Hünkar beğendi, of ook wel de de Sultan bewonderde het, is een klassieke aubergine garnituur uit de Ottomaans-Turkse keuken met als hoofdingrediënt lams- of rundvlees. Dit gerecht wordt als hoofdgerecht geserveerd
Er gaan twee verhalen te ronde over de naam van dit gerecht. Letterlijk betekent Hünkar Beğendi namelijk "De Sultan bewonderde het" of "De Sultan vond het lekker". Volgens het eerste verhaal werd dit gerecht gemaakt voor Sultan Murad IV (1612-1640), logischerwijs vond hij dit gerecht zó lekker dat hij het steeds vaker liet maken.
Een tweede verhaal is dat het gerecht een keer geserveerd werd aan Keizerin Eugenie, de vrouw van Napoleon III, in het paleis van Sultan Abdülaziz in 1869. Zij vond dit gerecht zo lekker, dat ze aan de Turkse kok van de sultan vroeg om dit recept met haar te delen. Het gerucht gaat dat de kok echter niet stond te popelen om het recept te delen. Dat is niet zo verwonderlijk want dit is één van de lekkerste Turkse gerechten.
Aantal personen:
4 personen
Bereidingstijd:
90 minuten
Ingrediënten Hunkar Begendi:
-
5 aubergines
-
1 kilogram lams- of rundvlees
-
2 ui
-
2 tomaten
-
4 theelepels zout
-
2 theelepels zwarte peper
-
2 eetlepels zonnebloemolie
-
200 ml gekookt water
-
300 ml melk
-
50 gram roomboter
-
3 eetlepels bloem
Bereiding Hunkar Begendi:
-
Was de aubergines eerst. Maak in alle aubergines kleine sneetjes van ongeveer een centimeter:
-
Plaats de aubergines nu op een ovenplaat en leg ze in de voorverwarmde oven van 220 graden voor ongeveer 10 minuten.
-
Na deze 10 minuten draai je even de aubergines om, deze doe je weer voor 10 minuten in de oven. De aubergines zijn klaar wanneer de schil goed gebraden is en de binnenkant heel zacht is geworden.
-
Snijd ondertussen de uien in blokjes, schil de tomaten en snijd deze ook in blokjes:
-
Tip: dompel de tomaten voor ongeveer één minuut in gekookt water om ze eenvoudig van hun schil te ontdoen.
-
Neem een pan en doe hier de 2 eetlepels zonnebloemolie in. Wacht totdat de olie heet is.
-
Voeg de gesneden uien toe aan de pan. Roer een paar keer goed door totdat de uien bijna gaar zijn:
-
Snijd het vlees in blokjes en voeg dit nu ook toe aan de pan:
-
Roer weer goed door zodat het vlees de smaak van de uien opneemt. Doe dit net zo lang totdat het vlees van kleur verandert, ofwel bijna gaar is.
-
Voeg nu de tomaten en 2 theelepels zout toe en roer weer goed door, dit keer totdat de tomaten zacht worden en ook van kleur veranderen:
-
Dit neemt enkele minuten in beslag. Als het goed is, zal het vlees en de uien beide volledig gebraden zijn.
-
Giet nu gekookt water in de pan. Roer even een paar keer goed door, zet de deksel op de pan en zet het vuurpitje nu een lage stand en laat het nakoken voor een half uur. Voeg vlak voor het serveren ook de zwarte peper toe.
Bereiding garnituur:
-
Haal de aubergines uit de oven nadat ze klaar zijn. Neem een aubergine en snijd de schil door midden.
-
Schraap met een lepel de binnenkant van de aubergine eruit. De schil heb je niet nodig. Herhaal deze stappen voor de overige aubergines:
-
Snijd nu de stukjes die je eruit hebt geschraapt in stukjes. Ze moeten in ieder geval geen slierten zijn.
-
Neem een andere pan. Voeg de boter en de bloem eraan toe en roer dit door met een garde totdat alles gesmolten is. Blijf roeren!
-
Giet de melk er doorheen en roer weer verder totdat het mengsel dikker en harder is:
-
Voeg nog 2 theelepels zout toe, roer het door en haal de pan van het vuur.
-
Voeg de aubergine stukjes er ook aan toe:
-
Roer goed totdat de aubergine stukjes geheel bedekt zijn met de witte saus en er in feite een donkerder sausje ontstaat.
-
Schep wat van deze saus op een bord. Daarna schep je wat van het eerder bereide vlees midden in de saus.
-
Ter decoratie kun je wat groente zoals basicilum gebruiken.
Eindresultaat Hünkar Beğendi: