heb een vraagje over dit gerecht. Ik krijg binnenkort visite. Heb besloten om een aantal verschillende dingen te maken. Omdat het veel tijd kost wil ik het van te voren maken. Kan dat? Zou ik het een dag of meer eerder kunnen maken en dan op de een of andere manier bewaren (bijv. invriezen)? Zoja, moet het gaar of rauw ingevoren worden?
Ook wil ik sarma maken. Kan ik dat ook bewaren? Zo ja, hoe?
Heb je nog tips wat ik er nogmeer bij zou kunnen maken?

Hoop gauw een reactie terug te krijgen.

Groet,
Aysa
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Aysa,

Zowel bij sarma als bij deze dolma, indien er geen gehakt in de vulling zit, kun je dit prima van te voren maken en invriezen, ze moeten beide natuurlijk rauw ingevroren worden.

In principe kan het ook als de vulling gehakt bevat, maar de smaak van gehakt gaat fors achteruit wanneer dit ingevroren wordt in de hoedanigheid van een dolma of sarma.

Kortom, als je van te voren wil maken, maak de dolma of de sarma zonder gehakt in de vulling (wat ook prima smaakt).

Groet,

Hulya
11 jaar geleden reactie door anoniem
De smaak van Kahramann Maras! Mijn voorkeur gaat uit naar dolma van de verse marasbiber!
11 jaar geleden reactie door katrin
Bedankt voor dit heerlijke recept, heb het vandaag gemaakt en 't was heel goed gelukt.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Super. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi?

Kan je deze recept ook zonder gehakt maken?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Jazeker, ik zou niet weten waarom niet :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ja je kunt het ook met olijfolie met een paar lepeltjes dan.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya,

Leuke recept! Dit is zeker een hele andere vorm van dolma's die ik als gaziantepli ken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet lekker is:))

Ik zie vaak in recepten staan bij de vertaling van salca tomatenpuree, volgens mij klopt dat toch niet? In de 'echte salca' zit namelijk geen enkele vorm van tomaten in.... Je kan natuurlijk de smaak veranderen door tomatenpuree met salca te mengen, maar goed dan blijft de salca nog steeds salca en geen tomatenpuree.

Groeten,

Ozgul
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dag Ozgul,

Haha, dat geloof ik best! :-)

Het is inderdaad niet 'echt' tomatenpuree, maar ik gebruik domates salçasi. Alleen, meesten gebruiken de normale tomatenpuree als variant op de echte salça, dus vandaar dat ik dit in het recept verwerk. :-)

Excuses voor het late antwoord!
12 jaar geleden reactie door anoniem
Dit ziet er heerlijk uit en ik heb volop gedroogde paprika's en aubergines in huis. Op de startpagina staat dat het vega is en dat klopt natuurlijk niet. Maakt mij niets uit hoor. Ik ga ze vandaag maken omdat ik morgen geen tijd heb. Dank voor het recept,
 Molenmeisje
12 jaar geleden reactie door anoniem
En lekker dat ze geworden zijn! Super, die ga ik vaker maken.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb ze voor het eerst gemaakt ook voor mijn Turkse collega
en iedereen vond het heerlijk. Ik heb er ook van gesmuld bedankt
voor dit heerlijk recept.

groetjes Diny
12 jaar geleden reactie door anoniem
super gerecht
en goed voorde gezondheid veel variatie
bedankt hulya
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ontzettend bedankt, anoniem! Ik doe mijn best :-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
Heb je ook het recept voor patlican guvec?

Liefs

Ps super leuke site
12 jaar geleden reactie door Hülya
Een güvec recept komt er binnenkort aan, anoniem :-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
Wat ben ik weer blij met je snelle reactie! Ben er namelijk nu mee bezig en bel liever mijn schoonmoeder niet voor advies ;-)

Dank je!
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Kim,

Ze moeten aanvankelijk in een droge pan, uiteindelijk giet je er een sausje overheen dus komen ze alsnog in een laagje te staan.

Groetjes,

Hulya
12 jaar geleden reactie door anoniem
Moeten de gevulde aubergine's en paprika's in een droge pan of moet er een laagje water/ olie onderin de pan?
Groetjes Kim
12 jaar geleden reactie door Hülya
Goed om te horen Jale! :-) Daar ben ik blij om.

Groetjes,

Hulya
12 jaar geleden reactie door anoniem
Merhaba Hulya,
Heb vandaag gemaakt en gegeten was heerlijk,,,
Selamlar Jale
12 jaar geleden reactie door anoniem
Mag je ze in een kleine pan ook op elkaar stapelen tijdens het koken of moeten ze altijd naast elkaar in de pan.
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ik gebruik 'gewone' rijst die te vinden is bij alle Turkse minimarkets.

Enkele merken zijn bijvoorbeeld:

- Tosya pirinç
- Güllü pirinç

Maar je kunt i.p.v. gewone rijst bijvoorbeeld ook basmati rijst gebruiken.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Welke gebruik jij altijd?
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Nee, de soort rijst maakt in essentie niet uit.

Groet,

Hülya
12 jaar geleden reactie door anoniem
Maakt het nog uit welke soort rijst je gebruikt?
12 jaar geleden reactie door anoniem
Mmm dit recept ziet er goed uit hulya !

nasil yapilir tarifi cok guzel aciklamisin

zelfs Oktay Usta kan hier nog een puntje aan zuigen hihi ;D
13 jaar geleden reactie door anoniem
Zooo lekker!!
13 jaar geleden reactie door anoniem
hallo mn schoonmoeder doet het heel anders 'die vult de aubergine iets meer dan de helft
dan knijpt ze de randen aan elkaar en legt ze plat in de pan en ze doet er ook beetje nane en
limotuzu in de rijst mengsel en echte salca uit antep .iedereen vind haar dolma lekker .en waar ze vandaan komt is gaziantep daar koken ze echt lekker want turkse eten smaakt bij iedereen weer anders
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ik kom zelf ook uit Gaziantep. De manier waarop je schoonmoeder het maakt is ook afkomstig uit de stad Gaziantep... heerlijk he.. :) kom je er zelf niet uit dan?
13 jaar geleden reactie door anoniem
je moet deze aubergine 15 min laten koken dan worden ze zacht dan goed afspoelen
daarna vullen met ryst kruiden groente gehakt niet te vol dan doe je ze netjes rond in een pan olijfolie over gieten water tot ze net onder staan ik doe er een dolma steen er op en vuur eerst hoog tot kookt dan zachtjes 45 min laten koken zo heb hier een beetje snel voor jou er op gezet
13 jaar geleden reactie door Mehtap
Aaaah zo lief he Hulya abla je bent te gek!!!
Ik wacht met smart op het recept.

Saygilar,
Mehtap

Meer stap-voor-stap recepten:

332,047x bekeken
  • spinazie börek
  • 6 personen
  • 60 min
Börek 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 101 reacties vegetarisch recept
42,437x bekeken
  • aardappel börek
  • 6 personen
  • 60 min
Börek 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 19 reacties vegetarisch recept
154,162x bekeken
  • gevulde paprika met bulgur
  • 4 personen
  • 60 min
Dolma 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties
109,532x bekeken
  • köfte uit aardappelen
  • 4 personen
  • 60 min
Köfte 13 jaar geleden geplaatst door Hülya 49 reacties nieuw recept


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)