Deze broodjes komen uit het verre oosten
van Turkije, uit de provincie Kars.
De broodjes bestaan uit een vulling van meel en suiker.
Aantal personen:
6 personen
Bereidingstijd:
90 minuten
Ingrediënten van het deeg:
-
1 kilo meel
-
1 theelepel suiker
-
1 eetlepel zout
-
1 beker melk
-
1 zakje gedroogde gist
-
2 ei
-
1 beker water
Ingrediënten dressing:
-
500 gram margarine
-
halve glas sesamzaad
Ingrediënten vulling:
-
50 gram roomboter
-
2 beker meel
-
4 theelepels suiker
Berediing van het deeg:
-
Doe de gist in een apart bakje en vul deze een beetje aan met lauw water zodat de gist losjes wordt.
-
Doe de gist, meel, suiker, melk, zout, water en het eiwit van de twee eieren in de kom (bewaar het eigeel van beide eieren in een apart bakje voor later):
-
Kneed het geheel in de kom gedurende 5 minuten stevig tot een deeg:
-
Laat het deeg nu 15 minuten rusten, dek de kom wel af met een zak bijvoorbeeld zodat het deeg niet uitdroogt.
Bereiding dressing:
-
Doe in een steelpan 500 gram margarine en laat deze alvast smelten. Dit zal later over de broodjes, en ook tussen de deegvellen, worden gesmeerd:
Bereiding vulling:
-
Doe in een andere pan 50 gram roomboter, 2 bekers meel, en roer het geheel in de pan gedurende 15 minuten tot de meel lichtbruin is gebakken:
-
Na die 15 minuten, voeg nog 4 theelepels suiker toe, en roer het nog een beetje door, haal de pan wel van het vuur
Bereiding van de yufka (deegvellen):
-
Maak 12 bolletjes uit eerder gemaakte deeg.
-
Strooi wat meel over het aanrecht en rol hier met een deegroller de bolletjes uit tot grote ronde vellen:
-
Tip: je hoeft niet direct alle 12 bolletjes uit te rollen aangezien we even verderop in dit recept eerst aan de slag met 6 uitgerolde vellen aan de slag zullen gaan.
Bereiding van het uiteindelijke gerecht:
-
Begin met 6 deegvellen.
-
Besprenkel wat van de gesmolten margarine over een deegvel:
-
En plaats er een andere deegvel bovenop:
-
Doe daar weer wat margarine overheen en leg er weer een deegvel bovenop. Je krijgt dus een stapel met deegvellen.
-
Dit dit in totaal voor de 6 deegrollen.
-
Nu is het belangrijk om de stapel deegrollen een beetje uit te rekken, doe dit voorzichtig:
-
Nadat de stapel deegrollen zijn uitgerekt, dien je ze te rollen tot een lange rol:
-
Snijd nu de rol in meerdere stukjes van 15 à 20 centimer:
-
Pak nu zo een stukje en maak de ene uiteinde hol van binnen, en sluit de andere uiteinde:
-
Ze krijgen nu als het ware de vorm van een sok.
-
Vul nu ieder van deze vormpjes met 2 eetlepels van de meelvuling:
-
Sluit nu ook de open uiteinde.
-
En druk deze plat en leg ze in een bakplaat:
-
Smeer met een kwast wat van de gesmolten margarine over de broodjes:
-
Smeer ook met een kwast het eerder bewaarde eigeel over de broodjes:
-
Besprenkel vervolgens wat sesamzaad over de broodjes:
-
Doe de bakplaat in de oven voor 15 minuten op 220 graden.
-
Herhaal het bovenstaande proces ook voor de overige 6 bolletjes/deegvellen.
-
Zo zien ze er gebakken uit:
-
Zie de foto voor het eindresultaat.