Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Dolma

dolma turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

Beschrijving

Volgt binnenkort.

Aantal personen

4

Bereidingstijd

90 min

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 4 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • halve eetlepel tomatenpuree
  • 100 gram gehakt
  • een bosje peterselie
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 ml (1 waterglas) risotto rijst
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (voor op de dolma zelf)
  • 1 beker gekookt water (voor op de dolma zelf)

Bereiding van het gehakt:

  • Doe de ui, tomaat, tomatenpuree, zonnebloemolie, peterselie en het gehakt in een kom.
  • Voeg de rode peper, zwarte peper en het zout ook in de kom bij het gehakt.

  • Was de rijst en laat het zeven zodat het water eruit kan. Doe de rijst daarna in de kom.

  • Meng met je handen alles tot één geheel.

Bereiding van de dolma zelf:

  • Haal de binnenkant van de aubergines en paprika’s eruit. Dit doe je zodat het gehakt erin past.

  • Vul de aubergine’s en paparika’s met het gehakt totdat ze vol zitten.

  • Doe de Dolma in de pan, maar zet ze wel rechtop.
  • Giet de zonnebloemolie over de dolma’s heen en giet daarna het water erbij.
  • Laat de Dolma’s staan totdat het water begint te koken. Als dat zo het geval is, doe je het vuurpitje omlaag en laat je de Dolma’s ongeveer 45 minuten staan.
  • Zie de onderstaandefoto voor het eindresultaat, eet smakelijk!

dolma turkse recepten yemek tarifleri turkish recipes

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Dolma
Beoordeling: 4/5
Reacties: 17
Auteur:
Publiceerdatum: 04-08-2011
Keuken: Turks
Categorie: Dolma
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Beschrijving: Beschrijving Volgt binnenkort. Aantal personen 4 Bereidingstijd 90 min Ingrediënten: 2 aubergines 4 paprika's 1 ui 1 tomaat ...

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

17 reacties

4 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hülya,
Ik heb dit gerecht al een paar keer gemaakt en ik vind het nog steeds heerlijk daarom wil ik je heel graag bedanken voor niet alleen dit recept maar voor alle mooie recepten die jij ons aanbied.

teşekkür ederim,
selamlar,

Karel.
4 jaar geleden reactie door anoniem
ik wil dit heel graag voor mij in familie maken maar wat voor een pan kan ik hiervoor het beste gebruiken? en begrijp ik het goed dat er in die pan maar 1 beker gekookt water is om alles gaat te krijgen?
bedankt alvast
4 jaar geleden reactie door anoniem
Nog lekkerder dan die van (Turkse) oma, zeggen mijn kinderen.
5 jaar geleden reactie door anoniem
hoe blijven ze rechtop staan in je pan?
4 jaar geleden reactie door anoniem
Door de onderkant recht te snijden ;)
6 jaar geleden reactie door anoniem
de risotto wordt niet zacht hoe komt dat ?
6 jaar geleden reactie door Hülya
Zorg dat je de deksel van de pan waar de dolma's inzitten niet te vaak ervan afhaalt, hierdoor kan de stoom ontsnappen en kan de rijst niet slapper worden.
6 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya abla,

Ik had een vraagje over de aubergines. Mijn moeder gebruikt altijd aubergines die ze hebben laten drogen (kan je in de winkel kopen). Jij gebruikt verse zie ik. Blijft de smaak van de korst wel gewoon hetzelfde? Wat is eigelijk het verschil tussen gedroogde en of verse aubergines voor het maken van dolma of is dat er niet ?.

groetjes Tulay
6 jaar geleden reactie door Hülya
Merhaba Tulay,

De gedroogde versie van dit recept kun je hier vinden:

http://www.turksekok.nl/490/kuru-patlican-biber-dolmasi

Verschil is er nauwelijks, de gedroogde versie is alles wat minder 'nat' dan de verse, persoonlijk vind ik de droge versie lekkerder.
7 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

Klein vraagje:
Wat voor rijst gebruikt je? Hetzelfde als de risotto in je recept van Pilav?

Alvast bedankt!

Gr,

Mimouza
7 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Mimouza,

Ik gebruik inderdaad risotto rijst. Ik zal het er even bij vermelden. :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
Lekker hoor :-)

Groetjes, Ans
7 jaar geleden reactie door anoniem
Ik kan in de stad nergens gedroogde aubergine`s vinden. In de Turksewinkels zeggen ze dat het te duur is om in te kopen/verkopen. Heeft iemand een idee waar je deze in Amsterdam kunt kopen? is er bij dit gerecept gedroogde aubergine gebruikt?
7 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi anoniem, nee bij dit recept heb ik geen gedroogde aubergines gebruikt. Dit recept is voor de gedroogde variant:

http://www.turksekok.nl/490/kuru-patlican-biber-dolmasi

Gedroogde aubergines en groente kun je sowieso wel op de zwarte markt in Beverwijk halen, maar ik geloof dat ze in Amsterdam ook wel eenvoudig te vinden zouden moeten zijn... beetje jammer dat je ze niet hebt kunnen vinden.
7 jaar geleden reactie door Amal12
Hoi Hulya,

Ik vroeg me af of het water helemaal hoort te verdampen tijdens het kookproces of dat er een beetje saus moet overblijven?
7 jaar geleden reactie door Hülya
Klopt Amal, er dient inderdaad nog een beetje water over te blijven op de bodem, bij dit dolma-recept had ik overigens alleen water gebruikt, geen saus. Voor de bereiding van de saus kun je hier spieken:

http://www.turksekok.nl/642/bulgurlu-biber-dolmasi
7 jaar geleden reactie door anoniem
hoi hulya,
moet je de rijst eerst koken of hoeft dat niet?
7 jaar geleden reactie door Hülya
Nee anoniem, dat is niet benodigd :-)
7 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Mehtap,

Ik heb vandaag gedroogde aubergines van een vriendin weten te bemachtigen, in de stad kon ik ze niet vinden jammer genoeg. Ik zal één dezer dagen het recept maken en op de site plaatsen.

Groetjes,

Hülya
7 jaar geleden reactie door Mehtap
Ik wacht met smart af!
Succes!

Groetjes,
Mehtap
7 jaar geleden reactie door Hülya
Beste Mehtap,

Ik heb momenteel geen gedroogde aubergines in huis. Maar ik zal vandaag en morgen in de winkels kijken of ik ze kan vinden. Zo ja, dan zal ik dit weekend nog speciaal voor jou het recept op de site plaatsen. Mocht ik het vergeten, herinner me er dan aan.

Groeten,

Hulya
7 jaar geleden reactie door Mehtap
Hulya abla, dat vind ik echt super lief van je, Ik waardeer het enorm!
Alvast hartelijk bedankt en succes met het maken van het recept!
Groetjes,
Mehtap
7 jaar geleden reactie door anoniem
Hulya abla, kan je alsjeblieft ook een recept maken voor Dolma maar dan met gedroogde aubergines? Want dat vind ik lekkerder dan met verse aubergines, maar weet niet hoe men dat maakt... Saygilar, Mehtap
7 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je wel, anoniem! Laat me weten hoe het is geworden :-)
7 jaar geleden reactie door anoniem
Dit is zooooooooooo lekker! Ik heb het voor het eerst gegeten in Istanbul! (Grand Bazaar) Ik ga het morgen proberen te maken! Leuke website is dit zeg! Duidelijke uitleg ook! Klasse!
7 jaar geleden reactie door anoniem
Geweldige site en bedankt voor de duidelijke uitleg.Kan niet wachten tot morgen om er alles voor in huis te halen.Ik zal vaak deze site bekijken ; maar eerst dolma proberen.Hartelijke groeten van Reyhan Hollandse vrouw getrouwd met turkse man. Cok selamlar.
4 jaar geleden reactie door anoniem
hoe veel water  moet in het pan waar de dolma's inzitten?

Meer stap-voor-stap recepten:

181,166x bekeken
  • gevulde köfte
  • 4 personen
  • 90 min
Köfte 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 50 reacties
8,012x bekeken
  • erwtennoedels met kaas
  • 4 personen
  • 90 min
Pasta 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 16 reacties video recept
47,425x bekeken
  • groente allegaartje
  • 4 personen
  • 90 min
Groente gerechten 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties
18,190x bekeken
  • deeglaagjes
  • 4 personen
  • 90 min
Börek 7 jaar geleden geplaatst door Hülya 7 reacties vegetarisch recept
Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)