Hoe meer volgers we krijgen op Facebook, hoe meer nieuwe recepten er online komen! Klik dus snel op:  
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Pilav

pilav turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Beschrijving:

Deze pilaf, of ook wel pilav, of ook wel Turkse rijst

lijkt erg op Risotto uit Italië en wordt in heel Turkije gegeten.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd

30 min

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 beker rijst
  • 2 beker gekookt water
  • 3 eetlepels gerst vermicelli (arpa sehriyesi)
  • 1 theelepel zout
     

Bereiding:

  • Voeg eerst 3 eetlepels zonnebloemolie toe aan een pan.
  • Als de zonnebloemolie heet begint te worden, dan voeg je de gerst vermicelli toe.

.

  • Als dit bruin begint te worden, voeg je 2 bekers rijst toe.
  • Voeg één eetlepel roomboter toe aan de rijst in de pan. Voeg daarna de theelepel zout toe.

  • Voeg twee bekers gekookt water toe. Hierna roer je alles.

  • Doe nu het vuurpitje beetje omlaag, dit houd je zo voor een half uur.
  • Nu is de rijst klaar. Zie de onderstaande foto voor het eindresultaat! Eet smakelijk!

pilav turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

 

  • Printen
Naam recept: Pilav
Beoordeling: 4/5
Reacties: 58
Auteur:
Publiceerdatum: 29-07-2011
Keuken: Turks
Categorie: Rijst
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 0 uur en 30 minuten
Beschrijving: Beschrijving: Deze pilaf, of ook wel pilav, of ook wel Turkse rijst lijkt erg op Risotto uit Italië en wordt in heel Turkije gegeten....

58 reacties

1 jaar geleden reactie door anoniem
Moet er niet dubbel zoveel water dan rijst in de kookpot? Alvast bedankt.
1 jaar geleden reactie door anoniem
Dit is zo heerlijk! Ik doe er nog wel een beetje kaneel bij, dat is helemaal lekker!
1 jaar geleden reactie door Miranda Jeweetwel
Ik heb dit een paar keer gemaakt maar ik krijg steeds geen mooie grote droge  gare rijstkorrel...welke rijst gebruik je hiervoor?  Mvg Miranda
1 jaar geleden reactie door anoniem
Wij (en vooral de kinderen) genieten op  vakantie in Turkije altijd van deze pilav. En nu maken we hem gewoon thuis. Super simpel!  Heb inmiddels ook al een een paar andere recepten uitgeprobeerd en het kan gewoon NIET mislukken..  
Hulde aan Hülya!
2 jaar geleden reactie door Joanda Ringelink-Vre
Heerlijk deze Pilav, ik had geen Turkse rijst maar gebruikte voor twee personen 1 eetlepel Turkse gerst en 100 gram risotto rijst en van te voren gewoon een halve liter kipbouillon klaargemaakt. In de hapjespan met een dikke bodem  duurde het ongeveer een half uur. Ik heb maar een halve eetlepel roomboter en 1 eetlepel zonnebloemolie gebruikt.
Lekker bij de Mantarli Tavuk Sote :-)
2 jaar geleden reactie door anoniem
mijn dochter heeft het van haar turkse schoonmoeder geleerd. Ik maak het nu ook en wil nooit meer andere rijst zo lekker vind ik dit. Ik maak een grote pan en wat ik over heb vries ik in. Ik maak er ook nasi van is zo lekker.
2 jaar geleden reactie door anoniem
In een restaurant gegeten en toen op zoek gegaan! Superlekker. 4 liefhebbers erbij
2 jaar geleden reactie door anoniem
Is het mogelijk om de olie en roomboter zo min mogelijk of helemaal niet te gebruiken? Of anders een gezonder alternatief voor de twee? Alvast bedankt!
3 jaar geleden reactie door anoniem
Lekker mmmmmmm ik kijk altijd naar je repceten
3 jaar geleden reactie door anoniem
Ik krijg het niet voor elkaar,ik doe 300 gr rijst en 500ml water/boulion en 20 min op laag vuur  
maar er zitten steeds harde korrels tussen.
Moet ik mss tussen door door roeren?
Gr Erwin
2 jaar geleden reactie door anoniem
als tie nog hard is doe ik er altijd iets kokend water bij tot die wel goed is en dan weer door laten kooken
3 jaar geleden reactie door anoniem
Ps ik gebruik sorry geen turkse rijst;-) maar basmatirijst of gewone rijst surinaaams kan ook maar van lidll is de basmatirijst niet heel erg duur.
De turkse rijst is wat plakkeriger, tenminste die ik heb geprobeerd.
En ow ja ik doe een flinke scheut olie waar ik de vermicelie in bak en de roomboter doe ik ook pas bij het water omdat de boter bruin kan worden en de rijst dus kan kleuren, vandaar.

Mira
2 jaar geleden reactie door anoniem
Een tip zodat de rijst niet kleeft is de rijst eerst spoelen
3 jaar geleden reactie door anoniem
Als ik zo vrij mag zijn, heb ik de gouden tip voor de pilav na een poos uitproberen kreeg ik deze tip van m'n turkse schoonzus.

Bak de vermicelie ( zij gebruikt de korte sliertjes maar ook die in de vorm van rijst) in een laagje olie tot het bruin wordt, dan doe je de riijst erbij even roeren en dan verkruimel je er een turkse kipbouliontblet door ( turkse kipboullion is wit en ze hebben ook in de turkse winkel van het merk knor, die blokjes zijn ook wit in tegenstelling tot die van albert heijn bv) dan doe je het warme water algauw erbij, en let op per kopje rijst, het dubbele aan kopjes water, dus bv 2 kopjes rijst is 4 kopjes water en bv 3 kopjes rijst is 6 kopjes water, dan een klontje roomboter erdoor, even roeren  en breng het ondertussen aan de kook, evt een snuf zout, zodra he t kookt het vuur op zijn laagst zetten, meteen deksel op de pan en niet meer naar omkijken, laat het precies een half uur opstaan.
Dan gas uit en even luchtig doorroeren en deksel er weer op en nog een kwartiertje laten rusten
Klaar, kan niet misgaan, doe evt nog wat zout erdoor als t niet genoeg is.
En ow ja ik doe meestal per 3 kopjes rijst anderhalve kipboulliontablet.
Soms is een klein deel van het onderste laagje een beetje aan de pan geplakt, dat kan gebeuren.
Ps het maakt niet uit welk pitje je gebruikt van een normaal fornuis gebruikt.
Groetjes Mira
1 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben het nu aan het maken en heb 1 kopje rijst 1 kopje vermicelli moet ik dan 4 water erbij doen? En mij werd altijd verteld dat ik de roomboter gelijk moet doen met de vermecelli, mAr kan dus beter als ik de rijst ook toevoeg
3 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo, mag ik vragen welke rijst dit is? Hoe heet deze soort rijst ?
En waar haal je het ?
3 jaar geleden reactie door anoniem
je kan by de Turkse winkel Pirinc - reis halen is een wit met rode rijst pak x
3 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya mijn complimenten voor deze site!


Bedankt voor alle lekkere recepten!
4 jaar geleden reactie door anoniem
Ik maak het altijd met kippenbouillon, dat maakt het juist lekkerder xx
4 jaar geleden reactie door anoniem
ik doe bij 1 beker rijst 1 beker water dan verbrand het zeker niet
4 jaar geleden reactie door anoniem
beetje munt eronder ook lekker.(niet mee laten stomen!)
4 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk dit maar toen ik het maakte de eerste keer verbrande alles....
Toen ik het voor de tweede keer maakte met wat meer water was het super gelukt dus de hoeveelheid water wat in dit recept staat is fout met 2 en een half glas water lukte het goed en ipv en door het hete water heb ik een runderbouillion blokje gedaan voor de smaak....
Bedankt voor de basis en nu lukt het me op mijn versie ;)
3 jaar geleden reactie door anoniem
ja klopt een beker rijst op een beker water is te weinig
4 jaar geleden reactie door Oma Tilly Rietveld
Ik maak regelmatig Pilaf.
Maar ik gebruik geen zonnebloemolie maar olijfolie.
En ik gebruik Basamati rijst en dat samen met vermicelli. Ik gebruik helaas niet de boter, maar doe wel wat zout erbij.
Aan de kook brengen en dan ong. 8 a 10 min later is het klaar.
4 jaar geleden reactie door Hülya
Oma Tilly Rietveld, dat lijkt mij heerlijk smaken! Dank voor het delen.
4 jaar geleden reactie door Cansu
Voor de perfecte garing:

Nadat je de rijst op een laag vuurpitje hebt gezet; met rust laten! Tussendoor niet de deksel openen of roeren. Bij een glazen deksel kan je goed zien of de rijst klaar is: houd de pan scheef, als je geen water meer ziet lopen mag je de pan van het vuur afhalen. Dep nu de deksel droog van de binnenkant zodat er geen vocht meer bij komt en laat de rijst nog een kwartier doorgaren (met de deksel erop).
4 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk, ik doe er in plaats van zout een kippenbouillontablet in.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk dankjewel Hulya ben verslaafd aan deze site :-)
4 jaar geleden reactie door anoniem
mijn turkse schoonmoeder voegt ook nog een kippenbouillonblokje toe. heerlijk...
4 jaar geleden reactie door anoniem
Wat eten jullie nog bij de rijst? Tips?
2 jaar geleden reactie door anoniem
kip of vlees met turkse salade mmhhh...
4 jaar geleden reactie door esjol
Misschien hier een tip als het te flauw smaakt: Ik voeg ipv 2 bekers water 1 glas heet water met een opgelost bouillonblokje toe en daarna 1 tot 2 glazen gewoon water. Hiermee kan ik het zout achterwege laten. Dit geeft net even de extra smaak eraan.
4 jaar geleden reactie door anoniem
salam aleykum hulya.
ik heb deze rijst gemaakt het smaakte normaal heerlijk maar het was wel een beetje flauw.
had jij dat ook?ik hoop dat ik een antwoord krijg van je.
wa aleykum salam ria
4 jaar geleden reactie door me.verwijk
moet het echt 30 minuten ?bij mij was de rijst aangebrand ik denk dat 15 minuten voldoende was maar de rest was erg lekker
4 jaar geleden reactie door esjol
Ik laat het altijd 10 tot 12 minuten inkoken en meestal is het dan precies goed. Ik gebruik overigens wel Baldo rijst. Ik weet niet of dit iets uitmaakt.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya,
Complimenten voor je mooie site!
Ik heb een vraagje, als ik pilav maak mislukt het altijd. Heb al talloze keren meegekeken bij mijn schoonfamilie maar zij hebben het toch beter in de vingers ;).
M'n man klaagt nooit over hetgeen ik gekookt heb maar mijn pilav is gewoon niet lekker ;). Of te hard, of te zacht. Ik wil nu eindelijk wel eens fatsoenlijke pilav voor hem klaarmaken.

Nu vroeg ik me af of ik het ook in een rijstkoker klaar kan maken?
Of blijft het dan liggen aan mijn eigen 'kwaliteiten'? Omdat pilav natuurlijk net wat anders is dan gewone droge rijst.

Graag hoor ik je mening erover.
Alvast bedankt!

Groetjes Vivian
4 jaar geleden reactie door anoniem
recept is heerlijk die rijst zo
4 jaar geleden reactie door Hülya
Uiteraard! :-)
4 jaar geleden reactie door anoniem
Eindelijk een duidelijke beschrijving, kheb de nuh'un al in huis. Ik ben alleen benieuwd of het gezouten roomboter is of niet. Ik ga voor 12 personen maken dus hoop dat het lukt. Zou ik alles gewoon in 1 keer maken? Soms is het aangeven in mg's erg fijn.(de foto's helpen erg) Ik maak het met Tosya pirinc rijst.(risotto)
teşekkür ederim!
4 jaar geleden reactie door Hülya
Ik zou het eerst kleinschalig proberen, dus gewoon voor 4 personen.
Als dat prima lukt, ga dan voor 12 door de ingrediënten met 3 te vermenigvuldigen.
4 jaar geleden reactie door anoniem
Volgens mij is gerst vermicelli hetzelfde als het italiaanse Orzo, te krijgen bij italiaanse winkels en sommige supermarkten. Is pasta maar dan in de vorm van rijst...
4 jaar geleden reactie door anoniem
Klopt helemaal. Ik gebruik orzo ook als ik salade maak.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben in een Turkse supermarkt geweest met Turks personeel en heb er om gerst vermicelli gevraagt...maar niemand daar wist wat het was en kwam met gewone vermicelli voor de soep aanzetten,ik vond er wel tarwe (hediklik bugday)wat erop leek kan ik dat ook gebruiken?
Gr paula.
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Paula,

Gerst-vermicelli is in het Turks Arpa Şehriye, dit spreek je uit als: arpa sjehriye. Ik kan het me bijna niet voorstellen dat ze dat niet hebben. Hediklik buğday zou ook kunnen, maar ik vraag me af of dat even lekker wordt...
5 jaar geleden reactie door anoniem
Dat probleem had ik ook. Ze hadden geen Arpa sehriye. Ze hebben mij tel sehriye meegegeven(volgens mij is dat gewone vermicelli). Maar de pilav smaakte goed met de gewone.
Gr Diana
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb de gerst vermicelli gevonden  en niet bij een turkse supermarkt,maar bij C-1000 van het merk Ankara (doorzichtige zak met blauw) gr. paula
4 jaar geleden reactie door anoniem
gerst vermicelli verkopen ze ook bij de jumbo
4 jaar geleden reactie door anoniem
Je kan het ook met vermicelli doen. Alleen niet van knorr of Hak of ander Hollands merk.
Je kan ook (bij feestjes leuk) met sterretjes doen. Het gaat erom dat de pasta klein is en snel gaart.
Bij de turkse winkel liggen ze meestal bij de rijst en pasta. Ziet eruit als rijst, maar dan pasta kleur.
Succes Jetta
5 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk, de pilav, ik had alleen wat meer water nodig om te zorgen dat de rijst gaar werd.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Mischien moet je ook eens 1 blokje Kipboulion erbij proberen !! erg lekker.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ja waar haal je gerst vermicelli?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Gerst vermicelli, in het Turks: arpa sehriyesi, kun je halen bij alle Turkse minimarkets.
5 jaar geleden reactie door anoniem
waar haal je gerst vermicelli? en kan het ook met gewone witte rijst?
5 jaar geleden reactie door Hülya
Anoniem, ik denk dat je zonder een pan met een anti-aanbaklaag bij een hele hoop recepten een probleem zult hebben :-) De reden dat het plakkerig wordt is vanwege de roomboter.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Als je niet een pan gebruikt met anti aanbaklaag heb je dus blijkbaar een probleem..en ik had nog wel zo'n zin in pilav

maar ik heb wel een vraag, hoe kan het dat de rijst plakkerig wordt? is dit door het ''meel'' wat aan de rijst zit?
5 jaar geleden reactie door anoniem
oeps vergeten afz ^^^^ phreny xxx
5 jaar geleden reactie door anoniem
ik zie nu dat dit eigenlijk voor 4 personen is haha heb het een paar keer gemaakt en we zijn maar met zijn tweetjes en het gaat toch elke keer op :)
ik gebruik het liefste pandan rijst hiervoor, heb het ook met basmati rijst geprobeerd maar dat werd om de een of andere reden die ik niet snap ook niet gaar.. miss toch te weinig water gebruikt idd
5 jaar geleden reactie door Hülya
Mehtap, ontzettend dank voor je hulp schat! :-)

Mocht de rijst niet voldoende gaar worden, dan dien je er iets meer water in te doen volgende keer, een halve glas of beker extra bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat het vuurpitje wat lager staat. En evenzo: mocht 30 minuten niet genoeg zijn, gewoon een paar minuutjes door laten droogkoken tot de rijst wel gaar is... je hoeft het recept hierboven uiteraard niet tot op de minuut nauwkeurig te volgen.
5 jaar geleden reactie door Mehtap
je hoeft rijst niet voor te weken of iets dergelijks om het gaar te krijgen.
Je moet op de volgende manier doseren:

(afhankelijk van het soort rijst, hoe dikker de korrels hoe meer water)
1 glas rijst = 1,5 tot 2 glazen water
2 glazen rijst = 3 tot 4 glazen water

Daarna deksel erop en ongeveer een half uurtje laten droogkoken.
Je moet het vuur uitzetten als al het water is ingetrokken.

TIP: je rijst is het lekkerst bereid met kippenbouillon :)
5 jaar geleden reactie door anoniem
Oja en deksel moet idd op de pan.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ik laat de rijst altijd eerst 10/15 minuten voorweken in kokend water met zout. Denk dat dat wel helpt om gaar te worden. De rist hoeft later dan ook maar ongeveer 10 min te koken.
5 jaar geleden reactie door anoniem
Bij mij was hij ook niet gaar??... volgens mij doe ik ook iets verkeerd?
5 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo,

Mijn rijst wordt niet gaar. Wat doe ik verkeerd? Moet er een deksel op, of meer water toevoegen?
5 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er heerlijk uit. Ik heb twee vraagjes:
1. moet ik de rijst tijdens de 30 min omkeren of roeren?
2. ik zag in de winkel pilavlik en ' gewone ' rijst welke heb ik nodig?

Alvast bedankt!!
5 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem,

Nee, je moet tijdens die 30 min de boel absoluut niet omkeren of roeren. Naar mijn weten maakt de soort rijst niet uit. Je kunt ze voor de aardigheid beide proberen (als de ene op is, koop je de ander).

Groet,

Hülya
5 jaar geleden reactie door Hülya
Dit is gewone witte Turkse rijst. Verkrijgbaar in iedere Turkse minimarket, vraag maar naar: pirinç (spreek je uit als: pierientj). De rijst die ik gebruik is van het merk Tozya, maar het merk is niet zo van belang.
5 jaar geleden reactie door anoniem
hoe krijg je de rijst in zo'n bol?
5 jaar geleden reactie door anoniem
rijst krijg je bol door het rijst in een kommetje te doen en even aandrukken dan bord er op dan omkiepen
5 jaar geleden reactie door anoniem
De rijst eerst goed wassen, tot er helder water vanaf komt!
5 jaar geleden reactie door Hülya
Met olie zal de smaak erg anders zijn, ik houd het liever bij roomboter...
5 jaar geleden reactie door anoniem
welke rijst moet ik gebruiken?
6 jaar geleden reactie door anoniem
moet je roomboter erbıj doen ın de turkse pilav of mag het ook gewoon olıe zıjn
4 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ben de roomboter vergeten...ahum!

Meer stap-voor-stap recepten:

21,717x bekeken
  • salamur salade
  • 4 personen
  • 30 min
Salades 5 jaar geleden geplaatst door Hülya 173 reacties vegetarisch recept
13,470x bekeken
  • pasta met turkse kaas
  • 4 personen
  • 30 min
Pasta 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 22 reacties vegetarisch recept
85,459x bekeken
  • sigaren broodjes
  • 4 personen
  • 30 min
Börek 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 48 reacties vegetarisch recept
43,949x bekeken
  • aardappel salade
  • 4 personen
  • 30 min
Salades 6 jaar geleden geplaatst door Hülya 39 reacties vegetarisch recept
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)