Volg jij ons al op Facebook? Hoe meer volgers, hoe meer recepten!
  • Registreren

Verwachte recepten

Bereidingstijd

Aantal personen

Simit

Simit recept nasil yapilir

Simit, ofwel Turkse bagel, is een ringvormig Turks broodje en wordt gemaakt van deeg met sesamzaad erop. Simit lijkt heel erg op een bagel. In Turkije worden simits als ontbijt, bijgerecht of als tussendoortje gegeten, vaak in combatie met Turkse thee. De broodjes worden verkocht door bakkers en door simitverkopers op straat (vooral in Istanbul kom je ze op iedere hoek tegen).

Aantal personen:

4 personen

Bereidingstijd:

60 minuten

Ingrediënten Simit:

  • 1 kilo meel
  • 20 gram verse gist
  • 2 theelepels zout
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 ml warm water
  • 100 ml (vloeibare) druivenmelasse (Turks: üzüm pekmezi)
  • 100 ml water
  • 100 gram witte sesamzaad

Bereiding Simit:

  • Neem en kom en voeg het meel, gist, zout en zonnebloemolie toe:

Simit meel en olie

  • Giet steeds in delen het water in de kom en blijf ondertussen het deeg kneden:

Simit tarifi

  • Als het deeg goed gekneed is, laat het tien minuten rijzen. Dek de kom af met een doekje of zakje.
  • In de tussentijd gaan we een saus maken die de simit op smaak zal brengen.
  • Neem een kom en doe hier 100 ml water en 100 ml vloeibare druivenmelasse (Turks: üzüm pekmezi) in en roer een paar keer door zodat het goed met elkaar mengt. Indien de druivenmelasse niet vloeibaar genoeg is, dien je deze eerst te verwarmen zodat deze vloeibaar wordt.Tip: doe hiervoor de pot met druivenmelasse in een pan met water en breng deze aan de kook. De warmte van het water zal overslaan naar de pot en de druivenmelasse erin vloeibaar maken.
  • Maak 20 langwerpige bolletjes van het deeg.
  • Voor het maken van één simit, maak je eerst je handen nat.
  • Neem 2 bolletjes deeg en rol je deze uit tot 2 lange deegslierten:

Simit twee slierten

  • Vlecht de twee deegslierten:

Simit vlechten

Simit vlechten

  • Buig beide slierten naar elkaar toe, maak zorgvuldig een knoop met de 4 uiteindes en druk dit punt een beetje aan:

Simit nasil yapilir

simit knopen

simit knoop aandrukken

  • Eventueel kun je ze iets uitrekken door je handen ertussen te zetten en naar buiten te duwen:

simit uitrekken

  • Leg het sesamzaad verspreid op een bord.
  • Dompel de simit in de druivenmelasse met water saus. Wacht totdat de saus niet meer van de simit afdruppelt:

Simit onderdompelen

  • Dompel de simit in het sesamzaad. Zorg ervoor dat het geheel bedekt wordt met de zaadjes:

Simit onderdompelen

  • Plaats de simit op een ovenplaat. Herhaal de voorgaande stappen totdat alle 20 bolletjes deeg op zijn. In totaal hoor je dus 10 simit te hebben gemaakt.
  • Leg de ovenplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden. De simit is klaar wanneer de bovenkant goud/bruin kleurt, dit zal ongeveer 20 minuten duren.

Simit oven recept

Eindresultaat Simit:

Simit recept tarifi

  • Recept uitprinten? Klik op het Afdrukken knopje rechts →
  • Printen
Naam recept: Simit
Beoordeling: 4/5
Reacties: 191
Auteur:
Publiceerdatum: 24-07-2012
Keuken: Turks
Categorie: Brood
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 0 minuten
Beschrijving: Simit, ofwel Turkse bagel, is een ringvormig Turks broodje en wordt gemaakt van deeg met sesamzaad erop. Simit lijkt heel erg op een bagel....

Wat is jouw reactie?

Vul hierboven uw e-mailadres in.
Spam beveiliging:
Om deze beveiliging te vermijden, gelieve Inloggen of Registreren.

191 reacties

8 jaar geleden reactie door anoniem
Hey hulya,ze zien er lekker uit, ga ze nu proberen te maken alleen een vraagje heb geen druivensiroop in huis met wat kan ik het vervangen?
 Alvast bedankt.
6 jaar geleden reactie door Hülya
Wellicht agave-siroop? Heb het zelf nooit geprobeerd hoor, maar wat simit echt simit maakt is toch wel druivensiroop.
8 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb voor de simit  alles in huis behalve druiven.  Kan ik er iets anders voor vervangen.
8 jaar geleden reactie door anoniem
Korte vraag: hoeft de simit na het 'vlechten' niet nogmaals te rijzen?
8 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo!

Ik heb een poging gedaan om de Simit te maken. Alles gedaan volgens het recept en zelfs wat meer water op een gegeven moment toegevoegd. Maar het deeg blijft heel stijf en ''taai'' en tijdens het kneden kwam er weinig beweging in. Hoe kan ik dit vookomen of is het normaal dat het deeg zo is? Ik hoor graag! Wil ze nogmaals maken. Groetjes Kayleigh
8 jaar geleden reactie door anoniem
voordat ik hieraan begin, wil ik je vragen of het rijzen op een donkere plek of warme plek moet staan. Ik herinner dat mijn moeder deeg dat rijzen moest altijd in de oven zette(niet aan natuurlijk!!!) en ik mocht niet te hard een deur dichtdoen want dan zou de deeg in mekaar zakken. Klopt dit ook voor dit gerecht en is het beter om langer dan 10 minuten te laten rijzen? Ik lees zoveel verschillende meningen en werk wijzes dat ik even verward ben.

gr Monique
9 jaar geleden reactie door anoniem
Ik haal regelmatig recepten van jouw site maar bij dit recept wil ik toch graag een reactie geven! Ik ben Nederlands en mijn man Turks, ik had gisteren mijn schoonfamilie op bezoek en ze vonden de simit zo lekker dat ze dachten dat ik ze uit de winkel had gehaald. Ze wilden zelfs mijn recept haha! Was zo supertrots!! Heb alle eer natuurlijk aan jou gegeven en ze doorverwezen naar jouw site. Bedankt dat je altijd al je recepten met iedereen deelt.
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo hulya  ik geniet elke keer weer van je recepten. zo goed   uitgelegd.   vaandag  tien stuk gemaakt waaren  zo op. Ga zo door  . Groetjes van Fidan
9 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo Hulya ik woon in Australië en geen Turkse bakker en ook geen druiven melasse. Heb gewone melasse gebruikt met druivenasap en was ook erg lekker.
Weet niet meer zo goed hoe ze smaakte in Nederland maar iedereen vond het erg lekker.
Bedankt voor je recepten
10 jaar geleden reactie door anoniem
Je gebruikt verse gist, maar kan je ook met droge gist maken?
10 jaar geleden reactie door anoniem
Mijn zoontje van 3 is gek op simit! Hij gaat altijd met oma naar de Turkse bakker om simit te kopen. Ik hoop dat hij net zo onder de indruk is als is mama ze maakt. Nog even op zoek naar de druivenmelasse en dan ga ik hem zeker proberen!
10 jaar geleden reactie door anoniem
Heerlijk! Ik heb het uitgeprobeerd en het smaakt bijna net zo als de originele in Turkije. Ik heb wel eens simit in Nederland gekocht bij Turkse winkeltjes en geen van allen waren zoals dit recept. Een echte aanrader! Zelfs de dag erna waren ze nog goed van smaak (en dat is met de orignele niet echt zo, die worden de dag erna meteen hard. Je kunt ze weer eetbaar maken door ze even op te warmen in de oven maar het word nooit meer zoals eerst)
Mijn deeg was veel te vochtig toen het tijd was om te rollen maar dat was eenvoudig op te lossen door wat meer bloem toe te voegen. Ik had gedacht dat het enorm veel tijd zou kosten om deze simit te maken maar dat viel echt reuze mee.
Nu wil ik graag het recept voor de witte ovale broden die je overal in Turkije kunt kopen die qua structuur op stokbrood lijken. Weet iemand misschien hoe ik deze zelf kan maken? (niet de platte ronde pide)
10 jaar geleden reactie door anoniem
kan je ook appelsiroop gebruiken in plaats van druivenmelasse. iemand dat al geprobeerd?
10 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ga me hieraan wagen vandaag mmmmmmm ben dol op turks eten! Héb hellaas niet de druivenmelasse. Dus ga hét proberen zonder. Nogmaals heel erg bedankt voor de duidelijke recepten!
10 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er heerlijk uit. Erg bedankt voor het delen van het recept. Ik ga vandaag de ingrediënten thuis halen om het te maken. Echter wilde ik vragen kan ik ipv druivenmelasse gebruik maken van dadelstroop en water? Ik woon in koeweit en hier heb ik het nooit gezien. En ik vroeg me ook af of het goed is als ik suiker toevoeg om dit simit zoeter te krijgen.
10 jaar geleden reactie door Hülya
Ja, je kunt dadelstroop gebruiken. Het zal wel een wat andere smaak krijgen, maar ik denk niet dat het verschil zo groot zal zijn. :-)
10 jaar geleden reactie door anoniem
wat is druivenmelasse  en waar kan ik die kopen ?
10 jaar geleden reactie door Hülya
Vraag naar 'üzüm pekmezi' in Turkse supermarkten. :-)
10 jaar geleden reactie door anoniem
Hoi Hulya,

Hoe maak je deze simit met Turkse kaas er in?
Ik hoor het graag van je!
10 jaar geleden reactie door Hülya
Ik heb het eerlijk gezegd nooit met kaas er tussen geprobeerd of gezien. Meestal snijden ze de simit gewoon door midden en leggen ze er kaas tussen.

Misschien kun je proberen om in één van de twee deegslierten kaas te stoppen, en dan het deeg dichtmaken zodat de kaas niet zichtbaar is van buiten.
10 jaar geleden reactie door anoniem
Dat word dus morgenvroeg uitproberen..:))
11 jaar geleden reactie door anoniem
Hallo, Hülya.
Ik ben heel blij met de recepten op de site. Alle eer.
Ik woon in Amsterdam en helaas is de Turkse bakker die vlakbij de Albert Cuijpmarkt zat verdwenen (of een andere eigenaar). Nu ben ik op zoek naar een recept van een koek die er net zo uitziet als een simit, maar dan hard/bros en iets kleiner. Het is een niet zoete koek, en het lijkt alsof er maismeel voor is gebruikt omdat de binnenkant geel is.
Weet jij wat ik bedoel?
Hartelijke groet, Anita
10 jaar geleden reactie door anoniem
Dat is ook simit maar dan met roomboter bereid, ik weet alleen niet hoeveel..
11 jaar geleden reactie door katrin
Ik heb ze vandaag voor de 2e keer gemaakt, ze zijn echt heerlijk!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Je zegt hieronder in de reacties dat je het deeg moet laten rijzen, in de werkbeschrijving staat hier niks over. Ook ik had ze de eerste keer meteen gebakken en toen waren ze ook vrij hard inderdaad. De 2e keer heb ik het deeg een aantal uur laten rijzen en toen waren ze perfect.
Misschien een ideetje om rijs-tijd toe te voegen aan het recept?

groetjes Biby
11 jaar geleden reactie door Hülya
Onder de 2e foto staat het Biby:

'Als het deeg goed gekneed is, laat het tien minuten rijzen. Dek de kom af met een doekje of zakje.'

Bij mij waren 10 minuten genoeg, super dat het toch gelukt is! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
hallo Hulya waarom zijn de smit zo hard alles gedaan zoals het recept .
11 jaar geleden reactie door Hülya
Goed laten rijzen!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik ga vandaag proberen
11 jaar geleden reactie door Kayserili :)
Echt een aanrader! Lijkt echt op de kant en klare simit! Lekker!
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dat lijkt het zeker. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Toen ik het zag heb ik het gelijk geprobeerd. Best laat, maar krijg morgen ochtend bezoek voor het ontbijt. En erg makkelijk voor te bereiden.. Lekker simit met turkse thee! Heerlijk.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Inderdaad heerlijk! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Dankjewel Hülya voor dit recept. Wij zijn er dol op, maar wist nooit hoe ze gemaakt werden. Dit gaan we dus nu zelf ook eens proberen. Op jacht naar de druivenmelasse! Groetjes, Anja x
11 jaar geleden reactie door Hülya
Veel succes en natuurlijk veel plezier met koken, Anja! :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Oeeee, het ziet er heerlijk uit..
Ik ga het zeker proberen ;)
11 jaar geleden reactie door Hülya
Moet je zeker doen!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Welk meel gebruik je? Bloem of zelfrijzend bakmeel?

Groetjes
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ik gebruik bloem, anoniem.
11 jaar geleden reactie door anoniem
merhaba hulya,
Ik vroeg me af waar ik verse gist kan halen gezien ik alleen gedroogde gist kan vinden.

alvast bedankt.
Stefanie
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hoi Stefanie,

Vrijwel alle supermarkten verkopen verse gist. Ik haal ze bij de Dekamarkt of Albert Hein meestal.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Echt leuk dat de simit hier op de site staat, bedankt, ik ga het morgen gelijk maken.
Maar ik vind het wel jammer dat je geen zoekoptie hebt op de site, dat is het enige wat je mist, je zou veel mensen blijer kunnen maken :), verder is alles perfect.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb het vandaag gemaakt en het is echt super goed gelukt! Dank je wel, Hulya. De recepten die ik via deze site probeer smaken altijd erg goed, omdat het heel erg duidelijk wordt uitgelegd!
11 jaar geleden reactie door anoniem
vandaag gemaakt en iedereen heeft ervan genoten!!!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ik heb het gisteren gemaakt, en goed gelukt!! Bedankt voor het delen van je recept topper! Nu zijn die van mij alleen niet zo heel donker geworden. Moet ik in het vervolg dan wat minder water toevoegen aan de üzüm pekmezi? Of heeft de  üzüm pekmez niets te maken met de uiteindelijke kleur?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Iets langer in de oven laten, dan bruinen ze verder :-) De pekmez is meer voor de smaak, geeft net dat extraatje meer.
11 jaar geleden reactie door anoniem
kun je ook i.p.v. druivenmelasse gewoon melk, yoghurt of ei erop smeren??
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dat kan best, bijvoorbeeld eigeel, met een kwastje. Alleen dan mis je wel de lichte zoete smaak van de melasse.
11 jaar geleden reactie door anoniem
ze zijn een hard geworden. is dat normaal? de smaak is wel goed.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Danjewel Hülya,

Hier was ik al heel lang naar op zoek. Ik ga ze binnenkort maken en zal je laten weten hoe ze smaakten.

gr Ann
11 jaar geleden reactie door Hülya
Graag gedaan Ann, ben benieuwd hoe het zal worden!
11 jaar geleden reactie door anoniem
het er heerlijk uit. ik ga zo snel mogelijk proberen.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Oke dan! Laat je het me weten hoe ze zijn geworden?
11 jaar geleden reactie door anoniem
Yeaaaaah, eindelijk het recept voor simit, roept mijn dochter hier.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Hahaha, leuk om te horen! :-)
11 jaar geleden reactie door beauty
Bedankt, Hülya dit recept wilde ik heel graag.
11 jaar geleden reactie door Hülya
Graag gedaan!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Jammie!! Even een vraag: is het verse gist of gedroogde gist?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Ik gebruik verse gist. :-)
11 jaar geleden reactie door anoniem
Dank je wel!
11 jaar geleden reactie door anoniem
Waar kan ik druivenmelasse halen?
11 jaar geleden reactie door Hülya
Bij de supermarkt, en anders kun je om Üzüm Pekmezi vragen bij een Turkse minimarket.
11 jaar geleden reactie door anoniem
Ziet er erg lekker uit!
11 jaar geleden reactie door Hülya
Dank je! :-)

Meer stap-voor-stap recepten:

33,962x bekeken
  • rijst met groente
  • 4 personen
  • 60 minuten
Rijst 8 jaar geleden geplaatst door Hülya 24 reacties
52,992x bekeken
  • aardappel broodjes
  • 4 personen
  • 60 minuten
Börek 9 jaar geleden geplaatst door Hülya 25 reacties
117,924x bekeken
  • kip met champignons
  • 4 personen
  • 60 minuten
Kip gerechten 9 jaar geleden geplaatst door Hülya 51 reacties
40,265x bekeken
  • broodje kaas en olijven
  • 4 personen
  • 60 minuten
Börek 11 jaar geleden geplaatst door Hülya 23 reacties


Uw e-mail: 
Vraag Turkse recepten Op zoek naar meer Turkse recepten? (Yemek Tarifleri)
Meer Turkse recepten Klik voor de Nieuwste recepten  ,  Populairste recepten of het Turkse pizza recept (tip)