Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Tahinli çörek

tahinli corek

 

Beschrijving:

Een vorm van börek is çörek (tsoureki).

Bijzonder aan tahinli çörek is dat het zoet van smaak is

en heerlijk met wat Turkse thee gaatl!

Aantal personen:

4 personen

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gram margarine
  • 1 kilo meel
  • 2 ei
  • half blokje gist
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels suiker
  • anderhalf glas water
  • halve pot tahin(saus)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker

Bereiding:

Doe de margarine in een steelpan en laat deze alvast smelten.

Neem het meel, 1 ei, eiwit van het 2e ei, gist, zout, suiker en water en doe deze allemaal in een kom. Bewaar het eigeel van het 2e ei.

Kneed het geheel tot een stuk deeg. Bedek de kom en laat het deeg rijzen voor 15 minuten.

Maak minimaal 10 kleine bolletjes uit het deeg, en rol deze allemaal zo dun mogelijk uit:

Neem nu één uitgerolde deeg, smeer het in met het vet van de gesmolten margarine.

Leg nu vervolgens een uitgerolde deeg, over de eerdere uitgerolde deeg.

Smeer ook deze weer in met het vet:

Doe dit proces in totaal 5 keer. In essentie krijg je dus 5 deeglaagjes, waartussen vet is ingesmeerd.

Herhaal dit proces voor de andere 5 bolletjes. Uiteindelijk krijg je dus 2 stapels van  5 deeglaagjes.

De volgende stap is om zo'n stapel van 5 deeglaagjes uit elkaar te trekken, te verbreden als het ware. Doe dit voorzichtig! Trek eerst rustig de randen van het deeg naar buiten toe, doe dat vervolgens ook voor de binnenste gedeeltes:

Doe dit voor beide stapels.

Pak nu de halve pot met tahinsaus erbij, doe hier de basterdsuiker in, meng het goed:

Smeer met een lepel de tahin-suiker mengsel over de bovenste laag (de 5e) van beide stapels:

De volgende stap is om de uitgerekte stapel van deegleegjes te rollen:

Ook dit moet voorzichtig gebeuren.

Plaats nu beide rollen in een ovenplaat. Beide rollen moeten wel een beetje aangedrukt worden met de hand.

Neem een kwast en gebruik een deel van het eerder gesmolten vet om de bovenkant van de deegrollen in te smeren.

Neem het eigeel van het 2e ei, klop dit een beetje en besmeer vervolgens met een kwast de bovenste laag van de deegrollen in de ovenplaat:

Doe de ovenplaat in de oven voor ongeveer 15 minuten op 220 graden, in ieder geval tot ze goudbruin kleuren.

Zie de onderstaande foto (gesneden çörek) voor het eindresultaat:

corek

Eet smakelijk!

  • Printen
Naam recept: Tahinli çörek
Beoordeling: 4/5
Reacties: 18
Auteur:
Publiceerdatum: 02-12-2011
Keuken: Turks
Categorie: Çörek
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Beschrijving: Een vorm van börek is çörek (tsoureki). Bijzonder aan tahinli çörek is dat het zoet van smaak is en heerlijk met wat ...

18 reacties

4 jaar geleden reactie door anoniem
hallo Hulya,

er bestaat vaak nogal wat verwarring rond de glazen...

ik ben indisch en wij gebruiken ook vaak een glas voor de maat.
dan bedoelen wij meestal een gewoon koffie-glas (beker) met oor
waarvan de inhoud zo'n 250 ml is. dit klopt altijd wel want het is een
glas-maat die heel gemiddeld is en iedereen wel in huis heeft.

Wat denk jij, Hulya?

Yke
4 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb hem gemaakt en ik vond het echt lekker, alleen een beetje droogjes. Dus niet net als die van de winkel. Is er iets hoe ik dat zou kunnen veranderen.

Het kost wel tijd, maar na het resultaat is het niet erg :)..
5 jaar geleden reactie door anoniem
nice recept. :D
5 jaar geleden reactie door anoniem
Niet laten rijzen?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Wel laten rijzen, anoniem. :-)
5 jaar geleden reactie door martine
Hoi Hulya,

Je zegt dat je gewoon een nederlands glas gebruikt maar is dat zo"n longdrinkglas of gewoon zo'n middelmaat glas????

groetjes Martine
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Martine,

Een 200ml glas moet goed zijn.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Allereerst, mijn complimenten, super lekkere gerechten!!!
Zou je dit deeg, ook kunnen vervangen voor kant en klare bladerdeeg?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Bladerdeeg is wel tamelijk dun, ik denk dat je dan per laag ongeveer 3 vellen nodig hebt om noodzakelijke dikte te bereiken.
5 jaar geleden reactie door anoniem
bende yaptim ama goruntusu bukadar guzel olmadi bi sirri varmi
5 jaar geleden reactie door anoniem
Er is iets mis met deze recept.
Mijn deeg werd te droog en hard dat zou toch niet zo moeten horen bij een corek recept.
Ik heb 2 eieren en en anderhalve glas water gebruikt maar het was nog te hard. Ik heb water erbij moeten toevoegen. Ik zit te denken of er ook melk bij moest.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dit komt wellicht doordat je een ander formaat glas hebt gebruikt dan wat ik heb gebruikt, ik gebruik standaard Nederlandse glazen. Ik zal in het vervolg alle recepten in ml uitdrukken, dat lijkt me beter.
5 jaar geleden reactie door anoniem
salam (als je moslim bent)
machallah (als je moslim bent)voor jou verrukkelijke recepten
dit is een heel goede site voor beginners, ga zo door.
wat ik vragen wou is, die tahine, is het een zoete sesamzaad pasta ?
Graag antwoord en baraka allaho fieki (als je een moslim bent) :D
5 jaar geleden reactie door Hülya
Of het een alternatieve naam heeft weet ik eerlijk gezegd niet, deze Tahin potjes kun je bij alle turkse minimarkets vinden...
5 jaar geleden reactie door Hülya
Bedankt Meja! :)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Wat een leuk recept ! En lijkt mij verrukkelijk !

Dank je wel voor dit recept ( anderen ook hoor :)  )

Groet Mieja
6 jaar geleden reactie door Hülya
Dit recept is bijna identiek aan het recept van Katmer, het enige verschil is dat dit gerecht tahinsaus bevat:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tahin

Meer stap-voor-stap recepten:

16,078x bekeken
  • deeglaagjes
  • 4 personen
  • 90 min
Börek 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 14 reacties nieuw recept
37,876x bekeken
  • moussaka
  • 4 personen
  • 60 min
Groente gerechten 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 39 reacties
14,860x bekeken
  • ingemaakte groente
  • 4 personen
  • 90 min
Ingemaakte groente 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 23 reacties vegetarisch recept
149,432x bekeken
  • gevulde köfte
  • 4 personen
  • 90 min
Köfte 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 555 reacties
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)