Ispanakli kek tarifi, of ook wel spinazie cake recept, wordt veelal aangeprijsd in Turkije als een gezonde soort van cake, doorgaans geserveerd in combinatie met Turkse thee. Leuk detail: de cake smaakt totaal niet naar spinazie!
Aantal personen:
10
Bereidingstijd van Ispanakli Kek:
60 minuten
Ingrediënten voor Ispanakli Kek:
-
250 gram spinazie
-
125 ml zonnebloemolie
-
3 eieren
-
200 gram witte basterdsuiker
-
16 gram vanillesuiker (2 zakjes van 8 gram)
-
15 gram bakpoeder (1 zakje)
-
200 gram cakemeel
Ingrediënten voor de slagroom:
-
24 gram klopfix (3 zakjes)
-
600 milliliter slagroom (3 pakjes)
Ingrediënten voor de topping:
Ispanakli Kek bereiding:
-
Maak de spinazie schoon, plaats de spinazie in een pan met een beetje water en zet deze op laag vuur voor 15 minuten:
-
Als de spinazie klaar is, haal je ze nog even door een zeef:
-
Doe de gezeefde spinazie nu in een kom. Dit pureer je met een soepmixer:
-
Meng de overige ingrediënten (zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, vanillesuiker, bakpoeder, cakemeel) in een aparte kom.
-
En haal ook hier een mixer doorheen:
-
Nu voeg je de gepureerde spinazie toe aan het zojuist gemaakte mengsel. Je hebt nu een donkergroen spinaziemengsel:
-
Vervolgens mixen we deze uiteraard goed:
-
Leg een bakplaat klaar, zorg ervoor dat de bakplaat diepte heeft. Leg er bakpapier overheen.
-
Giet het spinaziemengsel in de bakplaat en verspreid het goed over de bakplaat:
-
Plaats vervolgens de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden voor (ongeveer) 20 minuten.
-
Prik voor de zekerheid met een tandenstoker in de cake om te controleren of de cake klaar is (de tandenstoker moet er na het prikken schoon uit komen).
-
Laat de cake een tijdje afkoelen.
-
Ondertussen gaan we verder met het maken van de slagroom.
-
Meng slagroom en klop-fix in een kom:
-
En klop dit stijf gedurende enkele minuten met een mixer:
-
Snijd daarna de (onderhand afgekoelde) cake in tweeën:
-
Neem een vierkante schaal die diep genoeg is voor 2 lagen cake en topping.
-
Leg één deel van de cake ondersteboven in de schaal.
-
Smeer als vulling de slagroom over dit deel:
-
Leg nu het tweede deel van de cake ook ondersteboven over de slagroom:
-
En smeer hier weer slagroom overheen:
-
Smeer voor de topping het vlaaifruit over de cake:
-
Gebruik vervolgens een pizzasnijder om de ispanakli kek in blokjes te delen.
Eindresultaat Ispanakli Kek: