Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Saray lokmasi

,

Word lid van onze Facebook pagina

om dit recept gratis te downloaden en afdrukken.

Link: http://www.facebook.com/TurkseKok.nl

Beschrijving

De Turkse variant op de alom bekende Nederlandse oliebollen.

Deze oliebollen zijn kleiner van aard en stammen af uit de keuken,

van de Ottomaanse sultans.

Dit recept wordt met name bereid op feestdagen.

Aantal personen

12

Bereidingstijd

90 min

Ingrediënten van de lokma:

  • 3 ½ glazen meel
  • ½ blokje gist
  • 3 theeglazen lauw water
  • 250 gram roomboter


Ingrediënten van de stroop:

  • 3 theeglazen kristalsuiker
  • 3 ½ glazen water
  • 1 eetlepel citroensap

Versiering van de lokma:

  • Poedersuiker
  • Schenkstroop

Om in te bakken:

  • zonnebloemolie

Bereiding van het deeg:

  • Neem een kom. Voeg het meel toe en leg het blokje gist er bij.
  • Neem een pan. Smelt hier de roomboter in. Laat het afkoelen.
  • Giet het water en de gesmolten roomboter in de kom. Kneed alles goed door.

  • Laat dit rijzen voor 45 minuten.

Bereiding van de stroop:

  • Neem een pan. Voeg hier de kristalsuiker en water aan toe. Laat dit koken en de suiker zal smelten.

  • Voeg de citroensap ook toe aan de pan. Roer even door.
  • Haal de stroop van het vuur af en laat alles goed afkoelen.

Bereiding van de Saray lokmasi:

  • Giet de zonnebloemolie in de pan. Wacht totdat het klaar is om in te bakken.
  • Neem een klein bakje en voeg daar een beetje water aan toe. Dit gaat je helpen met het er uithalen van je lokma.
  • Neem het deeg weer voor je. Neem een stuk deeg in je hand en knijp je hand tot een vuist.
  • Tussen je duim en wijsvinger zal een klein balletje deeg uitkomen.
  • Neem een lepel en dompel dit in het bakje water (hierdoor zal het deeg niet aan de lepel plakken). Met de lepel haal je dat balletje deeg weg die je net hebt gemaakt.

  • Leg het balletje deeg in de pan met zonnebloemolie om het te bakken.

  • De lokma is klaar als het goud kleurt.

  • Haal de lokma uit de pan met zonnebloemolie en leg het gelijk in de afgekoelde stroop.

  • Laat de stroop intrekken voor 1 à 2 minuten. Daarna haal je de lokma eruit en leg je het op een ander schaaltje.
  • De ‘Saray lokmasi’ is nu eigenlijk helemaal klaar. Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat:

  • Je kunt de lokma’s versieren door er poedersuiker overheen te strooien of schenkstroop overheen te gieten.
  • Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat met poedersuiker en schenkstroop, eet smakelijk!

 

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Saray lokmasi
Beoordeling: 4/5
Reacties: 15
Auteur:
Publiceerdatum: 21-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Toetjes
Aantal personen: 12
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: , Word lid van onze Facebook pagina om dit recept gratis te downloaden en afdrukken. Link: http://www.facebook.com/TurkseKok.nl ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

15 reacties

9 jaar geleden reactie door anoniem
lijk me heerlijk maar   3en half glazen meel    bedoelen ze hier theeglazen??
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hoihoi, wat voor glazen bedoel je bij de meel? Ook een nederlands theeglas? Want dat staat ongeveer gelijk aan een waterglas, dit verwart mij meestal
9 jaar geleden reactie door Hülya
Dag anoniem! Sorry voor de verwarring. Ik bedoel normale Nederlandse theeglazen. Ongeveer 280-300 mL dus.
8 jaar geleden reactie door anoniem
Nederlands theeglas van 300ml? Kunt u het misschien precies opmeten?
9 jaar geleden reactie door anoniem
Wow!
Ik heb dit eens in Istanbul gehad. Sindsdien zo lopen zoeken naar het recept.
Bedankt,
Love je pagina,
Lin
10 jaar geleden reactie door anoniem
heb het voor het eerste keer bij me schoonmoeder geproefd was echt heerlijkkkkkk je kan er veel van smullen omdat het nogal niet zo zwaar is als bijvoorbeeld (baklava) daar kan ik maar eentje van op . nou ben het voor het eerst aan het uitproberen ik hoop dat het net zo lekker word als die van me schoonma .... ik hou jullie op de hoogte
10 jaar geleden reactie door anoniem
Hai wtf moet een "glas" zijn. Hoe groot is dat wollah wat een domme beschrijving
11 jaar geleden reactie door anoniem
hallo hulya

hoeveel ml is een theeglas eigenlijk?

groetjes
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Zat net rudolphs bakery te kijken, en hij maakte turkse amandelkoekjes,
en die koeken moest hij ook dompelen in stroop.
Ik dacht meteen aan deze oliebollen en ging googlen, en kwam op deze
website terecht!!

geweldige site!
Ik ga ze morgen even proberen te maken, ik heb ze op vakantie in turkije
gegeten en kreeg er geen genoeg van!
Ik ga ook meteen kijken of er een recept staat van baklava!

keep it up!

groetjes,
dfiant
12 jaar geleden reactie door anoniem
Anamin eli yandi bu lokmanin yuzunden ...  hehehe
12 jaar geleden reactie door anoniem
bedoel je met theeglazen, caybardagi of gwn nederlandse theeglazen?
12 jaar geleden reactie door Hülya
Nederlandse theeglazen :-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
ik ga deze zeker proberen, maar wat is het verschil tussen turkse en
nederlandse oliebollen?
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ze zijn een stuk kleiner en erg zoet! ook zijn ze veel krokanter
12 jaar geleden reactie door Hülya
Een voor de hand liggende suggestie zou zijn om de lokma iets langer door te laten bakken. Zorg er ook voor dat je vooraf bij het kneden van het deeg daar ongeveer 5 minuten de tijd voor neemt, goed kneden dus en daarna 3 kwartier laten rijzen. Ook het merk meel is belangrijk, ik gebruik bijvoorbeeld meel van de Aldi en Lidl, beide erg goed.
12 jaar geleden reactie door anoniem
Bedankt voor je reactie. Ik ga het toch nog maar een keer proberen, nu met minimaal 5 minuten kneden!
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ik vind lokma heerlijk! Ik heb alleen altijd een probleem als ik het zelf maak, de lokma is niet knapperig, maar sponzig. Heb je misschien suggesties om dit te voorkomen?
alvast bedankt!
12 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben Turk, maar wist niet eens dat "Turkse oliebollen" bestonden. Volgens mijn moeder smaken Nederlandse oliebollen beter !! Nayir, nolamaz...hahaha :)
12 jaar geleden reactie door Hülya
Super bedankt! En ik zou niet wachten tot nieuwjaar! ;-)
12 jaar geleden reactie door anoniem
Het lijkt een lekker oliebol,is om uit te proberen met nieuwjaar.

Ik wou zeggen dat ik het leuk vindt deze site leuk met al die recepten.
Verder veel succes

Meer stap-voor-stap recepten:

17,783x bekeken
  • rozen toetje
  • 10 personen
  • 90 min
Toetjes 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 12 reacties feestdagen recept
38,565x bekeken
  • griesmeel toetje
  • 6 personen
  • 45 min
Toetjes 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 30 reacties feestdagen recept
20,218x bekeken
  • deeglippen met walnoot
  • 10 personen
  • 120 min
Toetjes 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 15 reacties feestdagen recept
17,766x bekeken
  • pompoen dessert
  • 10 personen
  • 45 min
Toetjes 12 jaar geleden geplaatst door Hülya 6 reacties feestdagen recept


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)