Beschrijving:
Kiymali pide, of ook wel in het Nederlands: broodjes met gehakt,
deze broodjes bevatten een topping bestaande uit gehakt,
versterkt met wat paprika aan de randen.
Aantal personen:
6 personen
Bereidingstijd:
90 minuten
Ingrediënten voor het deeg:
-
1 waterglas lauwe melk (± 200 ml)
-
4 eetlepels tafelmargarine (± 100 gram)
-
1 kilogram patent bloem
-
1 blokje verse bakkersgist ( ± 42 gram)
-
1.5 (anderhalf) waterglas lauw water (± 300 ml)
-
1 eetlepel zout
-
1 theelepel suiker
Ingrediënten voor het gehakt:
-
1 grote ui
-
1 bosje peterselie
-
250 gram rundergehakt (kan ook lamsgehakt)
-
2 theelepels paprika vlokken
-
2 theelepels zwarte peper
-
2 theelepels zout
-
1 eetlepel tomatenpuree (salça)
-
2 eetlepels water
Ingrediënten van de saus voor de bodem:
-
2 eetlepels gezeefde tomaten saus
-
1 eetlepel olijfolie
-
2 theelepels zwarte peper
-
1 eetlepel tomatenpuree (salça)
Let op: deze bovenstaande saus kun je in plaats van zelf te maken ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Bereiding van het deeg:
-
Meng alle ingrediënten van het deeg in een kom:
-
Kneed alles gedurende 5 minuten.
-
Houd je handen af en toe onder de kraan (maak ze nat) zodat het deeg niet aan je handen komt te plakken tijdens het kneden. Indien tijdens het kneden het deeg te hard blijkt te zijn, voeg dan een beetje meer water toe, indien het deeg te zacht blijkt, voeg dan iets meer meel toe.
-
Als je klaar bent met kneden, bedek je de kom met een plastic zakje bijvoorbeeld, en leg je de kom even aan de kant.
-
Na ongeveer 45 minuten zal het deeg klaar zijn met rijzen.
Bereiding van het gehakt:
-
Doe alle ingrediënten van het gehakt in een kom, vergeet daarbij niet om eerst de peterselie en ui in stukjes te snijden.
-
Kneed het geheel vervolgens:
Bereiding van de paprika:
-
Probeer de paprika in meerdere lange sliert te snijden:
-
Deze slierten zullen we later als dressing op de broodjes gebruiken.
Bereiding van de saus van de bodem:
-
Meng alle ingrediënten in een kleine kom en mix deze:
-
Op de foto is de 1 eetlepel tomatenpuree niet goed te zien, maar deze hoort er uiteraard ook bij.
Bereiding van de pide:
-
Na 45 minuten zal het deeg gerezen zijn, verdeel het deeg in ongeveer 15 kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een vuist), strooi wat meel op tafel (of aanrecht) om ervoor te zorgen dat de deegbolletjes niet plakken.
-
Rol de bolletjes deeg uit ter grootte van een vlakke hand:
-
Smeer wat van de saus over het deeg heen:
-
Verdeel de grote paprika sliert in kleine stukken, ze moeten even lang zijn als de omtrek van het uitgerolde deeg:
-
Leg het gehakt erop. Zorg dat de bovenkant van het deeg nu helemaal bedekt is met het gehakt en de paprika sliert.
-
Druk een beetje op het gehakt zodat het platter wordt en daardoor aan het deeg gaat plakken:
-
Leg de broodjes op een bakplaat, doe deze in een voorverwarmde oven van 220 graden totdat ze goud/bruin kleuren (duurt ongeveer 15 minuten).
-
Zie de onderstaande foto voor de Kiymali pide: