Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Lavaş

lavas turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Beschrijving

Lavaş is een heerlijk dun broodje dat veel wordt gemaakt in de Turkse keuken. Deze broodjes worden vaak geserveerd naast vele vleesgerechten.

Aantal personen

6

Bereidingstijd

90 min

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 25 gram (halve eetlepel) margarine
  • 20 gram (half blokje) gist
  • 2 theelepels zout
  • 100 ml warm water (halve glas)
  • 100 ml beker melk (halve glas)
  • 1 theelepel suiker

Bereiding:

  • Doe de bloem, margarine, gist, zout, water, melk en suiker in een kom.
  • Meng alle ingrediënten, vervolgens kneed je ze.
  • Bedek het deeg (met een zak of doekje) en laat het rijzen voor 30 minuten.
  • Neem bolletjes van het deeg en rol deze uit.

  • Leg het uitgerolde deeg in een pizzapan.

  • Laat het brood bakken totdat er kleine stukjes een beetje bruin beginnen te kleuren.

  • Zie de onderstaande foto (met wat groente) voor het eindresultaat, eet smakelijk!

lavas turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Lavaş
Beoordeling: 4/5
Reacties: 25
Auteur:
Publiceerdatum: 10-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Brood
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Beschrijving Lavaş is een heerlijk dun broodje dat veel wordt gemaakt in de Turkse keuken. Deze broodjes worden vaak geserveerd naast ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

25 reacties

3 maanden geleden reactie door anoniem
Heerlijk dit is t recept van Turkse mayale uit de stad konya/ karaman
Ik maak ze regelmatig volgens mijn man zijn de precies zoals zijn oma ze maakte

Bedankt
9 jaar geleden reactie door anoniem
Dat lavas brood is super. We hadden het in Turkije gegeten en hadden al diverse recepten geprobeerd, echter zonder succes. Dit klopt echt. Leuk en super lekker. Weet iemand hoe je die dipsaus van aubergines maakt?
9 jaar geleden reactie door anoniem
Het was erg lekker en makkelijk te maken! ik heb heel iets roomboter gebruikt bij het bakken van de broodjes in de pizzapan.
En ik heb inderdaad ook een vochtige doek over de broodjes heen gedaan die al klaar waren zodat ze niet hard worden.
Echt een aanrader!Je kan ze ook gewoon in de koekenpan bakken hoor!
10 jaar geleden reactie door Guido Ooijevaar
Ik heb dit net gemaakt en het is heerlijk. Ik zag dat sommige mensen het met lucht gevulde effect zoeken zoals je het soms krijgt in Turkse restaurants. Wat ik gedaan heb is: Je maakt het zoals beschreven en dan rol je het flinterdun uit. Op het laatst klap je het dubbel en rol je er nog één keer overheen, zodat de twee lagen aan elkaar plakken maar niet zo hard dat het één laag is geworden. Resultaat mooi bol met lucht erin.
10 jaar geleden reactie door anoniem
Je kunt de broden ook wel in een platte koekenpan bakken op het gas. Maak zelf ook regelmatig broodjes in een pan op het gasfornuis. Zet het vuur halfhoog en draaien wanneer de onderkant goudbruin is. Alvorens je het eerste broodje gaat bakken even de pan invetten met een beetje olie....
10 jaar geleden reactie door anoniem
Als je de broden bakt op elkaar stapelen met een doek erover. Door de warmte tussen de broden te houden blijven ze zacht. Op die manier kan je ze gemakkelijk oprollen.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ook ik vraag me af of ik dit in een koekenpan kan bakken. Woon op kamers dus heb ik niet zo'n speciaal ding.
11 jaar geleden reactie door Kimberley van den Ac
Kan je ze ook gewoon in een koekenpan leggen ik heb namelijk geen pizzapan
11 jaar geleden reactie door anoniem
Heb de lavas gisteren geprobeerd - waarschijnlijk te dun uitgerold want de broodjes konden niet opgerold worden, te droog en verbrokkelde onmiddellijk... hoe dik mag ik ze uitrollen? 3 à 4 mm? groetjes
10 jaar geleden reactie door anoniem
Beste Hulya,

Ook ik maak nu al zeker een jaartje dankbaar gebruik van je site:)
Voor een niet-turkse is deze site echt geweldig handig, dankjewel voor alle tijd en moeite die je erin steekt.

Mijn vraag is inderdaad ook hoe je kunt voorkomen dat de lavas droog en brokkelig wordt.
Wil deze vandaag gaan maken.


Alvast bedankt,
Sanja
11 jaar geleden reactie door Mia Dom-Nauwelaerts
Vraagje? is dit deeg ook goed voor durums ? kan je ook gedroogde gist gebruiken, en ? kan het ook met bruine bloem ?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dit brood is zeer geschikt als durum. Gedroogde gist en bruine bloem kunnen beide gebruikt worden.
8 jaar geleden reactie door anoniem
hpi hoeveel gr gedroogde gist uit een zakje moet je gebruiken?
11 jaar geleden reactie door anoniem
hi weet jij waar ik zo een stok kan kopen, vind het met de deegroller toch iets minder gaan, groetjes monique
11 jaar geleden reactie door Hülya
Kijk even in de Turkse winkeltjes. Als ze het daar niet hebben, zul je even op De Bazaar in Beverwijk moeten zoeken.
11 jaar geleden reactie door anoniem
dank je, nog even een vraag? klop toch niet 55 ml water en 55 ml melk dat is echt super weinig!!
11 jaar geleden reactie door Hülya
Je hebt groot gelijk, ik had de ingrediënten 3-4 dagen terug gewijzigd, heb de hoeveelheden verward met een ander recept die ik gelijktijdig aan het wijzigen was :)

Dank voor je oplettendheid!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Weet je wat je ook kunt doen? Zelf heb ik van een kledinghanger waar je een broek aan op kunt hangen, het middenstuk verwijderd. Dat is ook vrij dun en kun je prima mee uitrollen en is ook dun...
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ah, handig! :-) Dank voor de tip.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb er een stel in voorraad. Ze zijn vrij lang en kosten maar 4 euro
Groetjes Loes
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

De lavas serveren ze in turkse restaurants met een soort meze: volgens mij zijn dat twee sorten meze, eentje wit en eentje iets pittig. Wet jij wat ik bedoel? En heb jij trouwens ook een recept voor die twee meze? Vind ik namelijk zo lekker met lavas.

Groetjes,
Ayse
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Ayse,

Ik denk dat je Haydari bedoelt, ik zet dit recept morgen voor je online! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
ohh dankje :-) lief van je

groetjesss
11 jaar geleden reactie door anoniem
ik zou ook graag hier van de recepten willen
11 jaar geleden reactie door Hülya
Bij deze:

www.turksekok.nl/1969/haydari
11 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk zijn deze broodjes, maar ik heb geen pizzapan..

Kunnen deze broodjes ook in de oven, of in een normale pan?


Groetjes Esther
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Esther,

Ja, dat moet in principe geen probleem zijn.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Ik wil dit recept graag maken maar ik snap niet hoeveel gist je nodig hebt?
Er staat 'halve gist', wat bedoel je daarmee??

Alvast bedankt! :)
11 jaar geleden reactie door Hülya
Goeie vraag, anoniem! Ik bedoelde daarmee een half blokje gist. Eén zo'n blokje weegt 40 gram, dus je zult nu 20 gram nodig hebben. Ik zal het even aanpassen. Excuses!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Is dit hetzelfde als bazlama? Heb je daar ook het recept van?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Bazlama is niet precies hetzelfde. Het is wat dikker, maar draait niet zo goed als Lavaş dus wordt er vaak niets tussen gedaan. Maar je kunt het altijd door midden snijden en vullen.

Ook wordt Bazlama vaak gemaakt door er tijdens het bakken spinazie of een ander groentesoort tussen te mengen.
12 jaar geleden reactie door anoniem
hi dina die stok heet volgens mij een oklavva je kunt ze kopen in amsterdam bij de turkse winkels in oost..in de javastraat.....suc6
12 jaar geleden reactie door anoniem
Fantastisch al die lekkere recepten, ga vooral door want ik kan nog heel veel leren van je.
12 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, dat moet zeker geen punt zijn. Je kunt het eventueel ook invriezen indien je ze een langere tijd wil opslaan. Bij dit soort recepten maak ik er meestal een hele boel in één keer en sla het grotendeel op in de vriezer voor later.
12 jaar geleden reactie door Alkaya
Hoi,
Als ik dit op donderdagavond laat maak, is het dan op vrijdag rond (avond)etenstijd nog lekker?
Groetjes Kim
12 jaar geleden reactie door Hülya
Bedankt voor je bijdrage, Yvette :-) Dat waardeer ik enorm.
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hallo Rosa,

ik heb al een idee van wat je bedoelt :-) Dat is volgens mij ook Lavas, had het opgezocht en ik kreeg inderdaad foto's van brood dat best wel bol was. Alleen, ik heb zelf geen idee hoe het zo veel lucht opzuigt, als ik er wat meer over weer zal ik het hier schrijven! ;-)

Groetjes,

Hülya
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,
Allereerst wil ik even zeggen dat ik het een geweldige site vind met heerlijke recepten, weet gewoon niet waar ik moet beginnen :-)

Verder zag ik deze reactie van Rosa en omdat wij vanavond dit gerecht gemaakt hebben en er bij ons wel lucht in werd gezogen wilde ik even reageren. Wij hebben geen pizza oven dus hebben het in de gewone oven gedaan. In eerste instantie op hete luchtstand en toen blies de Lavas zich gelijk op. Nadat we de oven daarna op de normale stand hebben gezet bleef hij platter (een stuk of 3 later). Geen idee of dat ermee te maken kan hebben maar ik wilde het toch even laten weten na het bericht van Rosa ;-)

Verder nog een vraagje wat de goede temperatuurstand is als je de Lavas in de gewone oven bakt.
Alvast bedankt.

Groetjes
Yvette
12 jaar geleden reactie door anoniem
Goedenavond,

Ik kwam net op uw site. Ik heb een kennis in turkije, en ik vroeg hem net hoe het brood heette dat ik zo lekker vind in Turkije. Hij zei dat het lavaş hete en zo kwam ik hier op.
Ik zie alleen op de foto's van u dat het brood 'plat' blijft. Het brood dat ik bedoel werd altijd helemaal bol en rond.. zat gevult met lucht.
Weet u misschien wat ik bedoel? En of dit het dan wel is? ik wil graag dat brood nog eens maken want vond het heerlijk!!

Het is misschien een beetje onduidelijk, maar ik hoop dat u het begrijpt.

alvast bedankt voor de reactie.

Groetjes Rosa
12 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi hoi Dina,

Die deegrollers zijn moeilijk te verkrijgen in Nederland. Probeer het eens in een willekeurige Turkse minimarket of op de zwarte markt in Beverwijk. Ik kan je jammer genoeg geen zekerheid bieden, want ze zijn echt schaars.

Wat je echter ook kunt doen: koop een rond stuk (stevig) hout van de bouwmarkt (zoals Gamma of Praxis), zorg ervoor dat ze 1 cm in doorsnede zijn en ongeveer 1 meter in lengte zijn, dit lijkt mij het beste alternatief voor de deegroller.

En bedankt voor de lieve woorden! Ik doe het met plezier :-)

Groet,

Hulya
12 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya,

Bedankt voor je reactie, Ik zal dan in de gamma of praxis even na kijken of de stok kan kopen. Jammer dat ze dat niet in een turkse winkel waar ze huiswaren spullen verkopen niet te koop zijn. Ik zag het namelijk bij een turkse vriendin, maar nooit na gevraagt. Ik bedenk me nu opeen,s ik vraagt het anders aan een turkse buurvrouw of ze die voor mij uit turkij kan halen. Ga zo door met je recepten!.


Liefs,
Dina.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Waar kan je die roller kopen? wil ze namelijk graag ook hebben.
Groetjes dina,

En anoniem je bent echt zielig. Ze doet al gratis recepten plaatsen en de moeite om ze te plaatsen. Kom jij hier zielig om te zegen dat jij weet hoe je beter kan doen. Maak maar je eigen site. Ik zal verder na dit bericht niet meer terug regeren.  wil dit site netjes houden. Ben erg dankbaar dat ze dit met ons wil delen. Dus hou aub jou cometaar voor je!
11 jaar geleden reactie door Leen
Helemaal met je eens,Dina!
12 jaar geleden reactie door anoniem
ik zal het vertellen hoe je het beter kan doen maar dan geef je me geld
12 jaar geleden reactie door anoniem
het is al goed genoeg.... voor geld? dat is onzin
11 jaar geleden reactie door Leen
Anoniem.....jij moet lekker wegblijven van deze site,als je het allemaal zo goed weet,moet je net als wat Dina al zegt:"gewoon je eigen site beginnen".Laat ons het leuk en lekker vinden,ok?Als je alleen maar dit soort commentaar kan geven,blijf dan weg,en verziek het niet voor Hülya en voor ons.Ik lees dit bericht van je net pas,vandaar late reactie.Ik vindt deze site zó leuk,dat ik even op jouw misselijke berichtje móest reageren.Ik zal ook verder niet antwoorden op wat je schrijft,helemaal met Dina eens!

Meer stap-voor-stap recepten:

68,545x bekeken
  • laagjesbrood
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties
31,266x bekeken
  • gefrituurd deeg
  • 4 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 13 reacties
29,889x bekeken
  • zoete broodjes uit kars
  • 6 personen
  • 90 min
Brood 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 12 reacties
56,204x bekeken
  • ingemaakte groente
  • 4 personen
  • 90 min
Ingemaakte groente 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 262 reacties vegetarisch recept


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)